Bodrum

Bodrumlu Devrimciler Unutmuyor!

Bodrumlu bir grup devrimci, 1921 yılının 28 Ocak’ı 29 Ocak’a bağlanan gecesinde Trabzon açıklarında denizde katledilen 15 Türkiye Komünist Partisi kurucusunu andı. Dün akşam saatlerinde bir araya gelen grup, Belediye..

Bodrumlu Devrimciler Unutmuyor!

Bodrumlu bir grup devrimci, 1921 yılının 28 Ocak’ı 29 Ocak’a bağlanan gecesinde Trabzon açıklarında denizde katledilen 15 Türkiye Komünist Partisi kurucusunu andı. Dün akşam saatlerinde bir araya gelen grup, Belediye Meydanı’nda; “Onbeşler Başlattı. Yüzbinler Sürdürüyor”, “28-29 Ocak 1921’i Unutma” dövizleri taşıdılar. Topluluk etkinliğe 15 TKP kurucusu ve diğer mücadelede kaybettiklerinin anısına 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşu esnasında Nazım Hikmet’ten, “Güneşi İçenlerin Türküsü” şiiri okundu. Ardından topluluk adına konuşma yapan Aydın Doğer: “Mustafa Suphi ve yoldaşları işgal altında bir coğrafyada sosyalizmin saçtığı ışıkla yola koyuldu. İşgal altındaki Anadolu topraklarına kurtuluş mücadelesine katılmaya gelen Mustafa Suphi ve yoldaşları, tüm engellemelere rağmen Trabzon’a ulaştılar fakat Sürmene açıklarında Yahya Kahya’nın adamları, haydutlar, sivil çeteciler, kalleş ve karanlık halk düşmanları tarafından katledildiler. Türkiyeli komünistlerin, o günden bu yana eşitlik, özgürlük, adalet mücadeleleri sürüyor. Kurtuluş mücadelesinde tüm güçleriyle yer alan TKP’li yoldaşlarımızın geleneğini büyük bir onurla taşıyoruz. Bugün de geçmişten devraldığımız devrimci mirasla, gerici dayatmalara karşı Türkiye halklarının eşitlik, özgürlük ve barış mücadelesinde yerimizi aldık, alıyoruz, almaya devam edeceğiz. Mücadelemiz sürüyor. Ölümlerinin 102. yıldönümünde onbeşlerin katledildikleri sulara bir mesajımız var” dedi.

YILMAZ: “ONBEŞLERE SÖZÜMÜZ. DEVRİM OLACAK.”

Belediye Meydanı’ndan, limana geçen grup adına üzerinde “28-29 Ocak 1921’i Unutmadık” ibaresi bulunan çelengi denize bırakan Nazan Yılmaz: “Bu çelenk onbeşlerin ve Maria’nın katledildiği sulara ulaşacak. 102 yıldır tüm barbar saldırılara karşın bu gün burada dimdik ayakta oluşumuz aynı zamanda güneşli günler umudunun da büyümesi anlamı taşımaktadır. 102 yıl önce kavgayı ve yüreklerini kuşanarak, ölümü göze alarak bu bereketli topraklar üzerine gelen onbeşleri unutmayacağız. Ama bir de Mustafa Suphi’nin eşi Maria Suphi’nin yaşadığı dramı asla unutmayacağız. 15’leri katleden alçaklık Maria Suphi’yi de savaş ganimeti olarak sağ esir aldı. İki buçuk yıl kapatıldığı bir evde akıl almaz işkence ve tecavüzlere uğradı Maria. Maria’ya bu zulmü reva gören kafa halen iş başında. Tarikat yuvalarında çocuklarımıza tecavüz ediyor. ‘Çocuk gelin’ diye akıl dışı bir kavram icad edip, 6 yaşındaki; bebelere gelinlik giydiriyor. Türlü bahanelerle kadın cinayetleri işliyor. Sapkınlıklarına ve zulme devam ediyor. Topal Osman’ların, Yahya Kahya’nın uğursuz mirasının devamcıları ile 14 mayıs’ta randevumuz var. Onbeşlere, Maria Suphi’ye söz olsun. Biz kazanacağız. Onbeşlere sözümüz. Devrim olacak” ifadelerini kullandı. Bodrumlu mimar Nazan Yılmaz siyah çelengi denize atarken; “Onbeşlere Sözümüz, Devrim Olacak”, “Onbeşler Başlattı, Yüzbinler Sürdürüyor” sloganları atılıp, “Onbeşler” marşı söylendi.

28-29 OCAK 1921’DE NE OLMUŞTU?

10 Eylül 1920’de Türkiye Komünist Fırkası kurulduktan sonra parti merkezince alınan Anadolu’daki milli mücadeleye katılma kararı sonrasında ilk Merkez Komitesi üyeleri, Genel Başkan Mustafa Suphi, Genel Sekreter Ethem Nejat dahil on beş kişi Anadolu topraklarına harekete geçti. 1921 yılının Ocak ayında TBMM’nin davetlisi olarak Ankara’ya doğru yola çıkan Suphi ve yoldaşları Kars’ta resmi törenle karşılanmışlar, halktan sevgi ve ilgi görmüşlerdir. Suphi’ler buradan Erzurum’a yönlendiriliyor. Erzurum’da büyük bir oyun ve provkasyon sahneye konuyor. Mustafa Suphi ve yoldaşlarının gördüğü ilgiden ve yaratacakları etkiden rahatsız olan çeteler onları şehre sokmayarak, Trabzon’a doğru hareket etmelerini sağladı. Mustafa Suphi ve yoldaşlarını karşılamak üzere Sovyet Hükümeti Konsolosu Bagirov başkanlığında hazırlık yapılmıştı. 28 Ocak günü gelişi beklenen; On beşler, Trabzon iskelesinden bindirildikleri bir motorla sözüm ona Batum’a gönderilmek üzere yola çıkarılmışlardır. Hemen arkalarından bir başka motorla yola çıkarılan Yahya Kâhya’nın adamları, Sürmene açıklarında On beşleri katletti.

Haber: Ayhan Karahan

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL