Uğur Mumcu katledilişinin 30. Yıldönümünde Bodrum Belediye Meydanı’nda anıldı. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Bodrum Şubesi’nin çağrısı ile bir araya gelen topluluğun saygı duruşunun ardından Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Bodrum Şube..
Uğur Mumcu katledilişinin 30. Yıldönümünde Bodrum Belediye Meydanı’nda anıldı. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Bodrum Şubesi’nin çağrısı ile bir araya gelen topluluğun saygı duruşunun ardından Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Bodrum Şube Başkanı Meral Saraçbaşı konuşma yaptı.
Saraçbaşı kürsüden; “Uğur Mumcu’nun öldürülüşünün 30. yılı. O günden bu güne baktığımızda Mumcu’nun verdiği mücadelenin ne kadar önemli olduğunu bu ülkeye, bu Cumhuriyet’e özgürlüğe, basına düşmanlarla mücadele eden bir kişi olarak ne kadar doğru seçim yaptığını görüyoruz ve O’nu saygıyla anıyoruz. Bu uğurda kimsenin yalnız yürümemesi gerekiyor. Yanlarında olamadığımız için geçmişte birçok değerimizi yitirdik. Yanlarında olamadığımız için, onlarla birlikte sesimizi yükseltemediğimiz için. Bu yılki Uğur Mumcu anmalarının teması; ‘Yeniden Cumhuriyet, Cumhuriyeti yeniden kimsesizlerin kimsesi kılmak.’ Mustafa Kemal’in manevi mirasçıları olarak bizim de görevi; Yolsuzluğun yoksulluğu, yoksulluğun açlığı, açlığın düşüncesizliği getirdiği bu çemberi kırmaktır. 24 Ocak 1993’te öldürülen gazeteci ve yazar Uğur Mumcu ile 31 Ocak 1990’da öldürülen Prof. Dr. Muammer Aksoy’un ölüm yıl dönümlerini belirten 24 Ocak – 31 Ocak günleri arası hafta, Adalet ve Demokrasi Haftası olarak kutlanacaktır” görüşlerine yer verdi.
Etkinlikte Bodrumlu gençlerden Fatmana Keskinateş’in okuduğu Ataol Behramoğlu şiiri katılımcılarda duygusal etkiler yarattı. Şiir; “Daha az Uğur Mumcu’yduk dün. Daha çok Uğur Mumcu’yuz şimdi” dizeleri ile noktalanıyordu. Yine genç katılımcılardan Gülsay Akdaş, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin; “Bir biri ardına katledilen aydınlarımızın öldürülmesi sonucu açılan soruşturmalar sonucunda bu suikastlerin neredeyse tamamı işleyeni bulunmaz duruma getirilmiştir. Katliamların üzeri hukuk yoluyla örtülmüştür. Atatürkçü aydınlarımızın hedef seçilmesi tesadüf değildi. Amaç toplumu Cumhuriyet’in ışığından, aydınlanmacı ruhundan uzaklaştırmaktı. Bu yüzden seçilen isimler rastgele belirlenmedi. Bu toplum önderlerini aramızdan koparan karanlığı aşıp yok etmek toplumsal sorumluluğumuzdur” görüşlerini içeren mesajını okudu. Bodrum’un Çagdaş Gençler’inden Sevim Çankaya’nın okuduğu, “Ağlamadan, Ağladın mı” şiirinde ise Bodrum Belediye Meydanı’nda adeta duygu ve özlem rüzgarları esti.
Çevredeki vatandaşların da ilgi gösterdiği ve destek verdiği etkinlik bitiminde, Uğur Mumcu’nun fotoğrafı önüne kırmızı karanfiller bıraktı. Uğur Mumcu’nun sevdiği türküler çalındı. Bodrumlu Ressam Bünyamin Pehlivan ise; “3 ay 3 hafta kaldı. Bu sürecin sonunda Uğur Mumcu aydınlanması ülkenin dört bir karanlık köşesini pırıl pırıl gün yüzüne çıkaracaktır. Gericiliği ülke gündeminden düşürmek Mumcu’ya da yönelik görevimizdir. Uğur Mumcu’nun görüşleri, düşünceleri 30 yıldır daha bir belirgin olarak yolumuzu aydınlatıyor. Aydın için ölümsüzlük böylesi bir şeydir. 30 yıldır Uğur’susuz, Adaletsiziz. Ama ne Uğur’umuzdan, ne de adalet arayışımızdan asla vazgeçmedik. Sanatçı direnebildiği ölçüde yaratabilir. Yaratabildiği ölçüde de sonsuzluğu ve ölümsüzlüğü yakalar. Dikkat edelim. Teslim olan sanatçı sanatsal üretimini de yitiriyor. Esaslı ölüm işte budur. Uğur Mumcu bu anlamda gerçeği yakalamakla, yakaladığı gerçeği toplumla-hayatla buluşturmakla kalmamıştır. Bunu hayatı pahasına da olsa savunmuştur. O nedenle ölümsüz onur abidemiz olagelmiştir. Aydının ölümsüzlüğü, sonsuz bir buluşmadır. Bugün bu sonsuzluklardan bir anı yaşadık” görüşlerine yer verdi.
Haber: Ayhan Karahan
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)