Bodrum

Bodrum’un Zeytinlikleri Taş Ocağı Olur mu?

Bodrum’un dört farklı köyünde faaliyette olan taş ocaklarının alanlarını büyütmek için 1 milyon metrekareye yakın zeytinlik arazisinin kamulaştırılması gündeme geldi. Geçimini zeytinden sağlayan köylüleri duruma isyan ederken; çevreci ve aktivist..

Bodrum’un Zeytinlikleri Taş Ocağı Olur mu?

Bodrum’un dört farklı köyünde faaliyette olan taş ocaklarının alanlarını büyütmek için 1 milyon metrekareye yakın zeytinlik arazisinin kamulaştırılması gündeme geldi. Geçimini zeytinden sağlayan köylüleri duruma isyan ederken; çevreci ve aktivist avukat Remzi Kazmaz, “Bu yanlış karardan acilen dönülmesini bekliyoruz, köylünün geleceği, canı, havası, suyuyla oynamayın, giderayak yağmanızı köylünün üzerinden yapmayın” dedi.

TARLADA EYLEM YAPTILAR

Cuma günü yapılacak keşif öncesi taş ocaklarının bulunduğu bölgedeki zeytinlik arazilerde Kızılağaç muhtarı Mehmet Karaca, Çiftlik muhtarı Halil Köse, Avukatları Remzi Kazmaz ve Esra Kazmaz ile birlikte eylem ve basın açıklaması yapan köylüler bölgedeki taş ocakları nedeniyle zeytin rekoltesinde düşüş yaşandığını belirtti.

Çevrecilerin ve köylünün avukatlığını yapan Avukat Remzi Kazmaz ise taş ocağının genişletilmesi ve bölgeye kırma eleme tesislerinin kurulmasıyla yeraltı su kaynaklarının biteceğini, toz toprak gürültüye neden olacağını, trafiği olumsuz yönde etkileyeceğini, tarım ve hayvancılığı biteceğini belirterek “ Kültür ve Turizm Bakanlığı bölgeyi turizm alanı ilan etti. Ayrıca burada 1. Derece Arkeolojik sit Alanları var. Bodrum’un çam ormanları 500 yıllık zeytin ağaçları ile kaplı bölgesindeki taş ocaklarını 1 milyon metrekare arttırmak için ÇED raporuna bile gerek görmemişler. Bu kapasite arttırımı ile ormanın büyük bölümü ve zeytinlikleri içine alacak. Bu da şu demektir. Orada vatandaşların tapulu arazileri var, köylünün faydalandığı orman alanları var, bütün bunlar köylünün elinden alınıp, şirket kendisine aldıktan sonra buraların yasal temsilcisi olacak. Sizin de artık oralara girme olanağınız kalmayacak. Şirket buralar benim diyecek. Zeytinliğine girme ben buraları kamulaştırdım diyecek. Bunun adına acele kamulaştırma diyoruz” şeklinde konuştu.

TAŞOCAKLARI ve MADEN SAHASI İÇİN KEŞİF VAR

Bodrum’un Kızılağaç, Yalıçiftlik ve Çamlık mahallelerini doğrudan etkileyecek ve yarımadaya büyük zarar verecek taşocakları için yarın (23 Aralık Cuma günü) saat 11.30’da bölgede keşif yapılacak. Açılan iptal davası nedeniyle sahada bilirkişi ve mahkeme heyetince yapılacak incelemede, köylüler ve avukatları da hazır bulunacak.

Bodrum köylülerinin yasal temsilciliğini üstlenen Avukat Remzi Kazmaz, “Talana sessiz kalmayalım” diyerek Bodrum halkını keşif alanına davet etti. Kazmaz, “RES’leri birlikte kovduk, şimdi sıra taşocaklarında” dedi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL