Bodrum

Bodrum’dan İran’a Aktif Dayanışma

Mahsa (Jina) Amini’nin, İslami kurallara uygun saçını örtmediği gerekçesi ile İran Ahlak Polisi tarafından vahşice katledilmesinin üzerinden 11 gün geçmesine karşın İran’da tepkiler durulmuyor. İran’da güvenlik güçlerinin öldürdüğü eylemci sayısı..

Bodrum’dan İran’a Aktif Dayanışma

Mahsa (Jina) Amini’nin, İslami kurallara uygun saçını örtmediği gerekçesi ile İran Ahlak Polisi tarafından vahşice katledilmesinin üzerinden 11 gün geçmesine karşın İran’da tepkiler durulmuyor.

İran’da güvenlik güçlerinin öldürdüğü eylemci sayısı devlet rakamlarına göre 76 kişi. Bağımsız haber kaynakları bu sayının çok daha fazla olduğunu, binlerce yaralının hastanelerde olduğunu, çok sayıda göstericinin cezaevlerine atıldığını ifade ediyor.

Uluslararası platformlarda da özellikle kadın örgütleri İran’daki direnişe aktif destek veriyorlar. İran’daki şeriatçı iktidar sokağa hakim olan muhalefeti bastırmak için, yandaşlarını sokağa yöneltti. İktidara destek mitingleri düzenletiyor. Türkiye’deki yandaş medyanın da muhalif eylemleri görmezden gelmesi, şeriatçı yönetim yanlısı eylemlere geniş yer vermesi dikkatlerden kaçmadı.

BODRUM’DAKİ AMİNİ EYLEMİNE, İRANLI DESTEĞİ…

Başta İstanbul, Ankara, İzmir olmak üzere Türkiye’de de hemen hemen her ilde İranlı direnişçilerle dayanışma eylemleri gerçekleştiriliyor. Bodrum’da da siyasi partilere, sivil toplum örgütlerine ve kadın örgütlenmelerine üye kadınların oluşturduğu platform tarafından Bodrum Belediye Meydanı’nda dayanışma eylemi gerçekleştirildi.

Platform adına yapılan açıklamada; “Biz bu zihniyeti yakından tanıyoruz, İran uzağımızda değil. İstanbul Sözleşmesini, tek adamın ağzıyla feshedenler… Tacizcileri, tecavüzcüleri cezasızlıkla ödüllendirenler… ‘Bir kişi daha eksilmeyeceğiz’ diye çıktığımız meydanlarda bize şiddet, taciz uygulayanlar, hapsedenler… Daha geçtiğimiz günlerde, İstanbul’da iktidarın desteğiyle düzenlenen mitingde, lgbti bireylere karşı nefret suçu işleyenler… Bunu tarihe not düşün: Kadınlar boyun eğmedi, eğmez! Bu ataerkil, bu faşist zihniyeti reddediyoruz!  İran’dan yayılan direnişi, tarihimizdeki tüm kadın direnişleri ile beraber sahipleniyor ve Bodrum’dan bir kere daha haykırıyoruz: Bedenlerimiz üzerinden iktidar kurmanıza asla izin vermeyeceğiz! Laik, demokratik, özgürlükçü bir dünyayı, biz kadınlar kuracağız! Dünyanın dört bir yanında direnen kadınlara selâm olsun! İranlı kadınlara selam olsun!” görüşlerine yer verildi.

Katılımın ve heyecanın yüksek olduğu eyleme çok sayıda yerli ve yabancı turistte destek verdi. Bunlardan en ilginci Bodrum’da tatilde olan bir İranlı erkek turistten geldi. Kendisinin can güvenliği nedeni ile ismini vermediğimiz misafirimiz, İngilizce ve Farsça yaptığı konuşmada; “Amini ve O’nun gibi kadınlar özgürlük istedikleri için öldürüldüler, Hepimizin tüm dünyadaki kadınların özgür olmasın istiyoruz. Kadınlar özgürleşince ülke de özgürleşir. Amini’nin ve onun kardeşlerinin ülkemde yaktığı kıvılcımı görmemiz gerek. Bunun için, insan olmak yeterlidir” dedi.

Eylemde Süreyya Türkoğlu’nun okuduğu, Cezayirli Kadın Şair Taous Ait Mesghat’a ait; “Tüm doğal felaketlerin ardında ben varsam, o halde benden kork! Çünkü İlahi güç ben, mutsuz ve ölümlü olan sensin!” dizelerini de içeren şiir meydanı dolduran eylemciler tarafından ilgiyle dinlendi.

“AMİNİ VE DİRENEN KARDEŞLERİ ARTIK BODRUMLUDUR.”

Eylemin katılımcılarından Bodrum Belediye Meclis Üyesi Emel Çakaloğlu: “Bu meydandan bir fotoğraf çıkıyor. Amini ve onun İran’da zulme karşı direnen kardeşleri artık aynı zamanda Bodrumludur. Bodrum bu insanlık tarihinde yeni bir sayfa açmaya aday kardeşlerinin haklı direnişine yüreğini açmıştır. Tel saç telimizden korkan gericiliğin şimdiki telaşını anlamak hiç de güç değil. Kadınlar sadece kendi hayatlarına değil, artık hayatın bütününe sahip çıkıyorlar. İranlı kardeşlerimiz asla yalnız yürümeyecekler” görüşlerine yer verdi.

Eyleme aktif destek veren Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Bodrum İlçe Başkanı Meral Saraçbaşı da; “Bugün saçını rüzgarda özgürce savurabilmek uğruna ölümü göze alan İranlı kadınlara selam olsun. Kadınları karanlık bir geleceğe hapsetmeye çalışanlara karşı korkmuyoruz, susmuyoruz, vazgeçmiyoruz! Siyasal İslam’ın baskılarına karşı sesini duyurmaya çalışan, insan hak ve özgürlüklerini korumak isteyen İranlı kadınların yanında olacağız. Kadının, saçı, giyimi, bedeni üzerinden özgürlüğünü engellemeye kalkanlara karşı laikliğin önemi bir kez daha ortaya çıkmıştır. Yüzyıl öncesinden kadının özgürlüğünün güvencesi olan laik Cumhuriyetin temellerini atan Mustafa Kemal Atatürk’e minnettarım” ifadeleriyle düşüncelerini dile getirdi.

BODRUMLU KADINLARIN UMUDU, MEYDANA SIĞMADI.

Eğitim Sen Bodrum Şube Başkanı Yüksel Okyay eylemde: “Geçtiğimiz hafta İstanbul’da valilik izni ve RTÜK’ün reklam desteğiyle gerçekleştirilen LGBTİ’leri hedef alan miting yapıldı. İran uzağımızda değil. Bir kişi daha eksilmemek için meydanlara çıkan kadınlara karşı polis şiddeti, işkence ve taciz var. Ama şeriat propagandası, ırkçılık, nefret söylemi devletin izniyle büyütülüyor.Hakkını almak için sokağa çıkanlara yasak. Eşitlik özgürlük mücadelesi verenlere yasaklar baskı şiddet ve katliamlar doz arttırarak devam ediyor.  İran çok uzağımızda değil. Tarikatlar talep ediyor, İstanbul Sözleşmesi feshediliyor.  Ak troller hedef gösteriyor, konserler yasaklanıyor, sanatçılar, gazeteciler tutuklanıyor. Ama asla susmayacağız, vazgeçmeyeceğiz” sözleri ile görüş belirtti.

Yine Bodrumlu aktivist Gül Toral da, Bodrum Belediye Meydanı’nda; “Türkiye’de de, İranlı mollalara özenen ciddi bir kesimin olduğunu hepimiz biliyoruz. Ancak bu karanlık hayal ve emellerin hayata geçmemesinin en önemli nedeni Mustafa Kemal Atatürk’ün bu bereketli topraklar üzerinde mayalandırdığı laik-çağdaş ilkeler ve yaşama tarzıdır. Bu o kadar güçlü bir maya imiş ki; tüm karanlık fırtınalara rağmen, tüm provokatör  tezgahlara karşın, tüm algı operasyonlara rağmen halen umudu ayakta tutuyor. O umut bugün burada bizi bir araya geldi. Bugün umut bir kez daha en güneşli yüzü ile bu meydanda ayaktadır” ifadelerini sarf etti.

AMİNİ’NİN TABLOSU, BODRUM’UN KALBİNE ASILDI.

“İran’da Direnen Kadınlara Selam Olsun”, “Kadın Düşmanlığı Sonununuzu Kadın Dayanışma Devrimi Getirecek”, “Erkek Devlet Şiddetine Karşı İsyandayız”, “İktidar Hayatı Hedef Aldığında Hayat İktidara Direniş Olur”, “Jina Mahsa Amani İsyanımızdır”, “Kadın Dayanışması Sınır Tanımaz” yazılı dövizler taşıyan eylemciler; sık sık “Devlet Elini Bedenimden Çek, Sokakları da Meydanları da Terk Etmiyoruz, Kadınlar Birlikte Birlikte Güçlü, İranda Direnen Kadınlara Bin Selam Olsun” sloganları da attılar.

Eylemin sonunda katılımcı kadınlar; saçlarından birer tutam keserek, yine Bodrumlu kadınların yaptığı Amini tablosunun üzerine çengelli iğneler ile iliştirdiler. Üzerinde Bodrumlu yüzlerce kadının kesilmiş saçlarının da olduğu Amini tablosu meydandaki, Bodrum Kadın Ağacı’na asıldı.

Haber: Ayhan Karahan

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL