Siyaset

Ergun, Kıyı Yönetmeliğindeki Değişikliği Sordu

İYİ Parti Muğla Milletvekili ve Yerel Yönetimler Başkanı Prof. Dr. Metin Ergun, 16 Nisan’da Resmî Gazete’de yayınlanan Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik’te yapılan değişiklikle ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği..

Ergun, Kıyı Yönetmeliğindeki Değişikliği Sordu

İYİ Parti Muğla Milletvekili ve Yerel Yönetimler Başkanı Prof. Dr. Metin Ergun, 16 Nisan’da Resmî Gazete’de yayınlanan Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik’te yapılan değişiklikle ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi verdi.

İYİ Parti Muğla Milletvekili ve Yerel Yönetimler Başkanı Prof. Dr. Metin Ergun, 16 Nisan’da Resmî Gazete’de yayınlanan Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik’te yapılan değişiklikle ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

Verdiği önergede, kıyıların Anayasa’nın 43’üncü Maddesi ile Kıyı Kanunu’nun 5’inci maddesi uyarınca kıyıların herkesin eşit ve serbest kullanımına açık ve kamu yararına kullanılması zorunlu olan bir alan olduğunu anımsatan Ergun, “anayasal ilke ve kanun çerçevesinde kıyıların kullanımında kamu yararı, gerek mülkiyet biçimi gerekse yapılanma ile ilgili kısıtlamalarla sağlanmaktadır” dedi.

Kıyıların devletin hüküm ve tasarrufu altında olduğunu ve mülkiyete konu olmayan bir konumda bulunduğunu vurgulayan Ergun, bu nedenle kıyılardaki yapılanma haklarının son derece kısıtlı olduğunu ve kıyı kenar çizgisi, kamu arazileri ve özel mülkiyete tabi araziler ile kıyı alanı arasındaki çizginin belirlenmesinin hayati bir mesele olduğunu ifade etti.

İYİ Partili Ergun, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a şu soruları sordu:

  1. Bakanlığınız tarafından yapılan bu yönetmelik değişikliğinin gerekçesi nedir?
  2. Bakanlığınız tarafından yapılan bu değişiklik hangi kamu yararına istinaden yapılmıştır?
  3. Söz konusu değişiklikte Valilik Kıyı Kenar Çizgisi Tespit Komisyonlarına verilen kıyı çizgilerini yeniden belirleme yetkisinin kullanımında, Anayasa’nın 43’üncü Maddesi ve Kıyı Kanunu ile teminat altına alınan kıyıların herkesin eşit ve serbest kullanımına açık olması ilkesini ihlal etme riski bulunmaktadır. Söz konusu yetkilendirmeden sonra Valilik Kıyı Kenar Çizgisi Tespit Komisyonlarınca verilecek kararların Anayasa ve Kıyı Kanununun ilgili hükümlerini ihlal edip etmemesi ile ilgili Bakanlığınızca bir denetim mekanizması kurulacak mıdır?

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL