CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, dün TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri yapılan, “Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375..
CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, dün TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri yapılan, “Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” hakkında bir konuşma yaptı.
Girgin Genel Kurul’da şunları söyledi:
“Türkiye Cumhuriyeti bir asrı devirirken bugün, eşi benzeri görülmemiş bir ekonomik ve toplumsal kriz döneminin içinde bulunuyoruz. Bu krizin sorumluları, yerin üstü ile yerin altıyla, gölgesini satamadığı ağaçla mücadele edenlerdir; rant, yağma ve talan politikalarını temel ekonomi politikalarına dönüştürenlerdir; enerjiden madene, limanlardan şekere kadar kamusal nitelik taşıyan ne varsa onu özelleştirenlerdir.
Her geçen gün derinleşen, derinleştikçe yıkıcı bir hâl alan kriz, toplumun her kesiminin yaşam standartlarını düşürüyor. Nihayet, iktidar için krizi yönetmek demek halkımızı. Ülkeyi yandaşlar için rant pazarı, vatandaş için can pazarına çevirenler, uygulanan ekonomik politikalarını bir deney, halkı ise kobay olarak görüyor. Sonuç: işçisiyle, emekçisiyle, emeklisiyle, esnafıyla, genciyle bütün halkımız, açlığa, yoksulluğa, işsizliğe daha çok mahkûm oluyor.”
“Esnaf için krizin göstergelerinden biri elektrik faturaları. Yılbaşından bu yana esnaf ve sanatkârın en büyük maliyet kalemi elektrik oldu. Bir gecede yapılan yüzde 127 oranındaki zam, esnaf ve sanatkârın, kiradan ve yanlarında çalışan çırak ve kalfanın maaşından daha çok parayı elektrik faturalarına ödemesine neden oldu.
Elektrik faturalarında üç ayrı tarife var; sanayi, konut ve ticaret. Bu tarifelerin fiyatlandırması, sırasıyla, konut, sanayi ve ticaret şeklinde. Esnaf ve sanatkâr hangi tarifeden elektrik faturası ödüyor? Ticaret tarifesinden yani en pahalı olan tarifeden. Peki, Anayasa’mızın 173’üncü maddesinde ne yazıyor? “Devlet, esnaf ve sanatkarı koruyucu ve destekleyici tedbirleri alır.” Devlet, esnaf ve sanatkârı kime karşı koruyacak ve destekleyecek? Büyük sermayeye karşı koruyacak, büyük sermayenin küçük işletmeleri ezmesine devlet müsaade etmeyecek.
Peki, mevcut durum ne? “Esnaftan alıp büyük sermayeye ver.” mantığıyla fiyat belirleniyor. Dolaplar çalışmaz oldu. Gelin bu politikaya bir son verelim, elektrikte üçlü tarifeyi dörde çıkarın; sanayi, konut ve ticaretin yanında bir de esnaf tarifesi belirleyin, esnaf ve sanatkârdan daha düşük elektrik parası alın. Esnafı, sanatkârı zengin tüccarla aynı kefeye koymaktan vazgeçin.”
Girgin sözlerini şöyle tamamladı: “Ey “İşçileri enflasyona ezdirmedik.” diyenler, ey “Her şey bitti.” diyenler, korkunun sofrasında yılgınlık yiyenler, bilin ki bu halk, daha cebine girmeden eriyen sefalet ücretleri karşısında, maruz bıraktığınız insanlık dışı yaşam koşulları karşısında yılgınlığa kapılmayacak; sarayın faturasını da, krizin faturasını da halka ödetemeyeceksiniz. Şairin dediği gibi: “Ama bu dünya böyle gitmez, zulümle yapılan çabuk yıkılır.” Yönetemiyorsunuz, zulmediyorsunuz, gideceksiniz.”
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)