Bodrum yaşamının önemli örgütlenmelerinden olan Bodrum Kültür Turizm Ve Dayanışma Derneği (BODRUM-DER) önemli bir etkinliğe imza attı. Bodrum yerel yaşamının ve kültürünün canlı, diri tutulmasını hedefleyen dernek; geleneği, geleceğe taşıma..
Bodrum yaşamının önemli örgütlenmelerinden olan Bodrum Kültür Turizm Ve Dayanışma Derneği (BODRUM-DER) önemli bir etkinliğe imza attı.
Bodrum yerel yaşamının ve kültürünün canlı, diri tutulmasını hedefleyen dernek; geleneği, geleceğe taşıma misyonunu da üstlenmişe benziyor. Bu konuda şu ana değin oldukça pozitif adımlar atmış olan oluşumun son etkinliği kendiliğinden bir Bodrum şenliğine ve coşkusuna dönüştü. Katılım olarak 200-250 kişi civarında planlanan etkinliğe, 500’ü oldukça aşan bir kalabalığın iştiraki gerçekleşmiş olması; her katılımcının kendisini, “Bodrum Gecesi” etkinliğinde adeta ev sahibi gibi hissetmesi ile her hangi bir aksaklığın yaşanmasına meydan vermedi. Bodrum Gecesi coşkusu, yöresel yemekler ve yöresel müzikler eşliğinde; 22 yöresel çalgıcının sahne alması ile taçlandırıldı. Bodrum Yarımadası’ndaki kültürel-sosyal etkinliklerin önemli etkinliklerin bilinen, popüler adresi Delfi Otel’deki etkinlikte işletme personelinin gönüllü ve içten çabası dikkatlerden kaçmadı.
Gecenin anlamı ve amacı üzerine konuşmayı Bodrum Yarımadası’nda işadamı kimliğinden ziyade kültür insanı, sosyal-sportif faaliyetler duayeni kimliği ile ön plana çıkan Mehmet Dağoğlu yaptı. Dağoğlu konuşmasında: “Böylesi bir ilgiyi açıkçası beklemiyorduk. Bilet satışlarımızı bir gün öncesinden dondurmamıza karşın; insanlarımızın, kardeşlerimizin, büyüklerimizin; Bodrum sevgisini, duygu selini donduramadık. Bu fena halde muhteşem, yoğun ilgi; ne kadar doğru bir iş yaptığımızı ve bu konuda ne denli düzgün bir yol haritası belirlediğimizin de göstergesi oldu. Türkülerimizi söyledik, manilerimizi okuduk. Efsane çalgıcılarımız hepimizin gördüğü gibi Bodrum’un olmazsa olmazıdır. Onları çıkardığımız anda; bu geceden geriye hoş bir seda değil, boş bir ses kalır. Bodrum’u her noktada koruyalım. Sadece yemeklerimizi, türkülerimizi, kültür değerlerimizi değil; mandalinimizi de, zeytinimizi de, koylarımızı da, ormanlarımızı da, denizlerimizi de koruyalım. Biz burada sevgisizliğin kurumaya yüz tutturduğu kurak tarlaya, bir anlamda küçük bir yaşam fidesi diktik. Bu fide tutacak” görüşlerine yer verdi.
Bodrum’un en aktif muhtarlarından ve Bodrum-Der yönetim kurulu üyesi Nil Taşkıran yüksek katılımlı Bodrum Gecesi’ndeki gelen misafirlerle tek tek ilgilenirken, gazetemize; “Burada gördüğümüz halkla buluşmanın fotoğrafıdır. Bu fotoğrafı iyi okumamız gerek. Yarın (Bugün.25-03-Cuma) saat 17.00’de Kumbahçe Muhtarlığı olarak, önemli bir açılışa imza atacağız. Mühim bir mekanda ev sahipliği yapacağız. Muhtarlık olarak; Kumbahçe Kültür-Sosyal Tesis’inin açılışını yapacağız. Bu tesisin açılışı da aslında şu ana dek verdiğimiz gönüllü emeklerin, çabaların sonucudur. Mutluyuz. Bodrum Belediyesi’nin emsalsiz desteğini her zaman yanımızda hissettik” açıklamasında bulundu.
Bodrum-Der Yönetim kurulu üyesi ve Bodrum siyasetinin önemli simalarından Emine Bar ise: “Bodrum deyince akan sular duruyor. Her türlü farklılık rafa kalkıyor. Çünkü Bodrum o kadar zengin bir ortak payda ki; harcında barış, kardeşlik, kavimler mozaiği, hoş görü var. O nedenle Bodrum; ayrışma değil, birleşme adresidir. Ülke genelindeki bazı istenmeyen kutuplaşmaların her zaman uzağında durmuştur bu cennet topraklar. Hiç kimse ya da topluluk kendisini burada öteki hissetmemiştir. Burada o, bu, şu, öteki yok. Biz varız. O nedenle de, ‘Başka Bodrum Yok’ diyoruz. Bizim bu muhteşem Bodrum’un değerlerini korumak, geleceğe taşımak kadar; yaygınlaştırmaya da ihtiyacımız var. Şuna inalım; ‘Bodrum memlekete iyi gelecektir.’ Bu bereketli topraklar üzeri sadece sürekli insan göçü alan bir sığınak olmamalı. Bu sonsuz birikimini ülkenin her bir soluksuz kalan topraklarına taşımalı. Bodrum nefes ve yaşamdır. Katılımcı her insanımıza gönülden şükranlarımızı ve teşekkürlerimizi iletiyorum” açılamasında bulundu.
Derneğin Genç yöneticilerinden Deniz Köse özellikle Bodrum’un yerel dili ve lehçesi üzerine çalışmaları ile biliniyor. Köse bu faaliyetini yürütürken, Bodrum’da adeta ayak basılmadık köy, dağ, tepe, yayla bırakmamış gibi. Çalışma sonuçlarını da ulaşabildiği çevrelerle paylaşıyor. Köse duygu ve görüşlerini; “Bu heyecan verici buluşma gerçekten tüm tatlı yorgunluğumuzu fiziken ve ruhen aldı. Büyüklerimizin katkısı olmasaydı bizler de, bu uçurtmayı maviliklere koy veremezdik. Dil olmazsa; duygu, kör ve hapis kalır. Duygularımızın özgürleşmesi, dünya güzellikleri ile buluşması için dil önemlidir. Bodrum’u dilsiz bırakmadıkları için, tüm büyüklerimize minnet duygularımı belirtmek isterim. İçerisine girdikçe Bodrum lehçesindeki, yerel dilindeki zenginlikteki uçsuz, bucaksızlığı keşfediyorum. Bu da bana çalışmalarımda inanılmaz enerji ve heyecan veriyor” sözcüleri ile dile getirdi. Bodrum Sevdalıları Gecesi sadece bir eğlence ve bir araya gelme etkinliği olmadı. Özellikle gecede 20 adet zeytin fidesinin açık arttırmaya çıkarılması (Zeytinliklerin tehlike altında olduğu güncel süreçte) önemli bir mesajdı. Bodrum’da ilk kez Bodrum Gecesi’nde bir araya gelen 22 yerel sanatçının hep birlikte sahne alması, piste çıkması da ayrıca etkinliğin unutulmazları arasında yer aldı. 84 yaşındaki Hasan Dağoğlu’nun (Bodrum-Der Başkanı Mehmet Dağoğlu’nun babası) oynadığı zeybek büyük bir ilgi ve beğeni ile izlenirken, gecenin de adeta finali oldu. Geç saatlere dek Delfi Otel’den ayrılmayan katılımcılar bu etkinliğin gelenekselleştirilmesi ve devamının gelmesi dileklerini ifade ettiler. Bodrum Haberi olarak; Bodrum Der yöneticilerinin ve katılımcı yerel sanatçıların isimlerini tek tek yazamadık. Yönetim ve katılımcı sanatçı listesi çok kalabalık olduğu için, isimlerini tek tek belirtemediğimiz Bodrum sevdalılarının bunu hoşgörü ile karşılayacaklarını umuyoruz.
Haber: Ayhan Karahan
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)