Bodrum’da üretilen mandalinaların korunması ve ekonomik değerinin arttırılması için ‘mandalina hareketi’ başlatıldı. Bodrum Kent Konseyi, Bodrum Belediyesi ve Bodrum Ticaret Odası’nın birlikte yürüttüğü proje kapsamında mandalina üreticileri ve mandalina ürünü..
Bodrum’da üretilen mandalinaların korunması ve ekonomik değerinin arttırılması için ‘mandalina hareketi’ başlatıldı. Bodrum Kent Konseyi, Bodrum Belediyesi ve Bodrum Ticaret Odası’nın birlikte yürüttüğü proje kapsamında mandalina üreticileri ve mandalina ürünü korunurken, bölgeye de katma değer kazandırılacak.
Bodrum Kent Konseyi | Coğrafi İşaretler Çalışma Grubu, Bodrum Belediyesi ve Bodrum Ticaret Odası’nın halen coğrafi işareti bulunan Bodrum Mandalinası’nın korunması ve ekonomik değerinin arttırılması ile ilgili birlikte yürüttüğü proje Mandalin’de açıklandı. Katma değerli yiyecek-içecek ürünlerinin otel, restoran, kafe ve bar menülerinde yer alması, diğer türev ürünlerin kullanılması, örneklerinin çoğalması, ticaretinin Bodrum dışına taşınması konulu arama toplantısıyla ‘Bodrum Mandalin Hareketi’ başlatıldı.
Bodrum Kent Konseyi | Coğrafi İşaretler Çalışma Grubu Kolaylaştırıcısı Erman Aras, düzenlenen toplantıda iki aşamalı eylem planını açıkladı. İlk aşamada Muğla’nın ilk coğrafi işaretli ürünü olan Bodrum Mandalina ağaçları için dijital künye uygulaması başlatılarak envanterinin çıkarılması, ağaçların taşınması gerektiğinde, bu işlemin ağaç söküm aracı ile ağaçlara zarar verilmeden yapılması, korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması olduğunu ifade eden Aras, ikinci aşamada ise planlı çalışmalarla turizm ve gastronomi başta olmak üzere işletmelerin menülerinde Bodrum Mandalinası türev ürünlerinin bulundurulmasını amaçlayan eylemleri anlattı. Aras, en kısa sürede konunun tüm paydaşlarının rol ve sorumluluklarının tarif edildiği bir protokolün imza altına alınmasının amaçlandığını söyledi.
Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Tayfun Yılmaz ise, belediye bünyesinde kurulan Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nün çalışmalarıyla üreticilerin maddi ve ayni yardımlarla desteklendiğini söyledi. Mandalina alımı konusunda sözün yerine getirildiğini ve bu yıl 100 ton mandalinanın büyük bir market zincirine satışına aracılık edildiğini, ancak üreticilerden çok fazla talep gelmediğini hatırlatan Yılmaz, ‘Bodrum Mandalin Hareketi’ oluşumunun bundan sonraki süreçte Bodrum Mandalinası ürününe hareket kazandıracağını ve Bodrum Belediyesi’nin de bu oluşuma her zaman destek vereceğini dile getirdi.
Bodrum mandalinasının rengi ve lezzetinin eşsiz olduğunu vurgulayarak, turizm kenti olan Bodrum’da tarım ve turizmin birlikte yapılmasının önemine dikkat çeken Bodrum Ticaret Odası (BODTO) Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, oda ve Bodrum Narenciye Birliği olarak Bodrum mandalinasının korunması ve bahçe sahiplerine gelir getirecek duruma getirilmesi için her türlü desteği vereceklerini söyledi.
Toplantının konukları; otel, restaurant, cafe, bar temsilcileri ve şef aşçılar da menülerinde yer alan ve beraberlerinde getirdikleri mandalina türev ürünlerini tanıttı. Otel temsilcileri tarafından Bodrum Mandalinası suyunun ikramının özgün bir yanının olduğu ve tüm otellere yayılmasının bu olguyu ve Bodrum markasını kuvvetlendireceği, ayrıca tüketimi arttıracağı dile getirildi.
Kokteyl yapımında kullanılan yeşil Bodrum mandalinasının tedariki konusunda organize bir yapılanma ve pazarlama eksikliğinin ifade edildiği toplantıda, Bodrum mandalinasının hasat süresinin uzatılması, katma değerli ürünler üretilmesi, değişik formlarda kullanımını çoğaltarak ekonomik değerinin arttırılması konuları da müzakere edildi. Ayrıca Bodrum’un coğrafi işaretli bir değerinin, mandalina bahçelerindeki yaşamın, kent kültürünün bir parçası olduğu ve sürdürülmesi gerekliliğine dikkat çekildi.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)