Bodrum Manşet

Kızılağaçlılar; ‘Yolsuzluğa Hayır’ Dedi

Uzun süredir genel olarak Bodrum Yarımadası’nı, özel olarak olarak da Kızılağaç yaşayanlarını huzursuz eden yol sorununun çözümü ile ilgili bölge halkı geçen hafta start vermiş ve bir toplantı gerçekleştirmişti. Söz..

Kızılağaçlılar; ‘Yolsuzluğa Hayır’ Dedi

Uzun süredir genel olarak Bodrum Yarımadası’nı, özel olarak olarak da Kızılağaç yaşayanlarını huzursuz eden yol sorununun çözümü ile ilgili bölge halkı geçen hafta start vermiş ve bir toplantı gerçekleştirmişti.

Söz konusu toplantı kamuoyunda geniş yankı uyandırmış siyasilerden, bakanlık nezdine; sivil toplum örgütlerinden, meslek odalarına; yerel yönetimden, yolu yapan müteahhit firmaya değin geniş yankı bulmuştu. Bugün Kızılağaç Pazaryeri’nde yine yol sorunu ile ilgili olarak, Kızılağaç yerel inisiyatifinin çağrısı ile daha geniş kesimlerin katıldığı bir halk toplantısı yapıldı.

Geçen hafta pazar günü yapılan toplantıya Bodrum Belediyesi Teknik Koordinatörlüğü görevini yürüten yüksek inşaat mühendisi Aslı Karaarslan da katılmıştı. Karaaslan; Bodrum Belediyesi olarak fiili anlamda yetki alanlarına girmemekle birlikte duyarsız kalmayacaklarını geçici de olsa bölgede bir rahatlamanın, ulaşım kalitesinde nispi bir nefes alınmasının sağlanması için ellerinden geleni yapacaklarını belirtmişti.

Bodrum Belediyesi araçları ve ekipleri bölgeye stabilize malzemelerle müdahale ettiler. Başta açılış konuşmasını yapan Merve Aktuğ ve Kızılağaç Muhtarı Mehmet Karaca olmak üzere katılımcılar bundan duydukları memnuniyeti dile getirdiler.

Halk Toplantısı’nın açılış konuşmasını yapan bölge yaşayanı Merve Altuğ bir haftalık süreçte alınan mesafeyle ilgili bilgilendirme yaparak, belirlenen dört ana hedef konusunda bilgi aktardı. Sorunu birlikte yaşayan bölge halkının, çözüm içinde ortak paydada buluşmasının önemli olduğunu belirtti.

Altuğ kangren haline gelen yol ile ilgili bir video film çalışması yapıldığı bilgisini de verdi. Kızılağaç Muhtarı Mehmet Karaca da, Bodrum Belediyesi’nin yaptığı çalışmaları dile getirerek, yürüyen bürokratik süreçle ilgili ayrıntılı bilgi verdi. Karaca’nın konuşmasında en dikkat çeken konu bakanlığın, yüklenici firmaya el çektirme ihtimalinden söz etmesi oldu. Bölge halkının çağrılısı olarak toplantıya katılan Halil Karahan her aşamada mağdur Kızılağaç yaşayanlarının yanında olacaklarını dile getirdi.

AVUKAT KAZMAZ: “GÜN BİRLEŞME GÜNÜDÜR.”
Toplantıya çağrılı olarak katılan Muğla Barosu avukatlarından Remzi Kazmaz bölgede yaşanan mağduriyet ve idari keyfiyetle ilgili yapılabilecek hukuki girişimlerden söz ederek; “Yıllardır bir yılan hikayesine dönen, Torba-Kızılağaç-Yalıçiftlik yolundaki özensiz, basiretsiz, dikkatsiz ve sorumsuz bir şekilde devam eden bu kanalizasyon çalışması günlük yaşantımızı sekteye uğratmıştır. Yüklenici firma vatandaşa zarar veren çalışmalarını derhal durdurmalıdır. Bakanlık firmaya işten el çektirilmelidir. Verilen zararlar vatandaşlar tarafından tespit ettirilip muhtarlığa iletilmelidir. Kim zarar gördüyse yazılı bir şekilde muhtarlığa başvurmalıdır. Bu vatandaşa saygısız, kamuyu zarara uğratan şirketleri mahallemizde istemiyoruz. Bakanlık bu şirketlerin sözleşmelerini iptal etmelidir. Bakanlık ve şirket vatandaşa evlere tarla ve bahçelere yapılan zararları derhal karşılamalıdır. Gün birleşme zamanı, gün mücadele zamanıdır” diyerek konuşmasını sonuçlandırdı.

Bodrum Haberi olarak görüşlerine başvurduğumuz Kızılağaç Çevre Koruma Ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Durmuş Uçar; “Ortada keşmekeş bir çalışma vardır. Bu çalışma bir taraftan kamuyu zarara uğratırken diğer taraftan halkı canından bezdirmiştir. İleride doğabilecek zararlar ve mağduriyetlerin yaşanmaması için; başta Bakanlığın ve Müşavir Firmanın tedbir alarak adı geçen firmalarla sözleşmelerin feshedilmesini halkın zarar ve ziyanlarının bir an önce ödenmesini ve çevreye verdikleri tahribat ve yıkımların düzeltilerek eski haline getirilmesini istiyoruz. Bu isteklerimiz yerine gelmez ise; başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere tüm yetkililere ve adı geçen yüklenici taşeron firmalara Hukuki ve Cezayi davalar açacağımızı buradan bildiriyoruz. Artık beklemeye tahammülümüz kalmamıştır. Yetkililer derhal harekete geçmelidir. Adı geçen firmalar bölgeden uzaklaştırılmalı; basiretli, özen gösteren, işinin ehli firmalarla bu yapılan işlere devam edilmelidir” ifadelerini dile getirdi.

TURİZMCİ: “YOL’SUZLUK, İDAM FERMANIMIZ OLUR.”

Bölge esnaflarından, turizmci Fatih Aycı da; “Devletin önemli bir belgisi vardı. ‘Ödediğiniz vergiler size yol, su, elektrik olarak geri dönecektir’ deniyordu. Biz halen vergimizi ödüyoruz. Ama ödediğimiz vergiler bize; yolsuzluk, susuzluk, elektriksizlik olarak geriye dönüyor. Burada derin bir tezat var. Bu tezatlık çözülmelidir. Bu gidişle yüklenici firma işini ve yolları sezona da yetiştiremeyecek gibi görünüyor. Umarım yanılırım ama öngörüm doğru çıkarsa turizmin ve turizmcinin idam fermanı anlamına gelir bu durum. Zaten pandemiden, ekonomik istikrarsızlıktan dolayı turizmcinin krizi ortada. Bu yolsuzlukta tam tuzu, biberi olur yaşanan sıkıntının. Kızılağaç’a yapılan kötülüğün ceremesini, tüm Bodrum yarımadası ve hatta memleket çeker. Hazır Kültür Ve Turizm Bakanı da bu sorunun çok merkezinde iken; çözümsüzlük traji-komik bir duruma denk düşüyor gibi” diyerek görüşlerini ifade etti.
Toplantı bitiminde; geçtiğimiz hafta Bodrum Kaymakamlığı’na verilmek imzaya açılmış olan, “Çalışmaların tamamlanmasını, yolun standartlara uygun asfaltlanmasını, yol nedeniyle hasar gören araçlarının masraflarının karşılanmasını, yıkılan duvarların yapılmasını, tahrip olan yağmur suyu kanallarının yenilenmesini” talep eden dilekçeye yeni katılımcılarda imzalarını attılar. Şu ana dek söz konusu dilekçeye binlerce vatandaşın imza attığı bilgisine ulaşıldı.

Haber: Ayhan Karahan

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL