Bodrum Manşet

Bodrum CHP, Mahkemeye Gidiyor

CHP Bodrum İlçe Başkanlığı, bugün Konacık’taki AYDEM merkezi önünde eylemli bir basın açıklaması yaptı ve astronomik elektrik zamlarına yönelik olarak Danıştay’a gideceğini belirtti. Yağışlı havaya karşın bir araya gelen vatandaşlar..

Bodrum CHP, Mahkemeye Gidiyor

CHP Bodrum İlçe Başkanlığı, bugün Konacık’taki AYDEM merkezi önünde eylemli bir basın açıklaması yaptı ve astronomik elektrik zamlarına yönelik olarak Danıştay’a gideceğini belirtti. Yağışlı havaya karşın bir araya gelen vatandaşlar önce Aydem önünde faturalarını yaktılar. Kendine gelen faturayı yakan Mehmet Altay isimli vatandaş: “Ben iş insanıyım. Buna karşın bu faturayı ödeyebileceğim şüpheli. Emekli, memur, köylü, işçi ne yapsın? Gerçekten bu faturaların ödenecek hali yok. Böylesi bir vicdansızlığı Cumhuriyet tarihi yazmamıştır. Bu faturaya kesenelere de elbet vatandaş günü geldiğinde önemli bir fatura kesecektir. Bu zammın sorumluları en başından başlayarak acaba elektrik faturası ödüyorlar mı? İlginçtir bu konuyla ilgili herkes konuşuyor. Bir tek Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez susuyor. Sayın bakan sabah akşam enerji kaynakları müjdesi vermekten bu soruna zaman ayıramıyor sanırım. Burada yaktığımız sadece faturalarımız değildir. Vatandaş olarak gemileri de yaktık. CHP Bodrum İlçe Örgütü doğru bir karar almış. ‘Bu hayati sorun çözülene, zamlar geri alınana dek her hafta buradayız’ dedi. Bizde her hafta buradayız” diyerek görüşlerini açıkladı.

AYDEME MESAJ: “SAKIN OLA Kİ; VATANDAŞIN ELEKTİRİĞİNİ KESMEYİN.”

Eyleme destek veren Muğla Barosu Avukatlarından Remzi Kazmaz: “Cumhuriyet tarihinin en büyük zamının yapıldığını belirterek “Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) yeni yılla birlikte elektriğe yüzde 50 ile yüzde 120 arası zam yapmış olup bu Cumhuriyet tarihinin en yüksek oranlı zammıdır.Bu zam ne küresel enerji piyasası ne de döviz kuru artışıyla açıklanamaz.Bu korkunç, yüksek zamların arkasında iktidarın zamdan kazanç sağlayan elektrik dağıtım şirketlerinin olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Geçmişte Sosyal Devlet ilkeleri gereği devletin halka hizmeti olan elektrik dağıtım hizmetini,  AKP iktidarı 2011 yılında elektrik dağıtım şebekelerinin bölge bölge özelleştirmesine hız vererek bütün bu dağıtım şirketlerinin hepsinin iktidara yakın şirketler olduğunu açıkça ortaya koymuştur” ifadelerini kullandı.

Avukat Kazmaz’dan sonra CHP Bodrum İlçe Başkanı Halil Karahan, elektrik faturaları sorunu ile ilgili tek sorumlunun iktidar olduğuna işaret ederek; “Biz hukukçularımızın önderliğinde ve hukuksal yol göstericiliğinde bu sorunu yargıya taşıyacağız. Bu arada AYDEM görevlilerini uyarıyoruz. Sakın ola ki elektrik parasını ödeyemeyen vatandaşın elektriğini kesmeye kalkmasınlar, tüm sayaçları toplar buraya geliriz. Bu kaos ortamında bunu yapmaya kalkmasınlar. Yarın CHP olarak 81 ilde yapacağımız etkinliklerle, eylemlerle elektrik zamlarına yönelik vatandaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz. Isparta’da olduğu gibi vatandaşlarımızın donarak ölmelerine seyirci kalmayacağız” dedi.

AVUKAT DOĞUÇ: “TÜKETİCİ OLMAKTAN KAYNAKLI HUKUKİ HAKLAR VAR.”

Muğla Barosu avukatlarından ve Bodrum CHP’nin geçmiş dönem yöneticilerinden Ziya Levent Doğuç, basın açıklamasında izah edilenlerinin ve izlenecek yol haritasına dair bilgilendirmelerin önemine değinerek; “Ortada büyük bir hukuksuzluk var. Öncelikle şunu belirtmek isterim. Tüketici Hakem Heyetleri diye bir kurum var. Bu kurum 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Kanun’a göre tüketici işlemleri ve tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıklara çözüm bulmak amacıyla kurulmuştur. Bundan daha önemli bir uyuşmazlık ve tüketici mağduriyeti olabilir mi? Her abone aynı zamanda bir tüketicidir. Onlar vatandaşa müşteri gözüyle baksa da, yasa-hukuk öyle demiyor. Öncelikle bu Tüketici Hakem Heyetine başvurulması gerekiyor. Tüketici Mahkemesi’de önemli bir araçtır. Tüketici Hakem Heyeti’nin bir uyuşmazlıkla ilgili vermiş olduğu karara karşı itiraz mercii ise tüketici mahkemeleridir. Şuna da dikkat çekmek isterim. Tüketici Mahkemeleri’nin kararları ise kesindir” diyerek hukuksal bir çerçeve çizdi. Basından ve katılımcılardan gelen soru ve talepler üzerine avukat Doğuç; ayrıntılı itiraz dilekçelerinin, başvuru yöntem ve matbu başvuru evraklarının hızlı bir şekilde mağdur vatandaşlara iletileceğini, kamusal bu sorun ve alanda görevden kaçınmayacaklarını ifade etti. 

Basın açıklamasına katılan iş insanı ve eski Billur Tuz Şirketi’nin yönetim kurulu başkanı 56 yaşındaki Uzi Sezer ise; Elektrik faturasının normalde 2500 TL. civarında gelmesi gerekirken, 8913 TL. geldiğini belirterek çok sert tepki gösterdi. Sezer “Bakın ben iş insanıyım emekliyim, yıllarca bu ülkeye 40 milyon TL. ye yakın vergi verdim. 15 günde gelen elektrik faturası beni bile şok etti. Bunun adı vicdansızlık. Bu elektrik zamlarını bir asgari ücretlinin ödeyebileceği durumlara getirmezlerse, yeniden gerçek bir düzenleme yapmazlarsa bu ülkenin geleceği çok karanlık. Hükümetin bu insanların sesini duyması gerekir. Her hafta buradaki eylemlere katılacağım” dedi.

 

Haber: Ayhan Karahan

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL