Bodrum Manşet Siyaset

Elektrikler Çok Gelipduru, Çaresini Bulun Gari!

Bodrum’da son elektrik zamlarını protesto etmek amacıyla bir araya gelen vatandaşlar, hükümete ‘istifa’ çağrısında bulundu. Bugün, Konacık’taki AYDEM merkez binası önünde bir araya gelen değişik kesimlerden kalabalık bir kitle elektrik..

Elektrikler Çok Gelipduru, Çaresini Bulun Gari!

Bodrum’da son elektrik zamlarını protesto etmek amacıyla bir araya gelen vatandaşlar, hükümete ‘istifa’ çağrısında bulundu. Bugün, Konacık’taki AYDEM merkez binası önünde bir araya gelen değişik kesimlerden kalabalık bir kitle elektrik zamlarını ve diğer zamları protesto etti. Protestocular, üzerinde “Elektrikler Çok Gelipduru, Bunun Çaresini Bulun Gari” yazılı siyah çelengi AYDEM’in kapısına bıraktılar. Eylemin başlamasıyla AYDEM’in dış kapıları kapatılıp, içeriden kilitlendi. Elektrik faturası ödemek isteyenler de içeriye alınmadı.

Ardından protestocu kalabalık adına konuşma yapan Bodrumlu Gençlerden Kemal Aslan: “Türkiye ekonomide derin bir kriz yaşıyor. Yönetimsizlik sebebi ile oluşan güvensizlik, belirsizlik ve keyfilik krizi daha da derinleştiriyor. Üç ayda dövizi de faizi de enflasyonu da yükseltip yeni zam ve vergilerle halkı soyuldu. Bir eve gelen Elektrik faturalarımız zamlarla üç katına çıktı. Bu zamların tek nedeni, enerji üretim ve dağıtımın özelleştirilmiş olmasıdır en temel ihtiyaçların özelleştirilip, vatandaştan gelir kaynağı olarak görülmesidir. Şirketleri zengin etmek için garibanın, yoksulun, emekçinin cebindeki üç kuruşu çalıyorlar! Bu faturalar ödenmez bu faturaları ödetmeye kalkmak bu karda kışta milyonlarca insanı elektriksiz bırakmak demektir. Geçen yıl 5 milyon ailenin elektriğinin kesildiği düşünülürse bu yıl bu sayı katlanarak artacaktır. Bu büyük eziyete son verilmeli, zamlar geri çekilmelidir” görüşlerine yer verdi.

ESNAFIN İKİLEMİ; ”DÜKKAN AÇIK MI, KAPALI MI KALSIN?”
Etkinlik katılımcılarından Zeynep D. İsimli vatandaş: “Evlere temizliğe giderek iki çocuğuma bakıyorum. Elektrik zammından bu yana temizliğe gittiğim evlerin sahipleri elektrik süpürgesi çalıştırmamı dahi istemiyorlar adeta. Bu zamlar her bakımdan etkiledi beni ve çocuklarımı. Büyük olan kızım 8 yaşında. İlkokula gidiyor. Tabi akşamları ders çalışıyor. Söylemeye utanıyorum. Ama kızlarım akşam olduğunda uyusunlar diye gözlerinin içine bakıyorum. Çocuk bunlar anlarlar mı? Zamların hepsi kötü. Ama elektrik en kötüsü oldu. Elektrik ocağıyla ısınıyoruz. Maalesef kış da ağır ve soğuk geçiyor” dedi.

Eylemcilerden Pir Sultan Abdal Kültür Derneği eski Bodrum Şube Başkanı ve aynı zamanda ilçenin eski esnaflarından Aslan Çataroğlu: “Bu elektrik zamlarının etkilemeyeceği hiçbir kesim yok. Sadece malum kesimi etkilemez. Onlar da zaten elektrik parası ödemedikleri gibi faturaları da bizim sırtımızda kambur gibi durmakta. Şimdi bütün esnafın ortak ikilemi şudur: ‘Dükkanı açık tutsak mı, yoksa kepengi kapatsak mı daha kardayız ya da daha az zarardayız.’ Halen ülkenin Enerji Bakanı’na göre ülkede elektrik zammı gibi bir sorun yok. Biz nerede yaşıyoruz gerçekten? Birileri bizim aklımızla dalga mı geçiyor? Ama artık bıçağın kemiğe dayandığı noktadayız. Biz bu zamlarla inim inim inlerken, birilerinin keyfi gıcır ise bu işte bir terslik var görünüyor” görüşlerine yer verdi.

AVUKAT ZİYA LEVENT: “HUKUK YOLU KAPALI DEĞİL.”
Kendisinin ve meslektaşlarının elektrik zammı mağdurlarına hukuki destek konusunda gereken desteği vereceğini ifade eden Bodrum’un sevilen ve tanınmış avukatlarından Ziya Levent Doğuç ise; “Ortada büyük bir hukuksuzluk var. Ücretlilere, emeklilere, çalışanlara yapılan zamlar ortada. Benzine, elektriğe, ekmeğe ve hatta her şeye yapılan zamlar ortada. Bunu hiçbir vicdan kabul edemez. Vicdanın olmadığı ya da kabul etmediği yerde de hukuken bir sorun var demektir. Zam yapılan sözüm olana hizmetleri ve ürünleri tüketen haktır. Ki genel mana da tüketici olarak nitelendirilirler. Tüketici olmaktan kaynaklı ve uluslararası sözleşmelerle de teminat altına alınmış haklar vardır. Bu haklar sonuna kadar sorgulanmalı ve savunulmalıdır. Az önce Kayseri’den önemli bir hukuksal karar geldi. Elektrik tüketicisi bir vatandaşımız, elektrik dağıtım şirketi aleyhine açmış olduğu davayı kazandı. Konu açma-kapama bedeli ile ilgili. Ama faturalar içerisinde çok anlamsız kalemler var. Neresinden tutsanız elinizde kalacak bir durum söz konusu. Bu konuda hukuken yol almanın mümkün olduğu kanaatindeyim. Az önce AYDEM’den bir belgeyi gazetenize ilettim. Bunları oyalamaca adımlar olarak görüyorum. Ama bu dahi burada gösterilen haklı tepkinin ne kadar önemli ve etkili olduğunu gösteriyor. Sanki birileri kısa devre yapıyor gibi” görüşlerine yer verdi. Eylem boyunca; “Zamlar Geri Alınsın”, “Zamların Sorumlusu İktidardır”, “Hükümet İstifa”, “Gün Gelecek, Devran Dönecek; AKP Halka Hesap Verecek” sloganları atıldı. Eylemciler Bodrum-Turgutreis çevre yolunu trafiğe kapattılar. Sürücüler kornalar ve klaksonlarla eylemcilere büyük destek verdiler. Katılımcılardan Asya Çalhan “Elektrik zamları ile ilgili bu etkinliğimiz bir başlangıçtır. Hiç kimse burada bir saman alevi yandı, söndü sanmasın. Mücadelemiz devam edecektir” dedi.

Haber: Ayhan Karahan

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL