Bodrum; Evladı Neyzen Tevfik’i Unutmadı

Neyzen Tevfik 24 Mart 1979’da Bodrum’da doğduğu evinin önünde bulunan heykelinin önünde anıldı. Bestekar, şair, ney üstadı sanatçı 28-Ocak-1953 yılında yaşamını yitirmişti. Sanatçının ölümünün 69. Yıldönümü dolayısı ile yapılan etkinliğin..

Bodrum; Evladı Neyzen Tevfik’i Unutmadı

Neyzen Tevfik 24 Mart 1979’da Bodrum’da doğduğu evinin önünde bulunan heykelinin önünde anıldı. Bestekar, şair, ney üstadı sanatçı 28-Ocak-1953 yılında yaşamını yitirmişti. Sanatçının ölümünün 69. Yıldönümü dolayısı ile yapılan etkinliğin sunumunu gazeteci ve Bodrum Belediyesi Kültür Ve Sosyal İşler Müdürlüğü personeli Berrin Ak gerçekleştirdi. Berrin Ak etkinlikte ilk konuşmacı olarak klasik kemençe sanatçısı Haluk Karakapıcı’yı kürsüye davet etti. Karakapıcı’nın, Neyzen’in Mustafa Kemal ile ilgili aktardığı yaşanmışlıkları katılımcılar tarafından ilgi ile izlendi. Karakapıcı’nın ardından kürsüye gelen Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras: “Neyzen muhalif kişilikte bir aydındı. Onunla aynı topraklarda doğmuş olmak bir şanstır. Neyzen, Mustafa Kemal döneminde yapmış olduğu eleştirilerini bugün yapsaydı büyük olasılıkla başını belaya sokabilirdi. Mustafa Kemal hoşgörüsü, Neyzen’in yaratıcılığının, sanatçı kimliğini geliştirebilmesinin önünü açmıştır. Neyzen’den halen öğrenebileceklerimiz var. Onun derya, deniz anısını ve fikirlerini doğduğu bu bereketli topraklar üzerinde yaşatabilmek için elimizden ve yüreğimizden geleni, ardımıza koymayacağız” görüşlerine yer verdi. Aras’ın konuşmasından sonra; Kültür Bakanlığı Devlet Sanatçısı Neyzen Yavuz Akalın ve Ritim Saz Sanatçısı (Bendir) Selçuk Yazıcı, ney dinletisi sundular.

NEYZEN SEVERLERE “KIRIK NEY” SÜRPRİZİ…

Bodrum’da yaşayan ney ustası ve yazar 43 yaşındaki Şebnem Pişkin, Neyzen Tevfik Kolaylı sevenlerine yazdığı Kırık Ney isimli kitabını hediye etti. Pişkin, Ney’in büyülü dünyasına adım attıktan sonra yolunun Neyzen Tevfik ile kesiştiğini belirterek; “Bodrum doğumlu hiciv ustası Neyzen Tevfik’in kalıplara sığmayan kişiliğini ve yaşantısını kaleme almak istedim. Neyzen Tevfik yaşamı boyunca -hatta günümüzde bile- toplum tarafından kabul görmeyen bir profil çiziyor. ‘Ayyaştan neyzen olur mu, Mevlevihanede büyüyen biri nasıl alkolik olur?’ Bunlar önyargıdır. Bu gibi ön yargılar bizi Neyzen Tevfik gibi bir değerimizi anlamaktan uzaklaştırıyor. Oysa Neyzen Tevfik, geleneklere ve kalıplara sığmayan kişiliğiyle HİÇ’lik makamını gerçek manasıyla gözler önüne seren, ruhundaki derin yaraları ve hasreti ney’iyle dile getiren sıradışı bir insan. Onu bu yönüyle romanımda anlatmak ve artık Neyzen Tevfik’in içkisini değil ondaki aşkı ve hiç’lik makamını konuşmak için KIRIK NEY’i yazdım” görüşlerine yer verdi.

NEYZEN, KARANLIĞA VE ADALETSİZLİĞE BAŞKALDIRIDIR.
Etkinlik katılımcılarından Bodrum Belediye Meclis Üyesi Emel Çakaloğlu ise, anmada; “Statükoyu hiçe sayan yaşam tarzı ve sınır tanımaz hicivleriyle döneminin en çok dikkat çeken isimlerinden biri olan Neyzen Tevfik (Kolaylı), yergilerini genellikle siyasal ve dinsel baskıya, çıkarcılığa yöneltmiş, toplumdaki tüm haksızlıkları çekinmeden dile getirmiştir. Adaletsizliğe, çıkarcılığa, baskıya, otoriteye, din istismarına sert ve etkili bir üslupla hicivlerinde ve hayatında başkaldırdı. Yani Neyzen, karanlığa ve adaletsizliğe başkaldırıdır. Neyzen Tevfik, sanatını bir geçim kapısı yapmamak için direnmiş; yalnızca içinden geldiği zamanlarda ney üflemiştir. Bugün Neyzenlerin çoğalmasına ve aydınlığına en çok ihtiyacımızın olduğu bir süreçten geçiyoruz. Gün; hayatı Neyzen gibi cesaretle, korkusuzca sorgulama günüdür” ifadelerini kullandı.

Haber: Ayhan Karahan

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL