Editör'ün Seçimi Gündem

Türkiye 24 Ocak’ta Ağlıyor

Türkiye’nin en cesur, Atatürkçü gazetecilerinden Uğur Mumcu 24 Ocak 1993’te hain bir suikaste kurban gitti. Bundan 8 yıl sonra Uğur Mumcu cinayetini çözmeye çok yaklaşan Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan..

Türkiye 24 Ocak’ta Ağlıyor

Türkiye’nin en cesur, Atatürkçü gazetecilerinden Uğur Mumcu 24 Ocak 1993’te hain bir suikaste kurban gitti. Bundan 8 yıl sonra Uğur Mumcu cinayetini çözmeye çok yaklaşan Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan yine aynı tarihte silahlı saldırıda şehit edildi. Türk sinemasının en önemli figürlerinden Fatma Girik de 24 Ocak 2022 tarihinde hayata gözlerini yumdu. 24 Ocak Türk halkının kalbinde derin yaralara sebep oldu.

GAFFAR OKKAN

Diyarbakır İl Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan’ın 21. ölüm yıl dönümü.

Ali Gaffar Okkan, 1952 yılında Sakarya Hendek’te dünyaya geldi. Çeşitli görevlerde bulunduktan sonra 18 Kasım 1997’de ise Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü görevine başladı.

24 Ocak 2001’de saat 17.40 sularında Valilik binasına doğru giden Okkan, Şehitlik semti Sezai Karakoç Bulvarı’nda kurulan pusuda şehit oldu. Polisler Mehmet Kamalı, Sabri Kün, Mehmet Sepetçi, Atilla Durmuş ve Selahattin Baysoy da bu hain saldırıda şehit düştü.

24 Ocak 2001 yılında şehit edilen Diyarbakır Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan’ın hayali kendisinden sekiz yıl önce evinin önünde katledilen usta gazeteci Uğur Mumcu’ya yapılan suikast olayını çözmekti.

UĞUR MUMCU

Uğur Mumcu, 29 yıl önce, 24 Ocak 1993’te, Ankara Karlı Sokak’taki evinin önünde park halindeki aracına konulan bombayla hazırlanmış suikaste kurban gitti.

Suikastı, İBDA-C ve Hizbullah gibi örgütler üstlense de aradan geçen 29 yıla rağmen cinayetin üzerindeki sis perdesi aralanamadı.
Türkiye’yi sarsan suikasta ilişkin ilk yargılamalar, Mumcu’nun ölümünden 7 yıl sonra başladı. Mumcu suikastı ile Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı, Prof. Dr. Muammer Aksoy ve Doç. Dr. Bahriye Üçok cinayetlerini de kapsayan davanın adı “Umut” oldu.
İlk dereceli mahkemenin kararının Yargıtay tarafından bozulmasının ardından yeniden görülen davada, 3 sanık “yasa dışı Tevhid-Selam ve Kudüs Ordusu örgütünü kurmak ve yönetmek” suçundan, 5 sanık ise aynı örgüte üyelikten çeşitli sürelerde hapis cezalarına mahkum edildi.

Bu kapsamda sanıklardan Mehmet Ali Tekin, Hasan Kılıç ve Ekrem Baytap, “silahlı suç örgütü kurma ve yönetme” eylemlerinden 12 yıl 6’şar ay hapisle cezalandırıldı.

Sanıklar Abdulhamit Çelik, Fatih Aydın, Yusuf Karakuş, Mehmet Şahin ve Recep Aydın’a ise “silahlı suç örgütü üyesi olmak”tan 6 yıl 3’er ay hapis cezası verildi.

Anayasa Mahkemesi, gözaltında tutuldukları tarihlerdeki mevzuatın, gözaltı süresinde avukata erişim imkanı tanımadığı gerekçesiyle sanıklar Aydın, Tekin, Kılıç ve Karakuş’un yeniden yargılanmasına hükmetti.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL