Bodrum Kültür - Sanat Manşet

‘Adalet Sizsiniz’ Bodrum’da

Ümit Denizer’in kaleme aldığı “Adalet Sizsiniz” oyunu, Bodrum Belediyesi ve Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı işbirliği ile Oasis’te sahnelendi. Nazım Hikmet’in doğumunun 120. Yıl dönümü dolayısı ile Bodrum’da düzenlenen..

‘Adalet Sizsiniz’ Bodrum’da

Ümit Denizer’in kaleme aldığı “Adalet Sizsiniz” oyunu, Bodrum Belediyesi ve Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı işbirliği ile Oasis’te sahnelendi. Nazım Hikmet’in doğumunun 120. Yıl dönümü dolayısı ile Bodrum’da düzenlenen bir dizi aktivitenin sonuncusu olarak gerçekleştirilen sanat etkinliği izleyicilerin büyük beğenisi ile karşılandı. Salonda boş koltuk bırakmayan sanatseverler ülke tiyatrosunun duayenlerinden Rutkay Aziz ve Taner Barlas ikilisinin sahne performansını dakikalarca ayakta alkışladı. Sanatseverler Aziz ve Barlas’ı tek perdelik oyunun bitiminde de yalnız bırakmayıp etraflarında adeta bir sevgi ve hayran çemberi oluşturup; sohbet, diyaloglar yanı sıra birlikte fotoğraf çektirmeyi de ihmal etmediler. Her iki sanatçı da sıkça Bodrum’un sanata olan ilgisinden duydukları memnuniyeti dile getirdiler.

ADALET SİYASALLAŞTIKÇA, ADALETSİZLEŞİYOR
Oyunda üç önemli dönem ‘adalet’ merkeze alınarak irdelenmiş. Birincil olarak; M.Ö. 5. yüzyılda Atina’da, Beş Yüzler Meclisi’nin ölüme mahkûm ettiği düşünür Sokrates oyuna konu edilmiş. İkincil olarak; 1633 yılında Roma’da, Engizisyon’un müebbet hapse mahkûm ettiği bilim adamı Galileo ve son olarak 1927 yılında Boston’da, adaletin ölüme mahkûm ettiği iki İtalyan göçmen işçi Sacco ile Vanzetti’nin hikayeleri çarpıcı bir tarzla ele alınmış. Oyunun ana teması ise yargının siyasallaşması ve dönem egemen güçleri tarafından baskı aracı olarak kullanılması olmuş. Birbirinden zaman ve mekan olarak çok ayrı bu üç olayın üzerinden adalet algısının ne kadar kırılgan, öznel ve hata yapmaya açık olabileceğini göstermişler. Zaman ve teknoloji ne kadar ilerlemiş olsa da adalet konusunda hala kat edilecek çok yol olduğunu düşündürüyor oyun. Özellikle oyundaki Galileo kısmı oldukça çarpıcı., Toplum ve bireyler üzerinde güçlü olan kurumların düzenine çomak sokmanın neleri göğüslemeyi gerektiği net olarak verilmiş oyunda.

HÜSEYİN ANIL: “ADALET HERKESE LAZIM.”
İzleyiciler arasında Bodrum’un sosyal-kültürel-siyasal yaşamının önemli ve duayen isimlerinden Hüseyin Anıl da vardı. Anıl oyun sonrası yaptığı değerlendirmede “Oyunda izlediklerimiz günümüzde özellikle siyasal alanda sahneye konmaktadır. Yargıdaki siyasallaşma kimsenin görmezden gelemeyeceği noktaya gelmiştir. Oysa unutulmamalıdır ki; adalet bir gün herkese lazım olacaktır. Tarih, adaleti paspas gibi çiğneyenlerin adalete muhtaçlığının tanığıdır. Oyunun pek çok sanat ödülü aldığını hepimiz biliyoruz. Ama eminim ki; bu dahiyane kurgusu olan, sahnede estetik yaratım şaheserine dönüşen oyunu Bodrum’dan boş göndermedik. Sayın sanatçıların gözlerinde ve gördüğümüz sıcak izleyici diyaloglarında bunu okumak hiç de zor değil. Bu tiyatroyu izlememize vesile olan herkese bir Bodrumlu olarak teşekkürlerimi sunuyorum” görüşlerine yer verdi. İzleyicilerden Figen Saydan ise; “Harika bir oyundu, tadı damağımda kaldı. Oyunun felsefi ağırlığına karşın anlaşılırlığı muhteşem. Bir oyunda yakışırlık ve keyiflendiricilik dendiğinde az önce izlediklerimiz anlaşılır olsa gerek. Oyuncular ve seyirciler çok uyumlu bir hava yakaladılar. Bir uyarım var: Benim gibi çok da fikriniz yoksa; oyuna gitmeden önce Sokrates, Galileo, Sacco ve Vanzetti mahkemeleri hakkında daha fazla bilgi edinmenizi öneririm” diye konuştu.

Haber: Ayhan Karahan

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL