2021 yılı Aralık ayının son günlerinde yapı ruhsatı verilmesiyle birlikte yeniden gündeme gelen, Yatağan ilçesi, Deştin Mahallesi ile Menteşe ilçesi Bayır Mahallesi sınırları içerisinde kalan bölgede yapılacak olan Entegre Çimento..
2021 yılı Aralık ayının son günlerinde yapı ruhsatı verilmesiyle birlikte yeniden gündeme gelen, Yatağan ilçesi, Deştin Mahallesi ile Menteşe ilçesi Bayır Mahallesi sınırları içerisinde kalan bölgede yapılacak olan Entegre Çimento Fabrikası ile ilgili tartışmalar bitmiyor. Projeye ruhsat veren Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş’ün açıklamalarında TMMOB tarafından yapılan vize işlemine değinmesi ve ‘onay alındı’ şeklindeki ifadeleri, TMMOB bileşenlerini harekete geçirdi. Odadan yapılan yazılı açıklamada, sözü edilen ‘vize’nin ÇED için değil, proje kapsamındaki yapıların statik projesi ve uzman mühendislerin ‘yeterliği’ için verildiği vurgulandı.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği-TMMOB tarafından yapılan açıklamada, söz konusu fabrika projesi için hazırlanan ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) raporunun TMMOB Mimarlar Odası Muğla Şubesi tarafından incelendiği ve bir ‘çekince raporu’ hazırlanarak ilgili kurumla paylaşıldığı belirtildi.
TMMOB açıklamasında, Başkan Gümüş’ün açıklamasında yer alan ‘vize’ ile ilgili şu ifadelere yer verildi:
Bu bağlamda, açıklamalarda geçen oda vize işleminin kapsamı Entegre Çimento Fabrikası tesisi içerisinde yapılacak olan yapıların statik projesi ve yine bu yapıların yapı-zemin etkileşimini inceleyen geoteknik raporu hazırlayan inşaat mühendislerinin “bu projeleri yapmaya yetkili olduklarını” ve “mesleki kısıtlılıklarının olmadığını” oda kayıt belgesi ile belgelemektir. Bu vize işlemi, Menteşe Belediyesi ile Odamız arasında yapılmış olan protokol kapsamında, odamıza verilmiş olan görev ve sorumluluklardan biridir. Bu protokol Türkiye’de örneği çok az olan, Menteşe ilçesindeki proje kalitesini artıran ve mesleki yeterliliği sınayan çok önemli bir iş birliğidir.
Ayrıca ilgililerin talebi ile statik proje ve geoteknik raporun mevzuata, yasalara, yönetmeliklere ve teknik resim çizim standartlarına uygunluğu da kontrol edilmiştir. Hali hazırda TMMOB Mimarlar Odası Muğla Şubesi tarafından hazırlanmış olan bir ÇED çekince raporu olması nedeniyle tarafımızca ÇED raporunun yeniden incelenmesine gerek görülmemiştir. Kaldı ki, Odamız herhangi bir üyesinin projesini denetlerken bu projenin çevre etkilerini incelemeye ve değerlendirmeye yetkili bir kurum değildir.
Bu nedenle, projenin çevre etkileri açısından yaratacağı olumsuz durumun sorumluluğu ve denetimi, vize yapan odalarımızda değil, ÇED Olumlu Raporu veren ilgili kamu kurumunda, ruhsat veren idarede ve yatırımın sahibi firmadadır.
Sonuç olarak şunun açıkça bilinmesini isteriz ki; halk ve ülke yararına olmayan hiçbir şey halka rağmen yapılamaz. İnşaat Mühendisleri Odası her hal ve şartta kamu yararı açısından, halkımızın yanında olacaktır.”
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)