Pandeminin etkileri, ekonomik ve toplumsal tahribatı çok derin bir biçimde devam ediyor. Vaka sayıları ortada, aşı programlamasında ciddi sıkıntılar var. O nedenle de (vaka sayılarında) çok ciddi bir artış söz..
Pandeminin etkileri, ekonomik ve toplumsal tahribatı çok derin bir biçimde devam ediyor. Vaka sayıları ortada, aşı programlamasında ciddi sıkıntılar var. O nedenle de (vaka sayılarında) çok ciddi bir artış söz konusu. Buna bağlı olarak da Türkiye tarihinin en büyük iş ve istihdam kaybını yaşıyoruz. Böyle bir süreçte yeni birtakım sosyal destekler; gelir desteği, vergi desteği vesaire yapılması gerekirken var olan destek mekanizmaları da sonlandırılıyor.
Türkiye’de koronavirüs salgınının başlamasıyla birlikte alınan tedbirler ve kısıtlama kararları, ülke genelinde esnafı olumsuz etkilerken, yüksek faiz ve değişken döviz kuru ile birlikte çok sayıda esnaf kepenk kapatma kararı aldı. Bodrum gibi turizm bölgelerinde ekonominin önemli bir kesimini oluşturan alkollü içki satışı yapan işletmelerin, hükümetin destek paketlerinin dışında bırakılması da kötü gidişata katkıda bulundu.
BODRUM ESNAFI İSYAN EDİYOR
Salgının Bodrum gibi turizm merkezlerindeki etkisi ise adeta yıkıcı boyutlara ulaştı. 2020 mart ayından bu yana tam kapasite ile çalışamayan Bodrum esnafı, bir süre önce kısıtlamaların esnetilmesiyle birlikte rahat nefes almıştı. Ancak esnafın umudu, son açıklanan kararlarla birlikte bir kez daha sona erdi.
İlçe Hıfzısıhha Kurulu kararı gereğince yüzde 50 kapasite sınırlaması getirilen işletmelerde, küçük masalarda en fazla 2 kişi bulundurulabileceği açıklanmıştı. 4 Mart tarihinde başlayan bu uygulaman ardından, sokağa çıkma yasağının cumartesi ve Pazar günleri olmak üzere iki güne çıkarılması ve ramazan ayı boyunca sadece paket servise izin verilecek olması esnafı bir kez daha çileden çıkardı.
Bodrum’un konsept mekanlarından La Pasion’un işletmecisi Nejmettin Kılıç, alınan son kararlara sosyal medya hesabından isyan etti. “Madem kapatılacaktık, neden açıldık” diye soran Kılıç, “Madem tüm ülkede pandemi varsa, neden sadece yeme içme sektörü faturasını ödüyor?” ifadelerini kullandı. Nejmettin Kılıç mesajında, günde ortalama üç kez denetim yapılmasından da şikayetçi olarak şunları söyledi:
“Denetimci arkadaşlar, misafirlerden daha fazla. Yapmayın etmeyin yazıktır, günahtır.Niçin bir ay boyunca tam kapanma yapmıyorsunuz tüm ülkeyi? Bizim bilmediğimiz ne var bu sektörde, sadece faturasını biz ödüyoruz? Ülkede sadece yeme içme sektöründe mi dolaşıyor bu covid? Madem tüm ülke de pandemi varsa neden sadece yeme içme sektörü faturasını ödüyor? Madem bu topluluktan bulaşıyorsa neden avm ler açık? Neden hava ve kara yolu tam kapasite ile çalışıyor? Neden spor salonları ve daha bir çok sektör tarihinin en iyi işini yaparken sadece bizler faturasını ödüyoruz? Son gelen kararla bir aileden 4 kişi gelip nasıl ayrı masalarda oturtuluyor. Bu insanlar zaten aynı evde aynı yatakta aynı arabada geliyor. Ama biz yanyana oturtamıyoruz. Zaten yüzde 50 kapasite ile saat 7 ye kadar açtığımız işletmelerimizin kapasitesini yüzde 25 e düşürüyorsunuz.”
Bodrum eğlence sektörünün başarılı temsilcilerinden biri olan Belediye Meclis Üyesi Atilla Serttaş da yaşanan bu duruma sosyal medya hesabından tepkisini gösterdi. Borç yapılandıran esnafa ikinci taksit ödeme uyarılarının geldiğini hatırlatan Serttaş, hala kapalı olan eğlence mekanlarının bu borcu nasıl ödeyeceğini sordu ve hükümete şu sözlerle mesaj gönderdi: “Kapattık ödemelerinizi uzattık dediniz. Biz halâ kapalıyız para mı basacağız arkadaş. Bize ya ölün ya da ölün mü diyorsunuz böyle ölmeyiz terlikle vurun terlikle. Maliye bakanımız ve çalışma sosyal güvenlik bakanımız nerdesiniz nerede?”
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)