Cumhuriyet Halk Partisi’nin 102. kuruluş yıldönümü, Bodrum Belediye Meydanı’nda yüzlerce partili, yurttaş ve emek–demokrasi bileşenlerinin katılımıyla coşkulu bir törenle kutlandı. Meydan, gün boyunca marşlara, sloganlara ve alkışlara sahne oldu. Çelenk..
Cumhuriyet Halk Partisi’nin 102. kuruluş yıldönümü, Bodrum Belediye Meydanı’nda yüzlerce partili, yurttaş ve emek–demokrasi bileşenlerinin katılımıyla coşkulu bir törenle kutlandı. Meydan, gün boyunca marşlara, sloganlara ve alkışlara sahne oldu.
Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Ardından Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci ve CHP Bodrum İlçe Başkanı Tuna Işın, Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. CHP’li belediye meclis üyeleri, kadın ve gençlik kolları, çok sayıda partili ile birlikte emek ve demokrasi güçleri de törende hazır bulundu.
Katılımcılar sık sık “Her şey çok güzel olacak”, “Direne direne kazanacağız” ve “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganlarını attı. Hoparlörlerden ise tutuklu bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun mesajı yayınlandı.
İlçe Başkanı Tuna Işın yaptığı konuşmada, dayanışma çağrısı yaptı:
“Bu mücadele yalnızca Cumhuriyet Halk Partisi’nin değil; bu ülkenin tüm demokrasi güçlerinin, tüm emekçilerinin ortak mücadelesidir. Omuz omuza, yan yana bu karanlığı mutlaka yıkacak, aydınlık yarınları birlikte inşa edeceğiz.”
Işın, CHP’nin kuruluşunun yalnızca bir yıldönümü olmadığını, aynı zamanda demokrasiye ve bağımsızlığa sahip çıkma iradesinin sembolü olduğunu vurguladı:
“Cumhuriyet Halk Partisi, uçurum kenarında yıkık bir ülkeden, çağdaş devrimlerle yeniden doğuşun hikâyesini yazmıştır. Partimizin özgeçmişi, Cumhuriyetimizin özgeçmişidir.”
Konuşmasında Atatürk’ün 9 Eylül 1935’teki kurultay sözlerini hatırlatan Işın, iktidarı sert sözlerle eleştirdi:
“Cumhuriyet Halk Partisi’nin esas düşünce ve dileği, vatandaşları her türlü ayrılıktan korumaktır. 90 yıl önce söylenen bu sözler boşuna değildir. Bugün yaşananların arka planında Cumhuriyet’in hedef alındığını unutmamalıyız. Vatanın bütünlüğü, milletin bağımsızlığı tehlike altındadır.”
Işın, “fiilen anayasayı devre dışı bırakan tek adam rejiminin” üniter yapıyı tartışmaya açtığını belirterek, muhalif belediyelere yönelik operasyonların “sadece bir hukuk ihlali değil, Cumhuriyet rejimine yönelik tehdit” olduğunu söyledi.
Tuna Işın, parti içi tartışmalara da değinerek, CHP’nin bütünlüğünü hedef alan saldırılara karşı tavrını şu sözlerle ortaya koydu:
“Mesele bir kongre ya da kurultay meselesi değildir. Mesele, teslim alamadıkları Türkiye Cumhuriyeti’ni teslim alma meselesidir. Çünkü biliyorlar ki CHP’yi alamazsan Türkiye’yi alamazsın. Düşünüyorlar ki: CHP düşerse, Türkiye düşer! Buradan ilan ediyoruz: Yağma yok! Halkın partisini hedef tahtasına koyanlara asla geçit vermeyeceğiz.”
Bodrum Meydanı’ndaki tören, marşlar, sloganlar ve alkışlarla adeta bir direniş mitingine dönüştü. Katılımcılar, CHP’nin 102 yıllık tarihini bugünün demokrasi mücadelesiyle birleştiren bir atmosferde, “Kurtuluş yok tek başına” sloganıyla etkinliği sonlandırdı.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)