Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’nın (TÜRÇEV) yürüttüğü “Young Reporters of The Environment” (Çevrenin Genç Sözcüleri) programına katılan Özel Muğla Modern Bilimler Akademisi Fen Lisesi öğrencileri “Hot Weather, Cold Reality“ sloganıyla yola..
Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’nın (TÜRÇEV) yürüttüğü “Young Reporters of The Environment” (Çevrenin Genç Sözcüleri) programına katılan Özel Muğla Modern Bilimler Akademisi Fen Lisesi öğrencileri “Hot Weather, Cold Reality“ sloganıyla yola çıktı. Yatağan Termik Santrali çevresinde yaptıkları fotoğraf çekimleri ve halk röportajları ile gözlem yaptılar. Makaleler ile santralin çevrede bulunan canlı yaşamına ve havaya etkisini incelediler.
Projelerinde asit yağmurları, hava ve su kirliliği gibi etkileri ele alan gençler, yenilenebilir enerjiye geçiş çağrısında bulundu.
Öğrenciler proje çerçevesinde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Analitik Kimya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Demirak ile bir röportaj gerçekleştirdi. Söyleşiyi bir podcast kaydı olarak paylaşan gençler, Yatağan Termik Santrali’nin suya direk etkisi olmadığını ancak çıkan gazların(azot oksitlerinin, sülfür dioksitin) atmosfere çıkardığı gazın geçirdiği reaksiyonlar sonucu asit yağmuru oluşumuna sebep olduğu riskini direkt olarak uzmanlardan dinleme ve kamuoyunu bilgilendirme imkanı buldu.
Proje kapsamında yapılan çalışmalarda şu bulgular öne çıktı:
Hava kirliliği: Termik santralin atmosfere saldığı gazlar asit yağmurlarına yol açıyor.
Ekosisteme zarar: Santralden çıkan kömür tozları, bitkilerin yapraklarını kaplayarak fotosentezi engelliyor.
Su kirliliği: Santralde salınan ağır metaller, özellikle civa içeriğiyle su kaynaklarını kirletme riski taşıyor.
Öğrenciler, elde ettikleri verileri fotoğraf çekimleri, halk röportajları ve akademik araştırmalar ile destekleyerek, santralin çevresel etkilerini kapsamlı bir şekilde belgeledi.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)