Editör'ün Seçimi Kültür - Sanat

Sedat Nacar’ın ‘Anlam’ sergisi Akademia Vakfı’nda…

Resim ve heykellerinde atık malzemeleri de kullanan Sedat Nacar’ın “Anlam” adını verdiği sergisi 27 Haziran 2024 günü Akademia Sergi Salonu’nda sanatseverlerle buluşacak. Sergi açılış kokteyli 27 Haziran 2024 saat:19.30’da başlıyor…

Sedat Nacar’ın ‘Anlam’ sergisi Akademia Vakfı’nda…

Resim ve heykellerinde atık malzemeleri de kullanan Sedat Nacar’ın “Anlam” adını verdiği sergisi 27 Haziran 2024 günü Akademia Sergi Salonu’nda sanatseverlerle buluşacak.

Sergi açılış kokteyli 27 Haziran 2024 saat:19.30’da başlıyor.

Anlam:

Bir kelimeden, bir sözden, bir davranış veya olgudan anlaşılan şey, bunların hatırlattığı düşünce veya nesne.

Bireyleme kalkan kişinin, yaptığı şeye, kendine özgü bir imza bırakması.

Bir önermenin, bir tasarının, bir düşüncenin veya eserin anlatmak istediği şey.

        İnsanın yaşanmışlıklar sonucu gerçekleşen öğrenme ortamında kendi hayat tecrübesiyle içsel dünyasında konumlandırabildiği düşünce. Sanatçı, üretici eserini üretir, üretim  sonucunda ortaya çıkan eserin anlamı ve anlamlandırılması, izleyicinin kendi algı ve görüşü doğrultusunda, içsel bir yolculuğun kişisel bir hesaplaşması olmalıdır. İnsanın olanakları ve sınırlılıkları çerçevesinde doğaya, çevremizdeki canlılara ve en önemlisi kendi iç dünyamıza bakarak, değişim ve dönüşümün kaçınılmaz etkilerinin farkına varılma aşamalarındaki anlam ve anlama yollarının, kendini, çevreyi ve doğayı tanımaktan geçtiğini yapıtlarımla gözler önüne sermekteyim.

Eserlerine doğal, doğadan topladığı malzemeleri de dahil eden Sedat Nacar, bunların yeni anlamlara doğru çıktıkları yolculukta kendisini bir rehber olarak görmekte ve atık olarak nitelendirilen malzemeleri sanata dönüştürmektedir.

Sanatçı, eserlerine ilgi duyanların bir obje, bir durum karşısında anlam ve algılamada farklı bakış açısı oluşturarak, dayatılanın ötesindeki hayatı görmesi, sınırlandırılmış hayatın dışına çıkarak içsel yolculuğun yapı taşları için bireylem, bir kıvılcım yaratma isteğindedir.

Konferanslar, söyleşiler, sergilerle Bodrum’un kültür merkezi olmayı amaçlayan Akademia Vakfı, ikinci sergisinde ‘geri dönüşümün’ önemine vurgu yapıyor.

SEDAT NACAR KİMDİR?

1973 yılında Adana’da doğan sanatçı MKÜ Eğitim Fakültesi Resim İşEğitimi bölümünden mezun olduktan sonra aynı üniversitede sanat eğitimi alanında yüksek lisansını tamamladı. Çocukluğunda çalışma hayatına atılarak usta çırak ilişkisi ile öğrendiği teknikleri, sanatsal hayatının akademik yönüyle uyumlandırıp resim heykel çalışmalarında kendine özgü bir anlatım biçimi yarattı. Sanatsal üretim biçiminde ‘ne anlatacaksın, nasıl anlatacaksın’ gibi sade bir düşünce ve üretim yolunu tercih etti.

Sanat malzemelerinin yanı sıra doğada bulduğu atık malzemeleri de kullanarak oluşturduğu anlatım dili ile izleyicilerin; kendi iç dünyalarına, olanaklarına ve sınırlılıklarına, diğer canlılara, doğaya, çevre bilincine ve geri dönüşümün önemi adına yol göstermek amacıyla çalışmaktadır

Akdeniz Ülkeleri Akademisi Vakfı

Uluslararası bir bilim, eğitim, kültür kurumunun Türkiye’de gerçekleştirilmesi amacıylaAkdeniz ülkelerinden ve Türkiye’den bilim insanları, teknisyenler, politikacılar ve iş adamları tarafından 1994 yılında Bodrum’da kurulmuştur. Çoksayıda etkinlik gerçekleştirmiş ve dünyada ilk yerel Habitat Konferansı’nı yürütmüştür.

2001yılında, Bodrum’da üniversite kurulabilmesi yolundaki yasal engellerin aşılamaması üzerine vizyonunda değişiklik yapmış ve Bodrum’da 12 ay turizm düşüncesi altında; arkeoloji, tarih, kültür ve sanat üzerine yoğunlaşarak projeler üretmeye başlamıştır.

Vakıf, 2016yılından itibaren yeni yönetimiyle birlikte, Türkiye’den ve dünyadan arkeolog ve tarihçileri davet ederek, Bodrum’da ‘Tarih Konferansları’ adı altında etkinlikler düzenlemektedir.

Akademia’nın en önemli projelerinden biri olan ve 2020-2022 yıllarında gerçekleştirilen ‘Halikarnassos Surları Projesi’ kapsamında; Kültür ve Turizm Bakanlığı izni, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi denetimi ve Prof. Dr. Adnan Diler danışmanlığında çalışmalar yapılarak, 1,5 kilometrelik antik sur duvarları açığa çıkarılmış ve iki taraflı yürüyüş yollarıyla halkın ve turizmin kullanımına sunulmuştur.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL