Dirmil Mahallesi, Bodrum yarımadasının hem en işlek, merkezi yerleşimlerinden birisi, hem de en çok ötelenmiş ve ihmal edilmiş mahallesi. Dirmil’in bu pozitif konumu yanında mahallenin düşük standartlarda yaşam sürmesinin nedenini..
Dirmil Mahallesi, Bodrum yarımadasının hem en işlek, merkezi yerleşimlerinden birisi, hem de en çok ötelenmiş ve ihmal edilmiş mahallesi. Dirmil’in bu pozitif konumu yanında mahallenin düşük standartlarda yaşam sürmesinin nedenini yüksek mimar Nazan Yılmaz’a sorduk. Bodrum’da sivil toplum yapılanmalarında, çevre oluşumlarında, Mimar Odası süreçlerinde de aktif olarak yer alan Yılmaz: “Aslında kabahatin çoğu da bizim. 1500 kilometre ötedeki Keban Barajı’ndaki su seviyesinin düşmesini dert ettik. Raporlar hazırladık. Bilimsel çalışmalar yaptık. Elbette doğruydu. Halen de doğrudur. Ama bunu yaparken kendi kapımızın önünü süpürmeyi ihmal ettik. ‘Muhtarlık mı? Aman sen de…’ hatasına düştük. Oysa muhtarlık esasen çok önemli bir kurum. Mahallenin nefes alabileceği ciğeri, toplumsal yaşamda sevgiyle atabileceği yüreği, hizmetin alınabileceği bel kemiği, yaşam kalitesinin arttırılabileceği gerçek dinamiği imiş. Öncelikle bu noktada 25 yıldır yaşadığım Dirmil’e bir özür borcum olduğunu düşünüyorum. Bu muhtarlık seçiminde bu özür borcumun en azından bir bölümünü mahalleme ödemek istiyorum. On yıllardır aynı muhtar tarafından yönetilir Dirmil. Muhtar aynı zamanda bir yöneticidir. Sadece ikamet veren ya da tebligatta bulunan sıradan bir tebliğ memuru değildir. Bodrum’daki kadın muhtarların gerekirse isimlerini de tek tek verebilirim. Kadın üretici emeğinin pazarlarda, yerel yönetimle işbirliği halinde özel standlarda-çarşılarda pazarlanması şeklinde değerlendirilmesini sağlayan muhtarlıklar var. Özel kütüphaneler yapan muhtarlıklar var. Bir taraftan erişkinler oradaki kitaplardan yararlanırken, çocuklarımız okul faaliyetlerinden de adeta nimet timsali bu kültür yuvalarından yararlanıyor. Bakın en yakınımzda Neşe Doğan İlkokulu bitişiğindeki Yalıkavak Muhtarımız Ali Çınar’ın üstün gayreti ile 3 yıl kadar önce açılan Yalıkavak Kütüphanesi. Orası cıvıl cıvıl adeta bilim, kültür ve eğitim yuvası gibi. Fırsatı olan uğrasın içi açılır, aydınlanır” dedi. Ayrıca mahallerinde çocuklarına, gençlerine özel oyun alanları, spor sahaları, cimnastik kompleksleri, dans ve folklor salonları açan muhtarlıklar var. Tek tek sayarım. Bire bir temaslarım oldu. Nasıl başardıklarını çok iyi biliyorum. Yeter ki inanılsın, yeter ki birlik olunsun…”
(Kıymetli okurlarımız ileriki tarihlerde Nazan Yılmaz’dan bu konuyla ilgili görüş almaya devam edeceğiz. )
Bodrum’da en etkili ve yaptırımı güçlü sivil toplum yapılanması olarak görülen Bodrum Kent Konseyi de Dirmil Mahallesi’ni mercek altına almış durumda. Hatta buna dair Bodrum Kent konseyi yöneticilerinden Mir Bahattin Demir, Çiğdem Erko’nun da katıldığı ve 150 kişi civarında mahallelinin de yer aldığı bir toplantı yapıldı. Bu toplantıda Bodrum Belediyesi meclis Üyesi ve Bodrum siyasal yaşamının önemli figürlerinden Numan Cömert de yerini aldı. Bu toplantı Dirmil Çalışma Grubu’nun kolaylaştırıcılığında gerçekleştirildi. Çalışma Grubu, Bodrum Kent Konseyi’nin bir bileşeni. Grubun sabit ve kalıplaşmış bir yapısı yok. Katılmak isteyen her mahalleliye açık bir oluşum. Sorduk: ‘Dirmil Çalışma Grubu kimlere açık?’ Yanıtları: ‘Dirmil’de yaşayan, yüreği Dirmil’de atan, Dirmil’de ortak sevinci, mutluluğu, kaygıyı, acıyı paylaşan ve umudunu Dirmil’de yeşerten herkese açık” yanıtını aldık.
Bodrum Kent Konseyi yöneticilerinden Mir Bahattin Demir de Dirmil’de katıldığı mahalle toplantısı ile ilgili;
“Dirmil Çalışma Grubu’ndaki arkadaşlarımız kısa süre içinde bir toplantı düzenlemişler. Bu bir başlangıç ve en azından bir kıvılcım çakılmış oldu. Benim Bodrum Kent Konseyi’ndeki aktif yöneticiliğim çevre sorunlarıyla bağlantılı olduğundan, ayrıca da Yalıkavak’ta yaşadığım, bu cennetin havasını soluduğum, suyunu içtiğim, ekmeğini yediğim için bu toplantıya dahil oldum. Çevre ilgi alanım olduğundan, Dirmil’de önemli bir atık sorunu yaşandığını zaten biliyordum ama toplantıda da bu tescillendi. Temizlik,ilaçlama, hijyen gibi işlerin, yaşadığımız çağda hele de Bodrum’da, üstelik Dirmil gibi bir incide yaşanıyor olması yüz kızartıcı bir durum. Çünkü Dirmil aynı zamanda bir vitrin ve konumu itibarıyla, özellikle Yalıkavak-Göndoğan arasında önemli bir yükü çekiyor. Karşılığı bu mu olmalıydı? Gerçekten üzgünüm. Ancak yürek ferahlatan gelişmeler de olmadı değil. Beni Dirmil çocuklarının kendi aralarında komisyon oluşturmaları, 50 civarında çocuğun imza toplayıp ve sözcülüğü de Ömer Algan evladımıza vermeleri oldukça etkiledi. Bu çocukların komisyonundan bir Çocuk Meclisi fikrini duymak gerçekten muhteşemdi. Çocuklar ilk taleplerini dile getirdi. ‘Sokak aralarında futbol oynarken, sokak sakinleri tarafından kovalanmaktan bıkmışlar. Yola kaçan toplarının peşine düşerken can güvenliği sorunu yaşamaktan bıkmışlar. Onların bu bıkkınlıklarına insan yüreği nasıl duyarsız kalabilir? En önemlisi bu toplantıda çok laf yerine somut bir adım atıldığını gördüm. Yasemin Sağlam Özdemir’in ortak irade ile muhtar adayı olarak çıkarıldığını gördüm. Yasemin arkadaşımızı tanırım. Gerçekten soyadı gibi sağlam duruşu olan bir arkadaşımızdır. Bodrum ölçeğinde de sevilen ve güvenilen bir kişiliği var. Dirmil iyi bir başlangıç yapmış. Umarım makus talihi değişir. Hak ettiği yerde olması için, 7/24 hepimiz Dirmilli olacağız. 1 Nisan sabahı temennim odur ki; yeni bir Dirmil’e merhaba diyeceğiz. ‘2024 Dirmil Yılı olsun’ içten temennilerimi iletiyorum. 1 Nisan sabahunda da Dirmil asla yalnız yürümeyecek. Dirmil’de farkındalık yaratan Yasemin Sağlam Özdemir’e ve ekip arkadaşlarına başarılar diliyorum. Bodrum Kent Konseyi’nin dayanışma duygularını iletiyorum” ifadelerini kullandı.
Haber: Ayhan Karahan
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)