Bodrum

Uğur Mumcu, Bodrum’da da Unutulmadı

Uğur Mumcu, öldürülüşünün 31. Yıldönümünde Bodrum’da da değişik etkinliklerle anılıyor. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği bugün saat 15.30’de kendi dernek binasında basın açıklaması gerçekleştirecek. Akşam saat 19.30’da Nurol Kültür Merkezi’nde Bodrum..

Uğur Mumcu, Bodrum’da da Unutulmadı

Uğur Mumcu, öldürülüşünün 31. Yıldönümünde Bodrum’da da değişik etkinliklerle anılıyor. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği bugün saat 15.30’de kendi dernek binasında basın açıklaması gerçekleştirecek. Akşam saat 19.30’da Nurol Kültür Merkezi’nde Bodrum Belediyesi tarafından yönetmenliğini Nebil Özgentürk’ün yaptığı, “Uğur Mumcu” yüreklerde belgesel gösterimi yapılacak.

Öte yandan; gazeteci ve yazar Uğur Mumcu’nun ölümünün 31’inci yıl dönümü dolayısıyla bir açıklama yapan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, “Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu bağımsız ve laik Türkiye Cumhuriyeti’nin ışığında yoluna devam eden Cumhuriyet Gazetesi yazarı Uğur Mumcu, milli bağımsızlığı milli bir onur olarak görmüştür. Tüm gücüyle bağımsızlık mücadelesine sarılarak yazılarını yazmıştır. Etik düşünme anlayışıyla topluma doğru ve gerçek bilgiyi aktarmayı hedeflemiş olan kıymetli gazetecimiz Uğur Mumcu, acımazsızca 31 yıl önce katledilmiştir. Ülkemiz önemli bir değerini kaybetmiş gelecek nesillere iz bırakacak bilgilerin aktarımı engellenmiştir. Bu insanlık suçunun işlenmesiyle özgür ve tarafsız gazeteciliğe de bir çelme takılmış oldu. Habere, olaya, olguya, belgeye ve bilgiye dayalı yazılar yazmasıyla bilinen ve gazeteciliğin duayenlerinden biri olan Araştırmacı Gazeteci Uğur Mumcu’yu ölümünün 31. yıldönümünde saygı, sevgi ve özlemle anıyoruz. Ülkemizde, aydınlanmanın ışığını topluma aktarmak isteyen nice Uğur Mumcu’lar yetişmesi temennisiyle.” şeklinde konuştu.

ADIGÜZEL: “O TUĞLAYI ÇEKECEĞİZ.”

Muğla Barosu Bodrum Temsilcisi Onursal Adıgüzel ise Mumcu’nun öldürülüşünün yıl dönümü nedeniyle yaptığı açıklamada; “24 Ocak 1993’te katledildi Uğur Mumcu. AKP’nin ve MHP’nin ortağı HÜDAPAR’ın ilişkili olduğu bilinen Hizbullah’ın da üstlendiği bir suikastte yitirdik Mumcu’yu. Sonrasında Adalet Bakanlığı da yapan Mehmet Ağar, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne atandıktan sonra Mumcu ailesini ziyaretinde Güldal Mumcu’ya “Bir tuğla çekersem duvar yıkılır” yanıtını vermişti. Akşener birkaç gün önce demiyor muydu “o dönemde çok siyasi cinayet işlendi ama mertçeydi”. O tuğlayı çekeceğiz” görüşlerine yer verdi. Atatürkçü Düşünce Derneği Bodrum Şube Başkanı Ümit Baltutan; “Ülkemiz maalesef faili meçhuller mezarlığına dönüştürüldü. Uğur Mumcu’nun da 31 yıldır faili meçhul görünüyor. ‘Dün sabaha değin, araştırarak yazdığım hiçbir konuyu yalanlayamadınız. Öyleyse vurun, parçalayın beni. Her parçamdan benim gibiler, beni aşacaklar doğacaktır” diyen Uğur Mumcu da, diğer devrimcilerde cesur ve sözlerine sonuna kadar güvenilen saygın aydınlar oldukları için hedef seçildiler” dedi.

Eğitim Sen Bodrum Temsilcisi Şükriye Akengin de; “24 ocak 1993 yılında katledilen Uğur Mumcu’yu saygıyla anmak demek, öldürülmesinin nedenlerini, niçinlerini ve derin arka plan ilişkilerini bilmek demektir. Uğur Mumcu,Türkiye’miz de Köy Enstitülerinin kapatılmasının nedenlerini analiz etmiş, sosyal ve kültürel sonuçlarını görmüş, bunların sonucu olarak da Türk-İslam sentezinin nasıl uygulandığını bizlere anlatmıştır. EĞİTİM SEN olarak, karanlık güçlere karşı eşit, özgür,demokratik bir Türkiye şiarıyla mücadele eden, bu uğurda canını veren Uğur Mumcu’yu saygıyla anıyoruz” diyerek görüş beyan etti.

ÇYDD: “FİKİRLERİ HALA BİZLERLE.”

Çağdaş Yaşamı destekleme Derneği Bodrum Şube Başkanı Meltem Ulusoy ise bugüne ilişkin; “Ne yazık ki ülkenin aydınlanması için hiç bir şeyden çekinmeden, korkmadan pırıl pırıl düşüncelerini halkla paylaşmak, onlara ulaştırmak için çaba harcayan pek çok aydınımızın karanlık zihniyetlerce katledildiği, katlettirildiği bir hafta olarak yaşıyoruz bu haftayı. Uğur Mumcu, Çetin Emeç, Bahriye Üçok, Onat Kutlar, Abdi İpekçi ve daha niceleri, belki bugün aramızda değiller ama fikirleri hâlâ bizlerle ve taptaze yaşıyor. Çağdaşlığa, adalet duygusuna ve hukukun üstünlüğüne her zaman inanmış bizler de bu fikirlerin arkasında olarak onları yaşatmak için elimizden geleni yapıyoruz ve yapacağız. Aydınlanma uğruna hastalıklı zihniyetlerce hayattan koparılan tüm güzel insanların tertemiz anıları önünde saygı ve hayranlıkla eğiliyoruz” dedi.

TÜLOV (Türkiye Tanıtım Araştırma Demokrasi Ve Laik Oluşum Vakfı) ise; “Alçakça bir suikaste kurban giden değerli yazar ve düşünür Uğur Mumcu’yu 31. ölüm yıldönümünde anıyoruz. Yükselmekte olan faşizm ve siyasal islamın okullara kadar girdiği bir dönemde Uğur Mumcu’yu daha iyi anlıyoruz. Bütün aydınların, demokratların ve suya sabuna dokunmayan solcuların Uğur Mumcu anısına safları sıklaştırma zamanıdır. Onu şefkat minnet ve sevgi ile anıyoruz” ifadelerini kullandı. Ege Kadın Buluşması Platformu adına Yüsra Miskioğlu da; “Araştırmacı ve sorgulayıcı gazeteciliğin öncüsü, aydınlık yüzü, laik demokratik Türkiye Cumhuriyetinin ve basınımızın yılmaz savunucusu Uğur MUMCU’yu katledilişinin 31. yılında özlem, saygı ve rahmetle anıyoruz… Unutmadık, Unutturmayacağız” açıklamasını yaptı.

BARKIN KURT: “CESARETİN BİTTİĞİ YERDE ESARET BAŞLAR.”

Türkiye İşçi Partisi Bodrum İlçe Başkanı Barkın Kurt da yaptığı açıklamada; “Uğur Mumcu; ‘Bir kişiye yapılan haksızlık tüm topluma karşı işlenmiş bir suçtur. Susanlar da bu insanlık suçlarına katılmış olur’ demişti. Gazetecilik bu yönüyle biraz da susmama, boyun eğmeme mesleğidir. Kolay değil gazetecilik yapmak. Habere ulaşmak. Köşe yazısı yazmak. Eğer gerçeklerin peşindeysen, doğruları yazıyorsan, onurunla mesleğini yapmaya çalışıyorsan birçok farklı sonuçla karşı karşıya kalabilirsin. Yolu Uğur Mumcu’ların açtığı ışıklı yoldan geçen gazeteciler, aydınlar, sanatçılar halkın gerçekleri öğrenme hakkını her şeyin üzerinde tutacaklardır. Maalesef Uğur Mumcu gibi onurlu gazetecilerin bu hakkı savunurken ödedikleri bedel canları olmuştur. Ne yazıktır ki ödenen her bedelle toplumumuz biraz daha nefessiz bırakılmaktadır. Unutmayalım. Cesaretin bittiği yerde esaret başlar. Sonsuzluğa uğurlayışımızın 31. Yılında bizlere halen öğretmeye devam eden Uğur Mumcu’yu saygıyla anıyoruz” görüşlerini dile getirdi. Sol Parti Bodrum İlçe Başkanı Okan Manzak; “Ülkemizin eğilmez kalemi, bükülmez aydını Uğur Mumcu’nun kalleşçe katledilmesinin üzerinden 31 yıl geçti. Ne yazık ki; 31 yıldır planlayıcılar, bombayı koyanlar, azmettiriciler halen belirlenemedi. Uğur Mumcu sadece yazdıkları için değil, aynı zamanda yazacakları için de öldürüldü. Ancak yanıldılar. Bu bereketli topraklar üzerinde Uğur Mumcu’dan kalanları yazmaya devam eden sayısız gazeteci var. Yer yüzünde halkın aydınlanma, bilgi alma özgürlüğü önüne barikat çekecek bir güç henüz var olamamıştır. Gerçeklerin ise ne kadar gizlenirse gizlensin bir gün mutlaka ortaya çıkmak gibi bir huyu var” dedi.

Ayhan Karahan

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL