Bodrum

Cennetkoy’da “İnşaat Yasağı” kalktı

Cennetkoy’da “İnşaat Yasağı” kalktı, Cengiz Holding projeye tam gaz başladı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan Cengiz Holding’in satın aldığı, doğal ve arkeolojik sit alanı arazideki inşaat ruhsatını Bodrum Belediyesi’nin iptal etmesinin ardından..

Cennetkoy’da “İnşaat Yasağı” kalktı

Cennetkoy’da “İnşaat Yasağı” kalktı, Cengiz Holding projeye tam gaz başladı

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan Cengiz Holding’in satın aldığı, doğal ve arkeolojik sit alanı arazideki inşaat ruhsatını Bodrum Belediyesi’nin iptal etmesinin ardından Cengiz Holding İdare Mahkemesi’nden yürütmeyi durdurma kararı aldı. Bodrum’da inşaat yasağının kalkmasının hemen ardından Cengiz Holding yüzlerce kamyon ve onlarca iş makinesi ile hafriyata başladı, Gökburun yarımadasının çehresi değişti, bodrumlular sert tepki gösterdi.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan Cengiz Holdinge verilen doğal ve arkeolojik sit alanı arazideki inşaat ruhsatını Bodrum Belediyesi’nin iptal etmesinin ardından Cengiz Holding İdare Mahkemesi’nden yürütmeyi durdurma kararı aldı. Bodrum’da inşaat yasağının kalkmasının hemen ardından Cengiz Holding yüzlerce kamyon ve onlarca iş makinesi ile hafriyata başladı, Gökburun yarımadasının çehresi değişti, bodrumlular sert tepki gösterdi.Gölköy Mahallesi’ndeki Cennet Koy Gökburunu mevkiindeki 1. Derece doğal ve Arkeolojik Sit alanı 678 bin metrekare üzerindeki arazide turizm tesis yapmak isteyen Cengiz Holding, hazırladığı Turizm Konaklama Tesisi Kapasite Artış Projesi’ni revize ederek 19 Eylül 2023 tarihinde ‘ÇED gerekil değildir’ raporu almak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Muğla İl Müdürlüğü’ne sunarak raporu aldı.

PROJE DETAYLARI ORTAYA ÇIKTI, BEDELİ 658 MİLYON TL.

Cengiz Holding’in turistik tesis projesinin detaylarına ve arazideki inşaat faaliyetleri görüntülerine SÖZCÜ ulaşmıştı. 658 Milyon 436 bin 604 TL. proje bedeli olan turistik tesisin ÇED Yönetmenliğine göre 29-50 oda ve üzeri oteller, tatil köyler ve turizm komplekslinin 28 ay 25 günde tamamlanacağı ve turistik tesisin bittikten sonra yılın 6 ayı hizmet vereceği belirtildi. Proje detaylarında belirtilen inşaat alanında Cengiz Holding’in demir konstrüksiyonlar üzerine iskele hazırlığı yaptığı arazide temel kazdığı ve yollar açtığı görüldü.

İNŞAAT YASAĞI KALKTI PROJE TAM GAZ BAŞLADI

1 Kasım tarihinde turizm sezonunun sona ermesi ve inşaat  yasağının kalkmasının hemen ardından Cengiz Holding’in arazide tam az işe başladığı görüldü. Bugün yüzlerce kamyon ve onlarca iş makinası ile arazide hafriyat çalışmasını görüntüledi. Tarihi Gökburun yarımadasının doğal yapısının bozulduğu görüldü.

İnşaatın başlamasına Bodrumlular sert tepki gösterdi.

DOĞA GERİ DÖNÜLEMEZ ŞEKİLDE TAHRİP EDİLMEKTEDİR

TMMOB Bodrum İlçe Koordinosyonu sekreteri Mustafa Erdoğan son durum hakkında açıklama yaptı “Gölköy Gökburun Cennet Koy mevkiindeki Cengiz Holdingin yapmış olduĝu yasal olmayan İnşaata Bodrum Belediye Başkanı Ahmet ARAS  önce ruhsat verip sonra CHP Genel Merkezinin baskısıyla iptal etmişti. Cengiz inşaat bu iptal kararının hemen akabinde yürütmeyi durdurma kararı alıp İnşaata başladı. TMMOB BODRUM ilçe koordinasyonu olarak bu inşaatla ilgili dava açtık.Dava süreci devam ediyor.İnşaat sırasında fotoğraflarda gördüğünüz gibi arkeolojik mezarlar ve doğa tahrip edilmektedir.İnşaat ruhsatını göstermelik olarak iptal eden Bodrum Belediyesi ve Bodrum müze Müdürlüğü hiçbir biçimde bu yasal olmayan inşaatı denetlememektedir.Mühendis,mimar ve şehir plancıları olarak  Bodrum da yasal olmayan doğayı yokeden kaçak yapılaşmaya karşı dün olduğu gibi bugünde mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

CENNET KOYUNA DİRENİŞ ÇADIRLARI KURACAĞIZ

Bodrum Yurttaş İnsiyatifi Sözcüsü Ayhan Karahan ise “Cennet Koyu’nu rant için cehenneme çevirme projesinden 13 yıldır vazgeçmeyen Cengiz Holding yine herkesin canının derdine düştüğü, ekonomik krizin ayyuka çıktığı, yerel seçim sürecine girilen bu süreçte gene Cennet Koyu’nda inşaata başladı. Daha önce de benzer fırsatçılıkları yaptı firma. Her defasında suçüstü yaptık, durdurduk. Gene aynısı yaşanacak. Bodrum tarihinin en büyük zulümlerinden birisi dayatılıyor bize. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Cengiz Holding’de 13 yıldır burada işgalcidir. Halkın iradesine karşın, hukuku ve yasaları paspas gibi çiğneyerek Cennet Koyu’nda işgalcidir. Cengiz Holding bu işgali sonlandırana değin, mücadelemiz sürecek. Cennet Koyu’ndaki tek bir ağaç dalını, denizdeki tek damla suyu dahi pazarlık konusu yapmayacağız. Avukatlarımız konuyla ilgili tüm hukuksal çalışmalarını tamamladı. Gereken adli girişimlerde acilen bulunacağız. Gerekirse Cennet Koyu’na direniş çadırlarımızı kuracağız. Gerekirse Cengiz Holding’in iş makinelerinin önüne dikileceğiz. Daha önce yaptık, gene yaparız. Ferman Ankara’nınsa, padişahınsa Bodrum, Cennet Koyu bizimdir. Son olarak Cengiz Holding bizim sabrımızı sınamaya kalkmasın. Daha öncelerinde kaybetti. Gene kaybedecek. Cennet Koyu’nda son sözü Bodrumlular ve adalet söyleyecek. Cennetimizin, cehenneme dönüştürülmesine asla izin vermeyeceğiz. Şunu da belirtmek isterim. Son dönem AKP iktidarı Danıştay’ı yere, göğe sığdıramıyor. Hatta en yüksek mahkeme olan Anayasa Mahkemesi’nin de üstünde, el üstünde tutuyor. Cennet Koyu için de Danıştay kararı var. Üstelik bir değil, duble  Danıştay kararı var. Çifte standart uygulamasınlar. Cennet Koyu için adalet istiyoruz. Danıştay kararının hukuki değer olarak kabul edilmesi için ne bekleniyor?” dedi.

CENGİZ HOLDİNG’İN PROJE DOSYASINDA NELER VAR

Proje dosyasında yapılan açıklamada “4 farklı apart oda tipinden (A, B, C, D tipi) toplam 58 apart oda kapasitesi için Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün 01.12.2022 tarih ve E-2022354 nolu ÇED Gerekli Değildir Kararı verilmiştir. (Bkz. Ek.2) Kapasite artışı projesi ile, 306 ada 1 parselin bitişinde yer alan, yine aynı yatırımcıya ait 305 ada 1 parsel içerisinde, parselin 77.391,84 m² bölümünde otel ile 151.923,06 m² bölümünde apart otel planlanmaktadır. Apart otel biriminde 264 kişinin konaklayabileceği 84 adet süit ve apart odası, otel biriminde ise 176 kişinin konaklayabileceği 44 adet süit odası olmak üzere 305 ada 1 parsel toplam kapasitesi 128 oda ile 440 kişi olacaktır. 306 ada 1 parselde ise ÇED Gerekli Değildir Kararına esas kapasite, alan vb. herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır. Parselde 4 farklı apart oda tipinden (A, B, C, D), 8 adet A tipi, 14 adet B tipi, 33 adet C tipi ve 3 adet D tipi apart oda olmak üzere, toplam 58 apart oda (birim yatak kapasitesi 2 adet) tipi konaklama birimlerinde 116 yatak kapasitesi olarak devam edecektir. 306 ada 1 parsel için ruhsat alınmış olup geçici inşaat kampı kurulumu ve turizm tesisi inşaat faaliyeti başlamıştır. Turizm sezonu nedeniyle ara verilen inşaat faaliyetlerine sezon bitiminde devam edilecektir. Parseller bitişik konumda bulunduğundan dolayı bütüncül olarak değerlendirilmiş olup proje tanıtım dosyası bu doğrultuda hazırlanmıştır. Kapasite artışı projesi ile iki parselde toplam kapasite 306 ada 1 parselde 58 apart, 305 ada 1 parselde ise 44 apart ve 84 otel odası olarak toplam 186 birim ve 556 kişilik konaklama kapasitesine ulaşılacaktır” denildi.

Yaşar Anter

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL