Bodrum Kültür - Sanat

Bodrum’da Şiddete Karşı Tuval… 6284

BODTO (Bodrum Ticaret Odası) sergi salonu oldukça önemli bir sanat etkinliğine ev sahipliği yapacak. “6284” ismini taşıyan resim sergisinde, ressam Zerrin Tuluğ’un 30 tuvali sanatseverlerle buluşacak. 5 Eylül Salı günü 19.00’da açılış kokteyli gerçekleşecek olan..

Bodrum’da Şiddete Karşı Tuval… 6284

BODTO (Bodrum Ticaret Odası) sergi salonu oldukça önemli bir sanat etkinliğine ev sahipliği yapacak. “6284” ismini taşıyan resim sergisinde, ressam Zerrin Tuluğ’un 30 tuvali sanatseverlerle buluşacak. 5 Eylül Salı günü 19.00’da açılış kokteyli gerçekleşecek olan sergi, 20 Eylüle dek açık kalacak. 1960 doğumlu sanatçı yurtiçi ve yurtdışında pek çok sergi açtı. İlk uluslararası resim sergisini Hollanda’nın Soest kentinde gerçekleştiren Tuluğ, Hollanda basınının da yoğun ilgisini çekti. Tuluğ’unresimleri Hollanda’daki Han Üniversitesi’nin de dikkatinden kaçmadı. Daha sonrasında gelen davet üzerine Hollanda’da Han Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde kişisel sergi açtı. Üniversitenin Güzel Sanatlar Fakültesi 6 adet yapıtını,  yine aynıüniversitenin Güzel Sanatlar Yüksek Okulu 5 adet yapıtını satın aldı. 2 adet yapıtı da kişisel kolleksiyoncular tarafından satın alındı. Bu güne kadar 16 kişisel sergi gerçekleştiren sanatçı, 37 karma sergiye ve 3 bienale de katıldı.

6284’E YÖNELİK FARKINDALIK ZAMANI.

Bodrum’da yaşayan sanatçı 5 Eylül’de Bodrum Ticaret odası (BODTO) sergi salonunda resimleri ile 6284 sayılı yasaya dikkat çekmek istiyor. Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Yasası olarak da bilinen düzenleme, 2012 yılında yürürlüğe girmişti. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi sonrası kadına yönelik cinayetlerde, şiddette, taciz-tecavüz de ciddi bir artış oldu. AKP ortağı Yeniden Refah Partisi ile HÜDA-Par, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararından da cesaret alarak 6284 yasanın yürürlükten kaldırılmasını gündemlerine aldılar. Başta kadın örgütleri olmak üzere toplumda geniş bir kesim İstanbul Sözleşmesi’nin geriye getirilmesini talep ederken; 6284 sayılı yasanın yürürlükten kaldırılmasını ret etmekte ve bunun için mücadele vermekte. Sanatçı Tuluğ’un resimleri de tam bu dönemde tuvale, 6284 olarak düştü. 

TULUĞ: “SERGİM YÜZLEŞ(TİR)ME İŞLEVİ TAŞIYACAKTIR.”

Görüşüne başvurduğumuz sanatçı Tuluğ; kadın, çocuk ve üçüncü cinsin ötekileştirilerek cinayetlerin ve tecavüzlerin meşrulaştırılmasına karşı sesini sanatla duyurmak istediğini belirterek: “6284 adlı bu sergimde, ailenin korunması ve kadına şiddetin önlenmesine dair kanuna ilişkin uygulama yönetmeliğinin yürürlükten kaldırılması söz konusuyken; ister istemez sanatsal üretimim; KADININ, ÇOCUĞUN ve ÜÇÜNCÜ CİNSİN ötekileştirilerek cinayetlerin, tecavüzlerin meşrulaştırıldığı toplumu sorgulama yolunda ilerledi. Günümüzde sessiz kalmak; onaylamak ve insanlığa ihanet olacağının bilinciyle semboller, abstraksiyonögeler tuvallere yerleşerek kendini ifade yollarını aradı. Sanatçı yaşadığı çağa ve içerisinde yer aldığı topluma karşı sorumludur. Sanat hayatın yansıması ise sanatçıya da düşen; topluma ayna olabilmek ve yaşayanları kendi gerçekliği ile yüzleştirebilmektir.Bu yönüyle Bodrum Ticaret Odası’ndaki sergim bir anlamda yüzleş(tir)me işlevi de taşıyacaktır”görüşünü dile getirdi.

Haber:Ayhan Karahan

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL