Bodrum Muğla

Akbelen’e Sabaha Karşı Operasyon

Milas Akbelen Ormanı’na sabah onlarca asker ve TOMA ile giren YK Enerji ekipleri, ağaçları kesmeye başladı. Köylüler kesime karşı destek çağrısı yaparak; “Devlet Limak’ı değil ormanları korusun” dedi. Akbelen Ormanı’na Yeniköy-Kemerköy Enerji tarafından açılmak istenen maden..

Akbelen’e Sabaha Karşı Operasyon

Milas Akbelen Ormanı’na sabah onlarca asker ve TOMA ile giren YK Enerji ekipleri, ağaçları kesmeye başladı. Köylüler kesime karşı destek çağrısı yaparak; “Devlet Limak’ı değil ormanları korusun” dedi. Akbelen Ormanı’na Yeniköy-Kemerköy Enerji tarafından açılmak istenen maden için şirket ekipleri sabahın erken saatlerinde bölgeye kesim için geldi. Ormanlarının kesilmesine karşı 2 yılı aşkın süredir orman içinde bulunan çadırlarda direnen köylülere karşı bölgeye onlarca asker ve TOMA gönderilerek kesimin başladığı öğrenildi. Köylüler ve bölgede nöbette olan çevreciler destek istediler. Köylüleri ormanlık alandan uzaklaştıran jandarma kesim yapılan bölgeye girilmesini ise yasakladı. Orman girişinde direniş devam ederken, köylüler desteğe çağırdı. Geçen yıl yangınalarla binlerce dönüm orman arazisinin yok olduğunu, bu yıl da orman yangılarının devam ettiğini ve yok olan orman sayısının her geçen gün arttığını hatırlatan köylüler devletin Limak’ı değil ormanları koruması gerektiğini belirtti. 

“AKBELEN GİDERSE, HER YER YANACAK.”

İkizköylü 84 yaşında Berrin Çulcu; “Çaresizliğin içimize oturduğu bir gündeyiz. Şu anda her şey bitti, zeytinlerimiz, toprağımız, doğamız, her şey.. Bazı şeyler söylemle olmuyor onu içinde yaşamak önemli, bu acıyı aktaramam. 500’den fazla jandarma gelmiş çam ağaçlarının gölgesinde bizi baskılamaya çalışıyor. Ağaçları kesiyorsanız gölgesinde beklemeyin. Üzüntü içindeyiz” dedi. Köylülerden Melahat Sarper ise; “Biz burada direniyorduk. Jandarmasıyla, polisiyle gelip ağaçlarımızı kesmeye başladılar. Çamlarımızı kurtarın lütfen. Akbelengiderse her yer yanacak, Türkiye yanacak. Akbelenher yer için, emsal teşkil edecek. Akbelen’dekaybedersek, Türkiye’de de kaybederiz. Başka bölgelerin köylüleri köylerine ve ormanlarına sahip çıkmaz. Rantçıların hevesleri kabarır. Çamlarımızı, ormanımızı kestirmeyelim” diye konuştu. İkizköydirenişçilerinden Hasan Yorulmaz, Sabahın saat 05.30’unda, bir sürü askeri araç bir sürü jandarma ile kesim motorları ile Akbelen Ormanı’na girildi. Ve çamları kesmeye başladılar. Bizleri de ormana sokmamak için ellerinden geleni yaptılar. Ben herkesten, doğaseverlerden, yurdunu seven insanlardan buraya destek bekliyoruz” dedi. 94 yaşındaki Gülsüm Nine de Akbelen Ormanı’nı korumak için değnekleriyle direnenlerin arasına katıldı.

AKBABA: “ÇETELERE DEĞİL, ORMANA SAHİP ÇIKACAĞIZ.

Bodrum’un tanınmış turizmcilerinden Ateş Akbaba da; “Bu sorun sadece Akbelen köylülerinin sorunu değil. Turizmden ekmek yiyen ayakkabı boyacısından, midyecisine; 5+2 yıldızlı tesis sahibinden, çarşı esnafına değin herkesin sorunudur. Şunu görmek için kahin olmaya gerek yok: ‘Orman biterse, turizmde biter.’ Elbette ekmekle çok alakalı bir bağıntı var. Ama esasen yürekle ve vicdanla bağı olan bir konu Akbelen. Beşli çetenin bir üyesi nemalanacak diye, köylüye adeta köyünden, zeytininden, ormanından kısacası hayatından vazgeç deniyor. Bu yazıyı yazan kalem kırılsın, kabullenen vicdansa kurusun. Çetelere değil, ormana sahip çıkacağız” görüşlerine yer verdi. Bodrumlu ressam ve Bodrum Kent Konseyi yöneticisi BünyaminPehlivan da; “Bu bölgemizin kangren olmuş bir meselesidir. Kanserojen kömürlü hayat için, bizlerden zeytinden vazgeçmemiz isteniyor. Bu noktada ölümsüz ağacı zeytin denli direngen olacağız. Akıldışı dayatma kaybedecek. Doğa ve hayat kazanacak” dedi. Bodrumlu müzisyen ve Bodrum Yurttaş İnisiyatifi Sözcüsü Tuncay Bektaş, bu zamana değin Akbelen ile dayanışmayı adeta hayatlarının bir parçası haline getirdiklerini belirterek; “Bundan sonra da Akbelen ile dayanışmayı en üst düzeyde tutacağız. Şimdi bizin Akbelen’e ulaşmamızı engellenemeye çalışıyorlar. Merak etmesinler bulutlardan Akbelen’e yol yaparız. İletişimi sabote etmeye çalışıyorlar. Akbelenormanındaki çamdan, meşeye; zeytinden, makiliklere rüzgardan fısıltılar kurarız. Gene de iletişim kurarız”ifadelerini kullandı. Akbelen ile ilgili gergin bekleyiş sürerken; Bodrum’daki siyasi partiler de, sivil toplum örgütlerinde ve çevre yapılanmalarında yoğun bir Akbelen gündemi oluşmuş durumda. 

Akbelen’den gelen haberlere göre, şu ana dek yaşanan gerginlik ve arbede neticesinde 8 köylü ve çevreci gözaltına alınmış durumda.

Haber: Ayhan Karahan

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL