Bodrum

“Yürütmeyi Durdurarak, Yürütemezsiniz.”

Bodrumlular’ın uzun zamandır gündeminden çıkmayan, ülke kamuoyunun da zaman zaman büyük ilgi gösterdiği Cennet Koy’daki Cengiz İnşaat dayatması Bodrum Yarımadası’ndaki sivil toplum örgütleri, çevreci kuruluşlar, mimar-mühendisler ve vatandaşlar tarafından protesto..

“Yürütmeyi Durdurarak, Yürütemezsiniz.”

Bodrumlular’ın uzun zamandır gündeminden çıkmayan, ülke kamuoyunun da zaman zaman büyük ilgi gösterdiği Cennet Koy’daki Cengiz İnşaat dayatması Bodrum Yarımadası’ndaki sivil toplum örgütleri, çevreci kuruluşlar, mimar-mühendisler ve vatandaşlar tarafından protesto edildi. Cengiz İnşaat’a verilen inşaat ruhsatı Bodrum Belediyesi tarafından iptal edilmişti. Ancak Cengiz İnşaat’ın iptal edilen ruhsat öncesi de Cennet Koy’da emrivaki yaptığı, inşaat faaliyeti yürüttüğü bilinen ve tespit edilen bir durum. Yasa ve yasak tanımayan Cengiz Holding, Bodrum Belediyesi’nin inşaat ruhsatını iptal etmesi üzerine Muğla 1. İdare Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma talepli başvuruda bulundu. İlgili mahkeme Cengiz’in talebini kabul etti. Bodrum Belediyesi’nin ruhsat iptali kararının yürütmesini durdurdu. Muğla 1. İdare Mahkemesi kararına da Bodrum Belediyesi tarafından İzmir Bölge İdaresi nezdinde itiraz edildi. Yani henüz kesinleşmiş hukuki bir durum yok iken, Cengiz İnşaat’ın fiili durum yaratarak bölgede inşaat faaliyetine devam etme girişimi ile ilgili yapılan basın açıklamasında var olan süreç ve talepler dile getirildi.

TMMOB: “BU İŞİN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ.”

Muğla Mimarlar Odası Başkanı Gamze Türk; “Cengiz Holding’in tartışma yaratan ruhsatı ve ÇED raporları hiç önemli değil, çünkü Danıştay zaten Özelleştirme İdaresi kararı ve Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ni iptal etti, Cengiz Holding, acil olarak sözkonusu kamuoyuna ait araziyi  hazineye iade etmelidir. Mücadelemiz bu yönde olacak” dedi. MUÇEP Eş Sözcüsü Umay Karabaş ise; “MUÇEP (Muğla Çevre Platformu) Eş Sözcüsü Umay Karabaş, Cengiz Holding’i 1. Derece arkeolojik sit alanlarında herhangi bir ruhsat ve ÇED raporu almadan talan edercesine inşaata başladığını belirterek; “Tüm bunlar bile bu kişinin niyetini göstermektedir. Cengiz Holding’in tüm yasalara karşı olarak yaptığı inşaat ve yatırım yarımada için çok kötü bir örnek teşkil edecektir. Bodrum’un güneyini bitirdiler. Şimdi de kuzeyindeki ormanlık ve doğal sit alanlarına gözlerini diktiler. Muğlalı çevreciler olarak bu araziye tek bir çivi dahi çakılmaması için tüm hukuksal girişimleri yapacağız” görüşünü ifade etti. TMMOB İlçe Koordinasyon Kurulu Başkanı Mustafa Erdoğan ise; “Özelleştirmenin hukuksuz olduğunu anlattık. Danıştay ve İdari Daireler hem satışı, hem özelleştirilmesini iptal etmesine rağmen  hukuksuzluğu devam ettirdiler. Burası Bodrum halkının nefes alacağı az sayıdaki yerlerden birisidir. Burası Akdeniz foklarının barınma yavrulama alanı. Bodrum’u sevenler bu işin peşini bırakmayacak” dedi.

BODRUM YURTTAŞ İNİSİYATİFİ: “CENGİZ’E BİR SÜRPRİZİMİZ VAR.”

“Yaşam Alanlarını savunuyoruz”, “Cennet Koy, Cennet Kalsın” , “Cennetkoy’da İşgalci istemiyoruz(Nokta)” pankartlarının taşındığı eylemde Bodrum Yurttaş İnisiyatifi Sözcüsü mimar Nazan Yılmaz da: “Bu memleketin sahipleri var. Memleket koyları, ormanları, toprakları kimsenin babasının çiftliği değil. Öncelikle yanlış bir zemin üzerinden konuşuluyor, hareket ediliyor. Özelleştirme idaresi burasını Cengiz Holding’e sattı. Danıştay bu satışı iptal etti. Sonra Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile iş çevirmeye kalktılar. Danıştay bunu da iptal etti. Sonuç olarak bu gelinen noktada; yürütmeyi durdurarak yürütemezsiniz. Yani bu zamana değin, mülkiyetin tekrar hazineye daha doğrusu kamuya dönmesi gerekirdi. Danıştay, ülkemizde dört yüksek mahkemeden birisidir. Danıştay kararının tanınmaması, çiğnenmesi gibi bir durum olasılık dahilinde dahi değildir. Yani Mehmet Cengiz sahibi olmadığı (Hepimize, halka ait) bir arazi üzerinde proje yapmış. Bunu tartışmak; hukuku ve adaleti tartışmaya açmak demektir. Bay Cengiz’e (büyük bir olasılıkla önümüzdeki hafta içerisinde) bir sürprizimiz var. Memleket hayrına olacak sürprizimizi beklesin. Memleket kadar bu memleketin tarihi, kültürü de önemlidir. Talan edilemez” görüşlerini dile getirdi. 

Ayhan Karahan

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL