Bodrum

Bodrum, Mehmet Cengiz’i Yakın Takipte

Cengiz Holding, Cennetkoy -Gökburun Mevkii’nde bulunan 678 bin metrekarelik hazine arazisinde 12.12. 2022 tarihinde Bodrum Belediyesi’nden inşaat ruhsatı alarak turistik tesis ve rezidans inşaatına başlamıştı. İnşaat sürmekte iken STK’lardan, siyasi..

Bodrum, Mehmet Cengiz’i Yakın Takipte

Cengiz Holding, Cennetkoy -Gökburun Mevkii’nde bulunan 678 bin metrekarelik hazine arazisinde 12.12. 2022 tarihinde Bodrum Belediyesi’nden inşaat ruhsatı alarak turistik tesis ve rezidans inşaatına başlamıştı. İnşaat sürmekte iken STK’lardan, siyasi partilerden,  mimar-mühendis odalarından, siyasi partilerden, çevre örgütlerinden ve yurttaşlardan gelen tepkiler üzerine iki gün önce ruhsatın yine Bodrum Belediyesi tarafından iptal edilmesi üzerine yarımadada hareketli bir süreç yaşandı.

Gelişmeler üzerine, Bodrum Kent Konseyi ve bileşenleri Cennet Koyu ile ilgili ortak basın açıklaması yaptı. Bodrum Kent konseyi başkanı Arif Yılmaz açıklama öncesi yaptığı konuşmada, Bodrum’un ve Bodrum yarımadasının tarihi, doğal güzellikleri ve koylarının korunması için kentte yaşayan tüm bileşenlerin, kent konseyinin ve yerel yönetimin organize biçimde birlikte hareket etmesi için yıllarca mücadele verdiklerini ancak tam başarılı olamadıklarını belirterek “Bu kentin geleceğini koruyarak planlamalıyız. Bu da ortak akıl ile olur. Mimarlar, avukatlar, yörel yönetim temsilcileri, STK’lar Bodrum’un geleceğini ranta ve talana teslim edilecek projelere dur diyebilirler. Ayrı ayrı hareket edildiğinde Bodrum; Cengiz Holding ve benzeri projelerle mücadele etmek zorunda kalıyor. Bodrum’un geleceğini korumak için birlikte hareket etmeliyiz. Birlik güçlendirir ve kazandırır. Dağınıklık ve bölünmüşlük zayıflatır ve kaybettirir” diye konuştu.

“RUHSAT İPTAL, AMA TAHRİBAT DEVAM EDİYOR.”

Daha sonra aynı zamanda yöneticisi olduğu Bodrum Kent Konsey’i adına basın açıklamasını yapan Feyha Karslı; Cennet Koyu’na ilişkin kaygı verici soru işaretlerine, Bakanlık’tan verilen ‘ÇED gerekli değildir’ raporuna, kamuoyunun-örgütlerin konuyu canlı tutmasına ve konunun Bodrum Belediyesi Meclisi’nde gündeme alınmasını sağlayan belediye meclis üyelerinin çabalarına da dikkat çekerek; “Bilinmesini isteriz ki, bileşenlerimizle birlikte bu hususun da çok yakından takipçisi olacağız. İptal edilen ruhsatla rehavete kapılamayacağımızın bilincindeyiz. Öbür yandan, ruhsat verilen alan olan 306/1 ada parselde değil, 107 ada içinde şirketin izinsiz ve hukuka aykırı olarak yaptığı çalışmalar hakkında belediye ne gibi işlemler yapmıştır? Ne yazık ki, Gökburun konusunda da mevzu sadece verilen ruhsat değil, 1. Derece arkeolojik sit de dahil olmak üzere, bir şirketin yaptığı tahribata göz yumulmasıdır.  Bodrumda yaşayanların ve Bodrum Kent Konseyinin beklentisi yaşam alanlarında talana, yağmaya, adaletsizliğe karşı dimdik durulması ve tüm tehdit ve yıldırma hamlelerine karşı tepki verilmesidir. Bodrum Kent Konseyi ve tüm bileşenler olarak talana da, bundan menfaat elde eden, yolunu açan, boyun eğenlere de karşı duracağız” görüşlerine yer verdi.

“ÇIKAN TARİHİ ESERLER NEREDE?”

Basın açıklamasının ardından Bodrum Kent Konseyi’nden 10 kişilik bir grup durumu yerinde gözlemlemek, incelemek ve gerekirse gerekli müdahaleleri yapmak üzere Cennet Koyu’na gitti. Bölgede izinsiz inşaat faaliyetini görn topluluk Bodrum Belediyesi zabıtasını, yapı kontrol müdürlüğünü arayarak gerekli işlemin yapılmasını talep ettiler. Bunun üzerine Bodrum Belediyesi kaçak inşaat faaliyetinin yürütüldüğü bölgeye gelerek, ruhsat iptali kararını ilgililere tebliğ ettiler. Bunun üzerine  inşaat faaliyeti durduruldu. Konuyla ilgili olarak bölgeye giden ekip içerisinde yer alan ve aynı zamanda Kent Konseyi yönetiminde bulunan Mir Bahattin Demir: “Gittiğimizde karşılaştığımız vahşi inşaat faaliyeti ve hukuk tanımazlık adeta kanımızı dondurdu. Sadece doğa katliamı değil, aynı zamanda kültür ve tarih cinayeti işleniyor. Soruyoruz: ‘Burada çıkan tarihi eserler nerede?’ Onlar; ‘Dışarıdan getirilip araziye atıldı’ demişlerdi. Neyse, ne! Ama o eserler nerede? Arkeolojik alan tahribatı var gibi görünüyor. Bunun tespitini yapacağız. Kesinleştiği anda sorumluların en ağır cezaya çarptırılmaları için, her türlü imkanımızı ve gücümüzü seferber edeceğiz” görüşlerin yer verdi. Bilindiği üzere sadece Bodrum kamuoyu değil, ülke kamuoyu da Cennet Koy sürecini yakından takip ediyor.  

Haber: Ayhan Karahan

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL