Bu yıl 4.sü gerçekleştirilen “Bodrum Acı Ot Festivali” coşkulu ve renkli bir katılıma sahne oldu. Festivalin gerçekleştiği Ortakent’te bu sabah başlayan festival hareketliliği ilk gün hava kararana dek sürdü. Yarın..
Bu yıl 4.sü gerçekleştirilen “Bodrum Acı Ot Festivali” coşkulu ve renkli bir katılıma sahne oldu. Festivalin gerçekleştiği Ortakent’te bu sabah başlayan festival hareketliliği ilk gün hava kararana dek sürdü.
Yarın sona erecek olan festivalde yöresel ürünler, yiyecekler sergilendiği gibi farkındalık standları da dikkat çekti. Hayvan Hakları Derneği’nden, Bodrum Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne (Bodrum Tarko), yerel gazeteci ve sanatçılara değin geniş kesimler de standlarda yerlerini aldılar.
Sanat Tarihi Uzmanı Zeynep Atılgan konuklara tarihi evler, sarnıçlar ve değirmenleri gezdirerek bilgiler verdi. Festivale Bodrum Belediyesi, Bodrum Kaymakamlığı, OYDER, Bodrum Ticaret Odası, Esnaf Sanatkarlar odası ve bazı sivil toplum örgütleri de destek verdi. Soğuk havaya karşın, yüksek katılım nedeni ile bölgede ciddi bir araç ve yaya trafiği sorunu hissedildi.
Geleneksel festivalin 4.’sünde de yerelliğin ve yöreselliğin önemli ölçüde korunduğu göze çarptı. Festival süresince Bodrum’un tanınan yerel kişiliklerinden Erman Aras’ın yöneticiliğinde; “Yerel ürünlerin korunması, coğrafi işaretli ürünler haline getirilmesi ve yaşatılması” üzerine detaylı bilgiler verildi. Erman Aras’ın bizzat kendisinin sunduğu yerel ürünler ve yerel yaşam kültürü ilişkisi ziyaretçilerin yoğun ilgisine maruz kaldı. Bilineceği üzere Aras’ın Bodrum denizciliği’ne ve narenciye varlığına da önemli katkı sağlayan çalışmaları var. Festivalde deniz ürünleri ve narenciye standları da yoğun ziyaret alan yerlerdendi.
Bir gün önce karantinadan çıkan, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras festivalde yaptığı konuşmada: “Gastronomi turizmi önemli bir faaliyet. Biz de bu festivalde bunu yapıyoruz. Bodrum’un güzel insanları ile ve çevreden gelen güzel insanlar, misafirlerimiz burada konuşacaklar, burada yapılan yemekleri öğrenecekler. Hangi ottan ne çıkar, bunları bilecekler. Yaşadığınız coğrafyayı iyi tanırsanız ondan keyif alırsınız. Bizim de amacımız bu. Bodrum’da 800’e yakın endemik bitki türü vardır. Biz dağları taşları hafriyatla doldurmayın, kazmayın diye feveran ediyoruz. Bilin ki orada yaptığınız kazı, endemik türü yok ediyor” görüşlerine yer verdi. Bodrum Kaymakamı Bilgehan Bayar da; “Ülkemizin her bir ili gastronomide yarışıyor. Turizm, sadece kalmak, denize girip gitmek değil. Kültürel alışveriş çok önemli. Bunun en alt dallarından bir tanesi de yemek kültürü.
Gastronomi, gelen turiste kültürümüzü tanıtmanın bir aracıdır” ifadelerini kullandı. OYDER Yönetim Kurulu Başkanı Öncel Erkal ise iki gün sürecek olan festivalde gerçekleştirilecek etkinlikler ile ilgili bilgiler vererek, “4. Bodrum Acı Ot Festival kapsamında yine derneğimiz harekete geçti ve pandemiden dolayı geçen yıl yapamadığımız festivalimizi bu yıl 12-13 Mart tarihlerinde Ortakent köy içinde gerçekleştiriyoruz. Festivalimizi gerçekleştirme konusunda kaymakamımız, Belediyemiz, Bodrum Ticaret Odamız ve Esnaf Odamız en büyük destekçilerimiz. Bodrum yarımadasının ve Türkiye’nin en büyük lezzet buluşması olmasını hedeflediğimiz Bodrum Acı Ot Festivalimiz süresince yöresel ürünlerin tanıtımı, bölge esnafının ekonomisine katkı sağlamak ve kış turizmine ivme kazandırmak amacıyla yapmış olduğumuz bir festival” dedi.
Festivalde hayvan haklarına farkındalık yaratmak için, kurdukları standda, gazetemize açıklama yapan Bodrum Hayvan Hakları Derneği Başkanı Füsun Uslu: “Burada şu karanlık süreçlerimizde bizlere moral ve umut aşılayan bir atmosfer mevcut. Standımız yoğun bir ilgi sağanağına uğradı. Bundan çok mutluyuz. Doğayı, çevreyi, yerel değerleri severek sahiplenen insanların hayvan hakları konusunda da duyarlı olmasından daha doğal bir durum olamaz. Sadece mutlu olmadık. Umutlarımızı da büyütüyoruz bu festivalde. Ülke genelinde özellikle sokak hayvanlarına yönelik şiddetin körüklendiği bu süreçte Bodrum yine farkını koymuştur. Yaşamın birlikte güzel olduğunu, paylaşıldıkça da tüm güzel şeylerin çoğaldığını açığa çıkarmıştır Bodrum. Keşke tüm ülke bu konuda Bodrum denli sevgi yüklü olsa” diyerek fikirlerini beyan etti.
Standında keşkek ve gözleme yapan Yalıkavak-Geriş Mahallesi’nden Gülşen Yortul isimli ev kadını da, “Bodrum’a dışarıdan insanlar doğallık için, geliyor. Yeni bir hayat kurmak ideali taşıyorlar gelenler. Dağlarımız, koylarımız, ormanlarımız, kırlarımız dururken; AVM’lerde vakit geçiren insanları anlayamıyorum. Geldikleri yerlerde de o beton mapushanelerinden çokça envai çeşit var. Bunun için ayrıca Bodrum’a gelmelerine gerek yoktu ki? Bazısı da bizim tavuğun gıdaklamasından bile rahatsız oluyor. Ama burası sakin yaşamak isteyenlerin huzurlu memleketi” diye konuştu.
Ortakent-Yahşi ve Bodrum eski Belediye Başkanı Mehmet Kocadon da festival alanını ziyaret edenler arasındaydı.
Kocadon’a hemşehrileri oldukça sıcak ve yoğun ilgi gösterdiler. Kocadon da gazetemize yaptığı açıklamada: “Her şey ortada. Bodrum sevgi, kardeşlik, barış ve huzurun başkentidir. Bizim acı otumuz da hayatı tatlandırır kıvamdadır. Bu manzara karşısında mutlu olmamak, duygulanmamak elde mi? Bize bu ev sahipliği kültürü ata mirasıdır” görüşüne yer verdi.
Festivalin ilk günü folklor, sirtaki ve yerel oyunların sahnelenmesi ile akşamın geç saatlerinde sonlandırıldı. Yarın da festivalin 2. ve son günü gerçekleştirilecek.
Haber: Ayhan KARAHAN
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)