Bodrum Manşet Muğla

Bodrum-Fethiye Hattında Hekim Kalmayacak!

Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Cafer Şahin, özellikle Milas, Bodrum ve Marmaris’teki devlet hastanelerinden hekim istifalarının yoğun şekilde devam ettiğini söyledi. Hastanelerde büyük iş yükü altında ezilen ‘tek’ uzman hekimler,..

Bodrum-Fethiye Hattında Hekim Kalmayacak!

Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Cafer Şahin, özellikle Milas, Bodrum ve Marmaris’teki devlet hastanelerinden hekim istifalarının yoğun şekilde devam ettiğini söyledi.

Hastanelerde büyük iş yükü altında ezilen ‘tek’ uzman hekimler, görevlerinden istifa etmeyi tercih ediyor! Muğla’nın turistik ilçelerindeki devlet hastanelerinde, hekim ihtiyacı diğer hastanelerden görevlendirmeyle karşılanmaya başladı. Çünkü hastanelerde, hekim açığı her geçen gün daha da büyüyor.

Hekimlerin istifasının ardında yatan pek çok neden var; İcap nöbetleri ve geçici görevlendirmelere ağır hasta yükü, sağlıkta şiddet, düşük maaşlar, yüksek kiralar (turistik yerler) ve hayat pahalılığı da eklenince hekimler çareyi istifada arıyor. Kamudan ayrılanlar özel hastanelere geçiyor.

Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Cafer Şahin, diken gazetesine yaptığı açıklamada, sadece Milas’ta 15 uzman hekimin istifa ettiğini söyledi. Erken emekli olmak zorunda kalan hekimlerin de bulunduğunu anlatan Şahin, “Fethiye’den Bodrum’a kadar tüm ilçelerinde istifalar sürüyor. Marmaris, Bodrum, Milas devlet hastanelerinde hekim yetmezliği nedeniyle büyük sorun var” diye konuştu.

Geçici görevlendirme sorunun yıllardır sürdüğünü belirten Şahin, “Tek hekimin icap nöbeti tutamayacağını söyleyen mahkeme ve Anayasa Mahkemesi kararları var. Uluslararası örgütlerinin kararları benzer. Ancak sağlık il müdürleri, hastane başhekimleri, icap nöbetlerine ve geçici görevlere zorluyor, mobbing uyguluyor” dedi.

Tüm bu faktörlerin sağlık hizmet kalitesini düşürdüğünü vurgulayan Şahin, “Kamunun tutumu, hekimler ve sağlık çalışanlarını bu sistemden giderek uzaklaştırıyor. Özel kurumlara kaydırıyor. Hastalar da kamunun sağlık hizmetinden memnun olmayınca, özel hastaneleri tercih ediyor” dedi.

Turistik yerlerde hayat pahalı

Bodrum, Datça, Marmaris gibi ülkenin gözde turistik ilçelerinde pandeminin etkisiyle kira ve ev fiyatları kelimenin tam anlamıyla uçtu. Hayat pahalı.

Şahin şöyle konuştu: “İnsanların yaşamak istediği bu yerler, hekimler, sağlık çalışanları açısından sürgün bölgesi. Hiçbir uzman hekim, Bodrum Devlet Hastanesi’nde görev istemez. Çünkü yoksulluk sınırının altında maaş alıyorlar. Uzman hekimin ek ödeneklerle birlikte maaşı 9 bin 500. Bunun yarısını kiraya verecek hekim Bodrum’da yaşamak ister mi? Üstüne bitmeyen icap nöbetleri, geçici görevlendirme, hasta yoğunluğu ve şiddete uğrama riskini koyun. Bu koşullarda kim çalışır?”

Yaz-kış nüfusu çok farklı

Muğla’nın bir başka sorunu da kış-yaz nüfusu arasındaki fark. Kışın bir milyonun biraz üstündeki nüfus, yaz aylarında 5-6 milyona ulaşıyor. Çok daha az nüfusa göre planlanıp düzenlenmiş kamu sağlık kurumları bu nüfus artışını kaldırmıyor. Şahin, “Hekim kadroları 15-20 yıl öncesine göre verilmiş. Tabii ki yetmiyor” dedi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL