Bodrum Manşet

Fatma Girik’e Bodrum’dan Hüzünlü Veda

Yeşilçam’ın usta oyuncusu Fatma Girik, vasiyeti üzerine yıllardır yaşadığı Bodrum’da, büyük aşkı Memduh Ün’ün yanına defnedildi. 24 Ocak’ta yaşama gözlerini yuman Fatma Girik’in cenazesi İstanbul’daki veda törenleri sonrası Bodrum’a getirildi…

Fatma Girik’e Bodrum’dan Hüzünlü Veda

Yeşilçam’ın usta oyuncusu Fatma Girik, vasiyeti üzerine yıllardır yaşadığı Bodrum’da, büyük aşkı Memduh Ün’ün yanına defnedildi.

24 Ocak’ta yaşama gözlerini yuman Fatma Girik’in cenazesi İstanbul’daki veda törenleri sonrası Bodrum’a getirildi. Bugün Cuma namazını müteakip, Adliye Camii’nde kılınan cenaze namazı sonrasında sanatçının cenazesi Torba Mezarlığı’na nakledildi. Bodrum Belediye Meydanı’nda toplanan kalabalık tarafından alkışlar ve karanfiller eşliğinde uğurlanan sanatçı hayat arkadaşı Memduh Ün’ün yanına defnedildi. Cenaze törenine katılımın yüksek olması nedeni ile Bodrum Belediye Meydanı’nda zaman zaman izdiham yaşandı.

Törene sanatçının kardeşi Günay Girik, manevi kızı Ahu Turan, CHP Muğla Milletvekilleri Süleyman Girgin, Mürsel Alban, Burak Erbay, Suat Özcan’ın yanı sıra Muğla Valisi Orhan Tavlı, Muğla Büyük Şehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Bodrum Kaymakamı Bilgehan Bayar, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, CHP Parti Meclis Üyesi Gizem Özcan Sayar, eski Şişli Belediye Başkanı ve Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül, Bodrum Cumhuriyet Başsavcısı Şükrü Aslan, Bodrum Belediye Meclis Üyeleri, siyasi ilçe başkanları, yakınları, Bodrumlu sanatçılar ve çok sayıda seveni katıldı. Adliye Camii önünde ve Torba Mezarlığı’nda oldukça hüzünlü anlar yaşanırken, sanatçının pek çok seveninin göz yaşlarına hakim olamadığı görüldü. Törenin yapıldığı Belediye Meydanı’na; “Sonsuza Kadar Kalbimizdesin” yazılı pankart asıldı.

AKREP NALAN: “AYDINLIK BİR DURUŞU VARDI.”
Sanatçının dostlarından Akrep Nalan (Füsun Nalan Açın): “ Ülke sanatı, sineması önemli bir değerini yitirdi. Ben bunların yanı sıra yeri doldurulamaz bir dostumu yitirdim. Fatma Girik’in hayat içerisinde aydınlık bir duruşu vardı. O duruşunu sahipsiz bırakmayarak ona olan görevlerimizden bir kısmını yerine getirmiş olacağımızı düşünüyorum. Bodrumlular’a da sanatçı bir dostu olarak, Fatma Girik’e gösterdikleri ahde vefa için teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunuyorum” diyerek görüşlerini ifade etti. Yaşamını Bodrum’da sürdüren sevilen sanatçı ve aynı zamanda Fatma Girik’in komşusu Salih Kalyon: “Fatma Girik örnek bir insandı. Cumhuriyet kadınıydı, onun gözlerinde aydınlanma maviye çalıyordu. Dostlukta karşılıksızlık, çıkarsızlık onun esaslı özelliklerindendi. Onu çok özleyeceğiz” ifadelerini sarf etti. Müzeyyen Senar’ın kızı ve Fatma Girik’le son zamanlarına değin arkadaşlığı süren Feraye Işıl: “Fatma Girik ile annem aracılığı ile tanıştım. Onların çok özel dostlukları vardı. Onları birleştiren en önemli paydalardan birisi her ikisinde tükenmez bir Atatürk sevdası vardı. Annemin son anlarına değin varlığını ve manevi desteğini hissettik” dedi.

FATMA GİRİK’İN ADI, YAŞADIĞI SOKAĞA VERİLECEK

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Girik’in toprağa verilmesinin ardından yaptığı açıklamada ilk meclis toplantısında karar alarak sanatçının adını, yaşadığı sokağa ve aynı mahallede bir parka vereceklerini belirtti. Aras “Fatma hanım tam bir Cumhuriyet kadınıydı. Bodrumlular olarak onu çok seviyor ve sayıyorduk. Memduh Bey ile ilçemizde çok güzel hoş bir seda bıraktılar. Onların adını yaşatmak için ne gerekiyorsa yapacağız. Şu anda ikisi de cennette buluştular” dedi.

MİLLETVEKİLİ GİRGİN: “MUSTAFA KEMAL KIRMIZI ÇİZGİSİ İDİ.”
Eski Güzel Sanatlar Genel Müdür Yardımcılığı, değişik senfoni orkestralarında sanat müdürlüğü yapmış olan kontrbasçı ve Bodrum-Turgutreis doğumlu Numan Pekdemir ise; “Acımız çok büyük. Ülkemizin büyük kaybı ama Bodrum gerçek bir hemşerisini yitirdi. Bodrum’a hiç yabancılık çekmedi. Bölgemizde yaşadığı sürece hep kendisinden bir şeyler kattı. Bodrumlular onun ismini mutlaka yaşatacaklarını son vedalaşmalarında da gösterdiler. Işıklar içerisinde uyusun dört yoncanın mavi gözlü yaprağı. Bize sinemayı sevdirdiği için, minnet duygumuz hiç eksilmeyecek” ifadelerini kullandı. Cenazeye katılan CHP Milletvekillerinden Süleyman Girgin de: “Fatma Girik’in gerçek bir sanat dehası olduğu asla görmezden gelinemez. Ama sanatçımızın bir başka özelliği de gerçek bir emek dostuydu, aydınlanmacıydı, Atatürkçüydü, solcuydu. Kimseyi hor görmedi, kimseye güç gösterisi yapmadı, sanatının hakkını verdi,halkın sanatçısı oldu. Bu ülke için yaptıkları, yaşattığı güzellikler, verdiği emek asla unutulamaz. Şişli Belediye Başkanlığı yaptığı 1989-1994 yıllarında kurum emekçilerinin maaşlarıyla olduğu kadar sosyal hakları ile de bizzat kendisi ilgilenmiştir. Mustafa Kemal Atatürk ve felsefesi, siyasal düşüncesi özellikle laiklik kendisinin kırmızı çizgisi ve taviz veremeyeceği alan idi. En zorlu dönemlerinde dahi; ‘İstanbul Sözleşmesi Yaşatır’ dedi. Bu dünyadan ve Bodrum’dan bir Fatma Girik geçti. Ama bizlerde oldukça kalıcı, derin izler bırakarak geçti. Yıldızlar yoldaşı olsun” görüşlerine yer verdi.

Haber: Ayhan Karahan

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL