Bodrum Gündem Manşet

Bankalar, Emlak Sitelerinde Otel Satmaya Başladı!

Turizm sektörü, artan vaka sayılarının da etkisiyle borca battı! Sektörün ayakta kalma savaşı verdiğini anlatan BOYD Başkanı, tarihte ilk kez otellerin bankalar aracılığıyla emlak sitelerinde satışa çıkarıldığını belirterek “Bu turizmci..

Bankalar, Emlak Sitelerinde Otel Satmaya Başladı!

Turizm sektörü, artan vaka sayılarının da etkisiyle borca battı! Sektörün ayakta kalma savaşı verdiğini anlatan BOYD Başkanı, tarihte ilk kez otellerin bankalar aracılığıyla emlak sitelerinde satışa çıkarıldığını belirterek “Bu turizmci için onur kırıcı bir durum. Sektör bu hale geldiyse içler acısı” yorumunu yaptı.

Sektörün toplamda 15 milyar dolar civarında kredi yükü var ve bunun 1.5 milyon doları takip altında. Sadece konaklama sektörünün kredi yükünün 6.5 milyon dolar civarında olduğunu söyleyen Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Serdar Karcılıoğlu, sektörün acilen palyatif olmayan, ayağı yere basan tedbirlere ihtiyaç duyduğunu belirterek “Aksi taktirde sektör nefessiz kalacak, cari açığı kapatan bu sektörün ayakta kalması mümkün olmayacak” dedi.

Turizm sektörünün gelirler açısından ilk çeyrek değerlendirmesini yapan Serdar Karcılıoğlu, artan pandemi vakalarının rezervasyon iptallerine yol açıp açmadığı yönündeki bir soruya da “Mevcut iptaller var. Rusya ve Ukrayna’dan bazı iptaller aldık. Ancak zaten rezervasyonların yeterli olmadığı bir ortamda, iptaller çok fazla netice doğurmaz” diye konuştu. BOYD Başkanı Serdar Karcılıoğlu, bu sezon beklentinin 2020 yılı rakamlarıyla eş değer olacağı yönünde görüş bildirdi.

Turizm sektörünün yüzde 70 kayıpla ayakta kalmaya çalıştığını anlatan Karcılıoğlu, durum tespitini şu sözlerle yaptı: “Şehirlerarası sefer yapan 270 koltuklu bir uçak, her seferini 30 koltukla yapmaya başlarsa, o seferi iptal ederler. Şu anda konaklama sektörünün geldiği durum bu. 700 milyon gecelemeye göre dizayn edilmiş bir sistem, 100 milyon dolayında bir geceleme sayısı ile ayakta kalamaz.”

Turizm için çözüm önerilerini de anlatan Karcılıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Son 30 yılda sağladığı net ve önemli döviz girdisi ile cari açığın kapatılmasında, ayrıca istihdama katkısı ve 52 sektörde yarattığı etkileşimi ile ekonominin lokomotifi olan bu sektörü ayakta tutmak, hükümetlerin stratejik önceliği olmalıdır.

Son yıllarda yaşadığı bir takım olumsuz gelişmelerle büyük borç ve kredi yükü altında yaşam savaşı veren, pandemi belası ile en büyük yarayı almış olan bu sektöre acil şifalar dilemenin yeterli olmadığını gördük. Kredi teşvikleriyle sektörü ayakta tutamayacağımız gerçeği belli oldu.

Hep birlikte, devletin de ekonomik durumunu zorlamayacak, basit ama etkili tedbirlerle önlemler alarak kazanımlarımızı korumak zorundayız. Çok meşakkatle yetiştirdiğimiz turizm profesyonellerimizi, rehberlerimizi, yatırımcılarımızı ve dünyada turizm sektörünün dev rakipleri içinde rekabet edebilecek kaliteli yataklarıyla yaşam savaşı veren turizm endüstrisinin kazanımlarını kaybetmekle karşı karşıyayız.

Önemli ölçüde destek olmadığı taktirde sektörün yaşaması mümkün değil. Ayağı yere basan, ilaç olabilecek önlemlerle götürmek zorundayız.

Devletimizin parasının olmadığını biliyoruz. Mart 2020’den başlayan KÇÖ durduruldu bu nisanda. Tesisler çok ciddi sıkıntı altında. Nakit para olmasa da en azından sigorta, vergi, elektrik, su, gaz gibi genel giderleri pandemi sonrasına kadar ertelense, sektörün nefes alacağını ve istihdamın da korunacağını düşünüyorum. Aksi taktirde yaya kalır bu sektör. Cari açığı kurtarma gibi bir kabiliyeti de kalmaz. Banka kredilerinin ötelenmesi, tesislere ciddi ölçüde nefes aldıracaktır.”

BANKALAR, OTELLERİ EMLAK SİTELERİNDE SATIYOR!

Serdar Karcılıoğlu, borca batan otellerin, bankalar tarafından emlak sitelerinde satışa çıkarıldığını da hatırlatarak, “Bir emlak alışveriş sitesinde ilk defa, bankaların takibe aldıkları otelleri satışa çıkardıklarını görüyoruz. Bu turizmci için çok onur kırıcı bir durum. Bankaların ismi de verilerek birçok otel satışa çıkarılmış. Son 30 yılda ilk kez böyle bir şeyle karşılaşıyorum. Sektörde oteller el değiştirir, satılır ama emlak alım satım sitelerine düşecek noktaya gelmiş olmasının içler acısı olduğunu düşünüyorum. Bu konuda devletimizin gerçek anlamda önlemler alması gerektiğine inanıyorum.” diye konuştu.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL