Bodrum

Bakan Bunu Yaparsa!

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a ait Ersoy Otelcilik Şirketi’nin Muğla Bodrum’da yapmak istediği otel projesiyle ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Çiftlik Mahallesi Adalıyalı Mevkii’nde Ersoy Otelcilik İnşaat ve..

Bakan Bunu Yaparsa!

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a ait Ersoy Otelcilik Şirketi’nin Muğla Bodrum’da yapmak istediği otel projesiyle ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Çiftlik Mahallesi Adalıyalı Mevkii’nde Ersoy Otelcilik İnşaat ve Turizm İşletmeciliği tarafından 5 yıldızlı ‘Maxx Royal Bodrum Otel’i açılmak isteniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise proje için, 18 Nisan 2024 tarihinde İnceleme Değerlendirme Komisyonu(İDK) toplantısı yapacağını duyurdu. Bakanlık toplantının ardından yaptığı incelemelerde bir sorun görmez ise rapora son şeklini vererek projeyi onaylayacak.

CHP’den Bodrum Duyarlılığı.

CHP Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, Bakan Ersoy’un sit alanlarında ticari bir işletme açma çabasının, korumakla yükümlü olduğu kültürel değerleri ihlal ettiğini belirtti ve şöyle devam etti: “Öncelikle, bir kültür bakanının asıl görevi, ülkenin tarihi ve kültürel mirasını korumak ve geliştirmektir. Ancak, sayın bakanın ticarete olan yoğun ilgisi, bu görevini tam anlamıyla yerine getirmesine engel teşkil ediyor. Bilindiği üzere, hazineye ait orman arazisini, başında olduğu Bakanlıktan otel yapmak için talepte bulunmuş, izin de verilmişti. Kendi bakanlığından tahsis edilen Bodrum’da ki otel arazisi aynı zamanda ‘orman alanı’ ve ‘önemli doğa alanı’nda kalan proje sahası 2’nci derece doğal SİT, 3’üncü derece arkeolojik SİT özelliğine sahipti. Ayrıca, uzmanların belirttiğine göre, proje sahasında Hellenistik Kule Yapısı ve tescilli eserler bulunuyor. Bu alanlar, özenle korunması gereken doğal ve kültürel değerlerdir ve ticari amaçlarla kullanılmaması anayasanın da amir hükmüdür.”

Bakan Olmadan Öncesi Ve Sonrası.

Şirket, 124 bin metrekarelik alana 325 oda 750 yatak kapasiteli 5 yıldızlı bir işletme kurmayı planlıyor. Bakan Ersoy’un şirketinin proje bölgesinde sadece 3 bin 819 metre karelik kısmı kendisine ait. Ersoy, bakan olmadan önce bölgede 95 bin metrekarelik kısmı hazine arazisinden tahsis etti. Ersoy, Bakan olduktan sonra ise 25 bin metrekarelik kısmı daha hazine arazisinden alarak alanı büyüttü. Proje bedeli ise 159 milyon 926 bin 750 TL olarak duyuruldu.

Sit Alanını Yok Edecek.

Projenin orman alanı, önemli doğa alanı, doğal sit alanı ve kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi içerisinde yer alıyor. Alanda korunacak ağaçlar mevcut. Proje tanıtım dosyasında; alanın, 2’nci derece doğal sit, 3’üncü derece arkeolojik sit, taşınmaz kültür varlığı statüsünde Hellenistik Kule Yapısı ve tescilli eser koruma alanından oluştuğu belirtildi. Ayrıca bölgede Kissebükü arkeolojik deniz alanı bulunuyor. 

Bodrum Davacı.

Proje kapsamında daha önce 490 oda ve 1000 yatak kapasiteli olarak Proje Tanıtım Dosyası hazırlanarak Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne başvuruda bulunulmuş, 20.11.2014 Tarih ve E-2014886 sayılı ÇED Gerekli Değildir Kararı alındı. Proje alanının Sit Alanı olduğu gerekçeleriyle kararın iptali istemiyle Muğla 1. İdare Mahkemesine İMEAK Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi ve Bodrum Denizciler Derneği tarafından dava açılmıştı.

TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu Sözcüsü Mustafa Erdoğan, konuyla ilgili olarak; “Bodrum talan ediliyor. Orman, sit alanı. Bölgede Hellenistik Kule Yapısı, tescilli eser koruma alanı ve Kissebükü arkeolojik deniz alanı bulunuyor. Tüm bunlara rağmen bu projeyi yapmak istemelerini kabul etmiyoruz” diye konuştu.

İDK Nedir?

İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısında, komisyon üyeleri çevresel etki değerlendirme (ÇED) raporu hakkındaki görüşlerini paylaşırlar. Komisyon, ÇED raporunu, İDK toplantısından itibaren on iş günü içerisinde inceler ve değerlendirir. ÇED raporunda önemli eksiklik ve yanlışlıklar yok ise; Komisyon çalışmaları sonlanır, rapora son hali verilir. Raporda önemli eksiklikler var ise ÇED süreci durdurulur. Talep edilirse, altı ay ek süre verilebilir.

Uzun: “Bu İhanete Ortak Olmayın.”

5 yıldızlı “MAXX Royal Bodrum Otel” projesi için,18 Nisan 2024 tarihinde İDK toplantısı gerçekleştirilecek. Gelişmeler üzerine açıklama yapan CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun İnceleme Değerlendirme Komisyonuna uyarıda bulundu. CHP’li Uzun, “2. Derece doğal sit alanı, 3. Derece arkeolojik sit alanı ve taşınmaz kültür varlığı statüsünde bulunan bu alana 325 odalı otel, 14 villa, 3 apart villa ve 38 aile odası inşaatı yapılmak isteniyor. Daha önce mahkemece iptal edilen bu kıyıma müsaade etmek Bodrum’a ihanettir!18 Nisan’da yapılacak İnceleme ve Değerlendirme Toplantısına katılacak tüm yetkililere sesleniyorum. Bu ihanete ortak olmayın!” dedi.

Haber:Ayhan Karahan

YORUMLAR (1)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL