Bodrum

Bodrumlular Okullarda İmam İstemiyor

Son dönem ülkenin en önemli gündemlerinden birisi olan ÇEDES Projesi ülke genelinde protestoların odağı oldu. Millî Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından hazırlanan protokole göre Çevreme Duyarlıyım,..

Bodrumlular Okullarda İmam İstemiyor

Son dönem ülkenin en önemli gündemlerinden birisi olan ÇEDES Projesi ülke genelinde protestoların odağı oldu. Millî Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından hazırlanan protokole göre Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES) projesinin hazırlayanlara göre amacı; “bilime sevdalı, kültüre meraklı ve duyarlı; millî, ahlaki, insanî, manevi ve kültürel değerlere bağlı” öğrenciler yetiştirmek. Protokol kapsamında din görevlilerinin öğrencilere, “Değerler Eğitimi” vermesinin önü açılıyor. Protokol ile ayrıca, Diyanet’in belirlediği görevlilerin veliler ile ayda bir kez bir araya gelebilmesine olanak sağlanıyor. Projeye göre, Diyanet Gençlik Merkezlerinde yürütülecek faaliyetlerde görev alacak personel ve gönüllü öğrenciler il ve ilçe müftülüklerince belirlenecek. Müftülükler, Diyanet Gençlik Merkezlerinde yürütülecek, “Değerler” temalı etkinliklere en az iki kız, iki erkek olmak üzere gönüllü öğrenciler seçecek. “Değerler kulübü” adı altında okullarda kurulacak kulüpler aracılığıyla pek çok faaliyetin örgütlenmesi gerçekleştirilecek. Proje kapsamında, depremlerden etkilenen kentlerde de özel çalışmalar yürütülecek. Son yıllarda, Millî Eğitim Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı, dini vakıf ve dernekler arasında çok sayıda iş birliği protokolü imzalandı. 

İZMİR MİTİNGİNE DAVET VAR.

16 Eylül Cumartesi günü (Yarın) İzmir’de ÇEDES projesinin iptali, laik eğitim ve eşit yurttaşlık için Gündoğdu Meydanı’nda saat 17.00’da miting yapılacak. “Laik Eğitim, Laik Yaşam, Eşit Yurttaşlık” başlığı ile gerçekleştirilecek olan İzmir mitingine çağrıda bulunmak için, Eğitim Sen öncülüğünde Bodrum Belediye Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirildi. Etkinliğe pek çok örgüt ve yurttaş geniş destek verdi. Eylemde sık sık; “Türkiye laiktir laik kalacak. Okullarda imam istemiyoruz. Laiklik kırmızı çizgimizdir” sloganları atıldı. Eyleme tatildeki yurttaşlar da destek verdiler.

OKYAY: “İŞİD VE TALİBAN ZİHNİYETİNİN FARKINDAYIZ.”
Eğitim Sen Bodrum Şube Başkanı Yüksel Okyaymeydanı dolduran kalabalığa hitaben yaptığı konuşmada: “Eğitim sisteminde ve genel olarak toplumsal yaşamda iktidarın kendi dünya görüşüne ve yaşam tarzına uygun nesiller yetiştirme yönündeki uygulamaları tüm topluma yönelik fiili bir baskı ve dayatma haline gelmiştir. Bu konuda mesai saatlerinin, okul ders planlarının cuma namazı saatlerine göre düzenlenmek istenmesi, karma eğitim ilkesinin ihlal edilmesi ve benzeri girişimler, kısaca eğitim sisteminin dini kurallara göre biçimlendirilmek istenmesi kabul edilemez. AKP hükümetinin eğitimden sağlığa, hukuktan toplumsal yaşama kadar izlediği siyasal İslamcı politikalar son derece tehlikeli bir aşamaya gelmiştir. Bizler, emek ve demokrasi güçleri olarak IŞİD ve Taliban zihniyetinin yarattığı tehlikenin farkındayız ve bunun için her alanda mücadele etmeyi sürdüreceğiz. Laiklik konusundaki duyarlılığımızı, laik eğitim ve laik yaşam düşümüzü kamuoyu ile paylaşmak ve siyasal iktidarın ÇEDES projesini iptal etmesi için16 Eylül 2023’te  İzmir’de bölgesel bir miting yapacağız. Bölgesel İzmir mitingimizi, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası’nın (Eğitim Sen), Alevi kurumlarının, veli derneklerinin, çok sayıda demokratik kitle örgütünün öncülüğünde, destekleyici yüzü aşkın kurumun, kadın örgütlerinin desteği ile gerçekleştireceğiz. Siyasi iktidarın yıllardır savunduğumuz taleplerimizi yok sayan dayatmacı anlayışına karşı en güçlü ve etkili yanıtı vermek için, iktidarın baskılarına, ayrımcı uygulamalarına maruz kalanları, kendilerinin ve çocuklarının geleceğinden endişe edenleri, bütün emek ve demokrasi güçlerini, 6 Eylül 2023’te yapacağımız İzmir mitingine talepleriyle katılmaya ve güç vermeye davet ediyoruz” dedi. 

“GERİCİLEŞME TURİZMİN DÜŞMANIDIR.”

Eyleme destek verenler arasında Angelina Yıldız isimli Hollanda asıllı Türk vatandaşı da vardı. Yıldız da ÇEDES ile ilgili; “Eşimle Gümbet’te turizm acentesi işletiyoruz. Laikliğin giderek ortadan kaldırılması hepimizi etkiliyor. Şimdi de sanki başka sorun kalmamış gibi Diyanet’i de, eğitimin içine sokmaya çalışıyorlar. Türkiye hem modernleşmek istiyor, hem de irticai faaliyetler artıyor. Bu çok çelişkili bir durum. İkisi birlikte olmaz. Bizler eğitimci olmadığımız halde turizmci olarak bundan çok etkileniyoruz. Halen arkadaşlarımızla, müşterilerimizle konuşurken; ‘Türkiye’de içki serbest mi’ gibi saçma sorularla karşılaşıyoruz. Bu anlaşılma durduk yerde olmadı herhalde. Türkiye’de siyasetçiler, ‘Niye turizm geriye gidiyor’ diyorlar. Bence bu siyasetçiler aynada kendilerine bir baksınlar. Gericileşme turizmin düşmanıdır. Dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir tatilci parasıyla bataklıkta tatil yapmaz” dedi. Eyleme destek veren sanatçılardan Leyla Tarhan ise; “gericiliğin olduğu yerde sanatta olmaz. Sanatın var olabilmesinin olmazsa olmazı özgür düşüncedir. Özgür düşünce eğitim kurumlarında yeşerir. ÇEDES girişimi ile iktidar okullardaki yeşil dallarımızı kurutmak istiyor. Talebimiz çok net: ’Okullarda imam istemiyoruz.’ Bende Eğitim Sen ile birlikte 16 Eylül’de İzmir yolcusuyum. Yarın çok geç olmadan bu uğursuz projeyi durdurmalıyız” görüşlerine yer verdi. 

Haber:Ayhan Karahan

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL