Bodrum

Aşure, Bolluk, Bereket ve Akbelen için Kaynadı

Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği tarafından Muharrem Ayı dolayısıyla, dernek merkezinde düzenlenen aşure etkinliğine yaklaşık 3 bin kişi katıldı. Ekinlikte Akbelen ormanlarında devam eden kesimin bir an önce durdurulması istendi.Aşure..

Aşure, Bolluk, Bereket ve Akbelen için Kaynadı

Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği tarafından Muharrem Ayı dolayısıyla, dernek merkezinde düzenlenen aşure etkinliğine yaklaşık 3 bin kişi katıldı. Ekinlikte Akbelen ormanlarında devam eden kesimin bir an önce durdurulması istendi.
Aşure etkinliği Alevi dedesi Mustafa Eyidoğan’ın okuduğu dua ile başladı. Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği başkanı Cem Yalçın, Alevi Bektaşi Kültür Derneği olarak düzenledikleri aşurenin imece usulü ile yapıldığını hatırlatarak aşurenin hazırlanmasında maddi manevi katkıları olan, pişirilmesinden servisine katkı veren tüm canlara teşekkür ederken “Her türlü katkı verenlerin hizmetleri Hak dergahına yazılsın, kabul olsun. Aşure biliyorsunuz her şeyden önce birlik ve beraberliği temsil etmektedir. Bugün yine sevgi dolu bir birliktelikle aşuremizi paylaşıyoruz. Bunun devamını arzu ediyoruz. Aşure kazanı ve aşure aynı zamanda Anadolu’ya da benzemektedir bir bakıma. Zira medeniyetler beşiği olan Anadolu’daki inanç ve kültürlerin kaynaşması da aşure kazanındaki kaynaşmaya benzer.” Dedi.
Dernek başkanı Cem Yalçın konuşmasının devamında Akbelen’de yaşananlara dikkat çekerek “Bu itibarla aşure bu coğrafyanın güzelliğini sembolize etmektedir. Ancak bu güzelliği son günlerde unutuyoruz galiba. Nitekim canım ormanlar, ağaçlar katledilmekte. Buradan bir ses de oraya vermek istiyorum; lütfen bu katliama bir an önce son verin. Orman bir varlıktır ve bu itibarla söz konusu kesimin durdurulmasını talep ediyoruz. Oradaki tüm değerlere, ormanlara, ağaçlara sahip çıkan dostlarımıza da selam ve sevgi gönderiyoruz. Hepsine verdikleri mücadele için tekrar teşekkür ediyoruz.” Dedi.
Bodrum Belediyesi Meclis Üyesi Emel Çakaloğlu, Bodrum Alevi Bektaş Kültür Derneği’nin aşure etkinliğine bu yılda katılabilmiş olmaktan dolayı mutlu olduğunu belirttiği konuşmasına şöyle devam etti “Çok şükür bu sene de kısmet oldu aşure etkinliğine gelebildik. Gerçekten çok güzel bir dayanışma örneği var burada. Aşurelerimizi kazananlarda kaynatmışız. Bolluk bereket içinde bir yıl diliyorum. Ben de Cem başkanın dediği gibi Akbelen ormanlarımızdaki kesimin artık durdurulmasını istiyorum. Oradaki dayanışma örneği gösteren herkesin yanında olduğumuzu belirtmek istiyorum” dedi.
Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği Meclis Başkanı İbrahim Turan “Aşure Nuh peygamber zamanında da bütün canlılar için paylaşım demekti, hoşgörü demek, sevgi demekti. Yaşamda, doğada birbirimize ne kadar hoşgörülü sevgiyle yaklaşırsak yaşam alanlarımız da o kadar daha rahat ve güzel olur. İnsanların anlaşmazlığı son bulur diye düşünüyoruz. Bugün yakınımızda Milas’ta İkizköylülerin yapmış olduğu mücadeleyi örnek göstererek aşuremizi onlara itaf etmek istiyorum. O mücadelenin de yanındayız. Oradaki ormanların kesilmemesi, sadece insanların değil bütün canlıların yaşam alanlarına saygı duyulması, o ağaçların yaşamına saygı duyulması gerektiğine inanıyoruz. “

Dernek merkezinde yapılan aşure etkinliğinde dernek üyeleri tarafından çalınan sazlar eşliğinde günün anlamına uygun türküler ve gülbenkler söylendi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL