Bodrum Muğla

Milyon Euro’luk Marinalar Yetmiyordu!

Türkiye’de en uzun sahil şeridine sahip il olan Muğla’da, mevcut marinalar yat trafiğini ve barınmasını karşılayamaz hale geldi. Muğla il genelinde Bakanlık ve Belediye belgeli toplam 30 marina bulunuyor.  Bunlardan..

Milyon Euro’luk Marinalar Yetmiyordu!

Türkiye’de en uzun sahil şeridine sahip il olan Muğla’da, mevcut marinalar yat trafiğini ve barınmasını karşılayamaz hale geldi. Muğla il genelinde Bakanlık ve Belediye belgeli toplam 30 marina bulunuyor.  Bunlardan üç tanesi Bodrum’da… Muğla’nın en lüks yatlarına ev sahipliği yapan marinalardan biri de Göcek. Ancak, özellikle pandemiden sonra yat turizminin rağbet görmesi ve alternatif tatil anlayışının hızla yayılması nedeniyle marinalardaki kapasite yat nüfusuna yetemez hale geldi. Bu da marina fiyatlarını astronomik rakamlara çekti!

Muğla’nın yat ve tekne yapımı sektörlerini tehdit eden bu durum nedeniyle Türkiye deniz turizminde ivme yaşayacak gibi görünüyor. Astronomik rakamları ödemek istemeyen tekneler, Türkiye yerine başta Yunan adaları olmak üzere farklı ülkelere rota çevirdi.

Bugün Muğla’nın en pahalı marinası Göcek oldu. Dünyanın en pahalı turizm kenti Monaco’yu bile ikiye katlayan marina fiyatları nedeniyle rezervasyonlar hızla düştü. Sözcü Gazetesi’ne konuşan Yat ve Tekne Endüstrisi Derneği-YATED Başkanı Murat Bekiroğlu, Monaco’da günlük 650 Euro olan tekne konaklama fiyatının Göcek’te 1200 Euro’ya yaklaştığını söyledi. Bodrum’da ise 20 metrelik bir tekne günlük 700 Euro karşılığında marinaya girebiliyor. Yunanistan’da bu özelliklerdeki bir tekne 35 Euro’ya bağlanabiliyor.

Türkiye’de toplam bağlama kapasitesi 6 bin 500 civarında olan 30 marina bulunuyor. Rakamlara rağmen marinalar an itibariyle hınca hınç dolu! Yat sektörü marinaların sayısının artırılmasını talep ediyor. Bunun rakamlara da yansıyabileceği düşünülüyor. Ancak burada çevreciler devreye giriyor. Kıyılarda marina yapılaşmasının ekolojik dengeye geri dönüşü imkansız zararlar verdiği düşünülüyor. Yat sektörü ise yeni marinalar için Hazineden yer tahsisi yapılması konusunda ısrarcı.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL