Bodrum

Bodrum İlçe Başkanları Teslimiyet İçinde!

Bodrum ‘un iş dünyası ve sivil toplum kuruluşları, siyasi partilere çağrıda bulunarak 28. Dönem Milletvekili Aday listelerinin ilk sırasına Bodrum’dan bir aday yerleştirilmesini istedi. Toplantıya öncülük eden Bodrum Ticaret Odası..

Bodrum İlçe Başkanları Teslimiyet İçinde!

Bodrum ‘un iş dünyası ve sivil toplum kuruluşları, siyasi partilere çağrıda bulunarak 28. Dönem Milletvekili Aday listelerinin ilk sırasına Bodrum’dan bir aday yerleştirilmesini istedi. Toplantıya öncülük eden Bodrum Ticaret Odası (BODTO) Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, siyasi partilerin Bodrum ilçe başkanlarının bu yönde bir mücadelesini görmediklerini söyledi. Kocadon, “Mücadele yok, beklenti var. Ankara’ya, Muğla’ya gidip tekrar tekrar Bodrum’un bu haklı talebini dile getirmeleri gerekirken ,tam bir teslimiyetçilik içindeler” diye konuştu.

Bodrum Ticaret Odası-BODTO öncülüğünde Bodrum Odaları ve Sivil Toplum Kuruluşlarının katılımı ile “Bodrum’dan 1. Sırada Milletvekili Çıkarılması” konusunda bir basın toplantısı düzenlendi. BODTO’daki toplantıda, Bodrum’un Muğla’nın nüfus, iş hacmi ve ekonomi anlamında en büyük ve potansiyeli en yüksek ilçesi olduğu vurgulanarak, ilçenin Ankara siyasetinde temsil özlemi dile getirildi. Rakamlarla Bodrum potansiyelinin gözler önüne serildiği toplantıda, siyasi partilere net mesaj veren Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, Bodrum’daki ilçe başkanlarına sitemde bulunarak “Bir mücadele görmüyorum. Beklenti var, teslimiyet var” dedi.

Bodrum’un, Muğla’nın coğrafya, nüfus, seçmen sayısı ve iş hacmi açısından en büyük ilçesi olduğunu hatırlatan BODTO Başkanı Kocadon, siyasi partilere rehber niteliğinde bir envanter sundu. Kocadon şu bilgileri verdi:

“Bir siyasi parti için en önemli seçim faktörü nüfus ve seçmen sayısıdır.

Bu rakamlar Muğla ölçeğinde en fazla Bodrum’dadır. 2019 seçimlerinde Muğla’mızın Nüfusu 967.487 iken seçmen sayısı 726.123’tür. 13 ilçe içinde Bodrum 175.435 nüfusuyla ve 129.104 seçmen sayısıyla en çok nüfusa ve seçmen sayısına sahip olmasına rağmen Ankara’da temsil edilememiştir. 2022 yılında Muğla’nın nüfusu 1.048.185 olurken Bodrum’un Nüfusu 192.964’tür. Muğla il genelinin nüfus artış hızı %8 olurken Bodrum’da bu rakam %10’lara çıkmaktadır.

Muğla İlinin en yoğun nüfusa sahip ilçesi Bodrum’dur. İl genelinin %18,41’i Bodrum’da yaşamaktadır. Muğla İlinin toplam mükellef sayısının %24’ü Bodrum olup, İl genelinin vergi gelirleri tahakkuk toplamının %31’i, tahsilat toplamının %27’si Bodrum’da gerçekleşmektedir. En çok vergi gelirine sahip ilçe Bodrum olup, ülke genelinde vergi gelirleri sıralamasında 42. Sıradadır.

•             İl genelinde kadın istihdamının en yoğun olduğu ilçe Bodrum olup, il genelinin toplam % 28’ si Bodrum’da istihdam edilmektedir. İstihdam kapasitesinin en yüksek olduğu ilçe Bodrum’dur.

•             Yaz aylarında istihdam oranı yıl ortalamasının 2 katına çıkmaktadır.

•             İl genelindeki banka şubelerinin toplamına göre Bodrum %34’üne sahiptir. En çok Banka Şubesi Bodrum’dadır. Muğla genelinde 178 banka şubesinin 61’ü Bodrum’dadır.

•             Muğla genelindeki toplam işletme sayısının % 30’u Bodrum’dadır. En çok işletme Bodrum’dadır.

•             Muğla genelindeki marinaların yat kapasitesinin %80’i Bodrum’dadır.

•             Muğla’yı ziyaret eden yabancı turistlerin %40’ı Bodrum’a gelmektedir.

•             Muğla genelindeki turizm tesislerinin % 45’i Bodrum’dadır. En çok tesis Bodrum’da bulunmaktadır.

•             Muğla genelindeki toplam avukatların %28’i Bodrum’dadır. En çok avukat Bodrum’dadır.

•             Muğla İlindeki toplam TAPDK ruhsatı en çok Bodrum’da olup, genelin %29’u Bodrumdadır.”

BODTO Başkanı Kocadon, “Tüm bu sayısal verilerle doğru temsil ve yönetim ilkesinden hareketle Muğla’da seçime girecek tüm siyasi partilerin ilk sıra adaylarının Bodrum’lu adaylardan seçilmesini talep ediyoruz. Bu konu Bodrum’un doğru yönetilmesi, daha rekabet edebilir hale gelmesi açısından oldukça önemlidir.  Bodrum sivil toplum kuruluşları olarak, tüm Bodrumluların ortak sesi olarak 1957 yılında Zeyyat Mandalinci ve 1987 yılında Musa Gökbel’den sonra Bodrumlu hiçbir aday Ankara’da Bodrum’u temsil edememiştir. Daha iyi temsil edilmek Bodrumlunun da hakkı. Ekonomik ve sosyal hayata bu denli katkısı olan bir ilçenin siyasi emeller uğruna kaderine terkedilmesi hiçbir Bodrumlunun hayali değildir. Bodrum’un mutluluk veren bu atmosferinin Ankara’ya da taşınmasını, Bodrum’dan 1.sıra milletvekili adayı çıkarılması hep birlikte talep ediyoruz.” İfadelerini kullandı.

BODRUM’UN MESLEK ODALARI TEK SES OLDU: “VEKİL İSTİYORUZ”

Bodrum Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Erdoğan Başeymez de konuşmasında, 7 bin 500 üyesi 250 farklı meslek dalında hizmet sunan Esnaf Odası’nın, Bodrum’dan bir milletvekili istediğini dile getirdi. DTO İMEAK Bodrum Şube Başkanı Orhan Dinç de Bodrum ile ilgili şu bilgileri verdi:

“Bodrum’da an itibariyle 600’ün üzerinde mavi yolculuk yapan ticari yat mevcut. Sektörde 7 binin üzerinde konaklama kapasitesi var, 200’ün üzerinde de günlük tur teknesi bulunuyor. Bodrum, 6 marinası ve 3 bin bağlama kapasitesiyle de Muğla’nın en büyük ilçesi durumunda. Sadece geçtiğimiz yıl ilçemize 150’ye yakın kruvaziyer geldi. Denizden Bodrum’a gelen yabancı yolcu sayısı bir sezonda 145 bin! Aynı zamanda yat imalatı yapan 32 tersanemiz var ve bu sektörde 20 bine yakın kişi çalışıyor.”

Sorunlarını dile getirdiklerini ancak çözüm bulamadıklarını söyleyen  Bodrum Şoförler Odası Başkanı Hasan Kablı da “Şoför esnafının Bodrum’da artık hiçbir değeri yok. Oysa ilçemizde 28 otopark, 13 iş makinesi, 201 kamyon, 141 oto galeri ve Büyükşehir Yasası ile Muğla’nın uhdesine geçen 374 otobüs bizim odamıza bağlı. Biz hangi partiden olursa olsun, artık Bodrum’dan bir milletvekili görmek istiyoruz.” diye konuştu.

MİLLETVEKİLİ BODRUMLU OLSUN, TURİZMCİ OLSUN

TÜRSAB Bodrum Bölge Temsil Kurulu Başkanı Yüksel Aslan, ilçede 263 seyahat acentası ile il geneline gelen yabancı misafirlerin yüzde 40’ının Bodrum’a taşındığını anlattı. Aslan, 1 milyon yabancı, 1 milyonun üzerinde Türk ziyaretçiye ev sahipliği yapan ve zincir otel markaları ile Türkiye’de ilk sıradaki turizm merkezi konumunda bulunan Bodrum’un her şeyden çok “Turizmci Milletvekili”ne ihtiyacı olduğunu söyledi.

BESİAD Başkanı Neslihan Nazlıoğlu ile BODER Başkanı Ömer Faruk Dengiz de Bodrum’un 32 yıldan bu yana siyasette temsil edilememesinin yarattığı boşluğa dikkat çekti. Nazlıoğlu, “Biz vizyoner, Bodrum’u bölgeyi iyi bilen, Atatürkçü ve Cumhuriyet değerlerine bağlı bir Bodrum Milletvekili istiyoruz” dedi.

Bodrum Muhasebeciler Odası Başkanı Mehmet Akdoğan, oda üyelerinden üç tanesinin bu dönem milletvekili aday adayı olduğunu belirtti. CHP’yi eleştiren Akdoğan, partinin bundan önceki yıllarda yaptığı önseçimlerde aday adaylarının birbirinin önünü kesme yarışına girdiğini hatırlatarak, “Milas’tan Tolga Çandar, tüm Bodrum aday adaylarının önüne geçerek TBMM’ye girdi” ifadelerini kullandı. Bodrum, Muğla’nın pek çok ilçesinden büyük bir ticaret hacmine sahip. Muhakkak bir milletvekilinin olması gerekiyor. Bodrum’u bilen, koruyan, bizlere sahip çıkacak bir milletvekili lazım. Bütün partilerin dikkatine sunuyorum.” şeklinde  konuştu.

Haber: Selda Öztürk

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL