Bodrum

Bodrumlu Kadınların Büyük Yürüyüşü

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün Bodrum’daki adresi Turgutreis oldu. Akşam saatlerinde Sabancı Parkı önünde toplanmaya başlayan kadınlar, saat 19.30’da; “Öfkemiz, Yasımız Büyük. Bu Enkazı Biz Kadınlar Kaldıracağız” pankartı ardında..

Bodrumlu Kadınların Büyük Yürüyüşü

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün Bodrum’daki adresi Turgutreis oldu. Akşam saatlerinde Sabancı Parkı önünde toplanmaya başlayan kadınlar, saat 19.30’da; “Öfkemiz, Yasımız Büyük. Bu Enkazı Biz Kadınlar Kaldıracağız” pankartı ardında yürüyüşe geçtiler. Yaklaşık 2 km. süren yürüyüş boyunca sık sık; “Bu Enkazı Kadınlar Kaldıracak. Öfkeliyiz, Yastayız, Buradayız” sloganları atıldı. Turgutreis yaşayanları, kendi mahallerinde ilk kez gerçekleştirilen kadın yürüyüşüne büyük ilgi gösterdiler. Eylemcilere çevredeki esnafın, bölge halkının da alkışlarla, sloganlarla destek verdiği gözlendi. Bazı araç sürücüleri de kornalar ve klaksonlarla eylemi renklendirdiler. Yürüyüşün sonunda Atatürk Meydanı’na ulaşan topluluk; depremde yaşamını yitirenlerin anısı önünde bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirdi. Burada sembolik olarak mumlar yakıldı. Ve son olarak Basın açıklaması gerçekleştirildi. Basın açıklamasını platform adına Feyza Taner okudu.

“SİZDEN, BİZ KADINLAR HESAP SORACAĞIZ.”

Taner basın açıklamasında; “Bu yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü yüreğimizde derin bir acı, yas ve büyük bir öfkeyle karşılıyoruz. Deprem felaketinde kaybettiğimiz bütün canlar için halklarımızın, hepimizin başı sağolsun. Anıları önünde saygıyla eğiliyoruz. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü; erkek egemen sistem yok olana kadar sürecek bir mücadele ve direniş günüdür. Bugün hayatlarını ve yakınlarını kaybetmiş olan bütün kadınlar, depreme dayanıksız binalarda yaşamak zorunda kalan insanlar ve deprem sonrası yaşamlarında seçeneksiz bırakılan tüm yoksullar için sokaklardayız. Kadın cinayetleri kader olmadığı gibi, depremde yaşanan yıkım da kader değildir. Yaşanan tüm acılar ve yaşatılan çaresizlik için bir çırpıda ‘kader planı’ diyenleri lanetliyoruz. Hiçbir mekanizması ile kadını koruyamayan devletin, göçük altında kalan insanların kurtarılabilmesi için gereken hiç bir hazırlığa sahip olmadığına ne yazı ki bir kez daha şahitlik ediyoruz, Sorumlu olduğunuz katliamı biliyoruz ve sizden biz kadınlar hesap soracağız.

Depremin ilk saatlerinden itibaren ‘Devlet nerede?’ diye feryat eden halka orantısız güçlerle müdahale eden erkek egemen sistem; evleri yıkılmış, enkaz altında kurtarılmayı bekleyen çocuklar, kadınlar, yaşlılar, hayvanlar kısaca tüm canlılar için de ortalıkta yoktu. Deprem felaketi sırasında bütün bu yaşananlar; baskıda, sömürüde ve zulümde 21 yılı aşkın süredir gücü elinde bulunduran saray rejiminin sonu olacaktır. Diyanet AKP iktidarının siyasal islamcı rejiminin oluştuğu bir yerdir. Çocuklar aleyhine Medeni Kanuna aykırı ve ahlaksız fetvaların verildiği bir kurumdur. Diyanetin fetvalarını unutmadık, unutturmayacağız.! AKP iktidarının Tüm baskı koşullarına rağmen sokakları terk etmeyen biz kadınlar mücadeleden asla geri adım atmayacağız, sorumlulardan hesap soracağız” görüşlerine yer verdi.

“ADETA KARANLIK BİR KABUK ÇATIRDIYOR.”

Kadın yürüyüşünün katılımcılarından Beyhan Altınsoy; “Hem nitelik, hem de katılım olarak oldukça olumluydu eylemimiz. Çevre halkından gelen spontan destek de moral verici idi. Karanlık bir süreçten geçtiğimiz bugünler de diğer taraftan umut da büyüyor. Turgutreis eyleminin başarısında elbette hepimizin emeğinin etkisi büyük. Ama unutmamak gerek; ülke genelinde de konjünktür aydınlanma ve değişimden yana. Adeta karanlık bir kabuk çatırdıyor. Tarihin böyle zamanlarında kadınlar hep en önemli dinamik ola gelmiştir. Çünkü sömürünün, adaletsizliğin ve karanlığın bedelini en ağır şekilde hep kadınlar ödemiştir. Bugünkü eylemin örgütleyicisi olan Bodrum Kadın Platformu da tüm kadınların platform olduğunu çok net bir şekilde bu eylemde resmetmiştir. Korkmakta haklılar. Çünkü gerçekten; ‘Kadınlar geliyor.’ Her anlamdaki; enkazı kaldırmaya geliyor” ifadeleriyle görüş beyan etti. Turgutreisli esnaf Turgut Soyergin de; “Kadınların böylesine birlik, beraberlik içerisinde hareket etmesi biz erkekler için de örnek oluşturmalı. Turgtreis de bu bir ilk oluyor. Umarım son da olmaz. AKP sürekli, ‘olay çıkacak’ diyerek bu tip eylemlerin önünü kesmeye çalışıyor. Gördük ki; AKP müdahale etmeyince olay da çıkmıyormuş. Burada alanı zapteden kadınların önünde şapka çıkarıyorum” dedi.

Haber: Ayhan Karahan

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL