Bodrum

Bakan’ın İkinci Bodrum Hüsranı

Emlak Konut’un projelerinden biri olan ‘Muğla Bodrum Ortakent Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi’ adı altında 3 Kasım 2022’de yapılan ihaleyi Cevahir İnşaat ve HB Grup İnşaat ortaklığı almıştı. HB Grup İnşaat’ın..

Bakan’ın İkinci Bodrum Hüsranı

Emlak Konut’un projelerinden biri olan ‘Muğla Bodrum Ortakent Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi’ adı altında 3 Kasım 2022’de yapılan ihaleyi Cevahir İnşaat ve HB Grup İnşaat ortaklığı almıştı. HB Grup İnşaat’ın iki ortağından birisi AKP’li Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın Kuzeni Sedat  Varank, diğeri ise Gülhan Düzgün Varank idi. Adrese teslim ihalelerin son dönem en çarpıcı örneklerinden olan süreç 19/Kasım/2022 tarihinde Sözcü Gazetesi’nde; “Bu İhale Senin Şerefine Emmoğlu” manşeti ile yer bulmuştu. Haber sonrası Bodrum-Ortakent’teki 180 dönümlük arazinin ihalesi kamuoyunun ve AKP iktidarının da önemli bir gündemi oldu. İhaleden en az 6 milyar lira kar elde edeceği belirtiliyordu. Emlak Konut’un kazancının da 4 milyar 61 milyon TL olacağı hesaplanıyordu. Bu hesaplar sarmalında,ihalede bir başka kan-rant bağlantısı daha açığa çıkmıştı. İhaleyi veren Emlak Konut, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın iştiraki olan bir şirket idi. İhaleyi alan HB firmasının ortağı Sedat Varank ile Bakanlık’ta iki numaralı koltukta oturan Fatma Varank ise abla-kardeş çıkmıştı.   

ADRESE TESLİM İHALEYE SUÇ ÜSTÜ.

İhaleye pek çok sivil toplum örgütünden, çevre hareketinden ve yurttaşlardan tepki gelmişti. Bunlardan Demokrat Parti Milletvekili Cemal Enginyurt: “208 milyon TL’lik bu ihaleyi de Bakan Varank’ın kuzeni Sedat Varank almış. Mustafa Varankmuhalefete hakarete devam et. Reisin bu ihaleyi duydu mu? Yiyin için, hanı yağma düzeni bu. Hesap vereceksiniz” demişti. Bodrum Yurttaş İnisiyatifi Sözcüsü Ayhan Karahan’da yapılan ihaleye sert tepki gösterek; “Bodrum’un nefes alacak tek bakir yerinin imara açılacak olması ve yandaşlara rant uğruna peşkeş çekilmesini kabul etmiyoruz. Bunu sadece doğanın, yeşilin, yaşamın savunulması olarak görmüyoruz. Aynı zamanda vatan savunması olarak görüyoruz. Devlet eliyle Bodrum’a yönelik akıl dışı yağmada son dönem herkesin fark ettiği artış var. AKP ile bağıntılı sermaye giderayak ne vurursak mantığı ile hareket ediyor. İçinde tarihsel sit karakteri arazileri dahi satıyorlar. AKP’nin bir de Bodrum’dan siyasi beklentisi yok. O sebepten buraya dönük planlarında vicdan emaresi yok. Bu abdestli acımasız yağmacılık Bodrum’dan alacağı tepkiyi bildiğinden hızlı ve çok kapalı devre yapıyor bu işleri, giderayak Bodrum’u parsel parsel satıyorlar” demişti.

KAMUOYU TEPKİSİ, İMZAYA GÖNDERMEDİ.

Tüm bu gelişmeler üzerine ve kamuoyundan gelen şiddetli tepkiler üzerine ihale iptal oldu. Emlak Konut konuyla ilgili KAP’a (Kamuoyunu Aydınlatma Platformu’na) gönderdiği açıklamada, “Şirketimiz tarafından ihale edilen Muğla Bodrum Ortakent Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı ihalesinde en uygun teklifi veren Cevahir Taahhüt İnş. Ve Tic. A.Ş., HB Grup İnş. Ticaret Ltd. Şti. İş Ortaklığı, söz konusu işe ait sözleşmeyi imzalamaya gelmeyeceğini yazılı olarak bildirdiğinden, şirketimiz ihale yönetmeliği hükümleri çerçevesinde adı geçen istekliye ait geçici teminatının iradkaydedilmesine, en uygun birinci teklif ile ikinci teklif arasında Şirketimiz menfaatini önemli oranda etkileyecek fark bulunduğundan, ileriki tarihlerde yeniden ihale edilmek üzere ihalenin iptal edilmesine karar verilmiştir” ifadelerine yer vererek, mutsuz sonun ilanını yaptı. İhaleyi alan şirketin ortağı, Çevre Şehircilik Bakan Yardımcısı Fatma Varank’ın kardeşi ve Sanayi Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın da kuzeni olan Sedat Varank ise “Onların bu ihalelerde dahli yok. Neymiş? Soyadımız Varank’mış. Bize de yazık. Bırakalım da taksi şoförlüğü mü yapalım” demişti.

NE DEPREM, NE SEL, NE YANGIN!!!BUNLARI DURDURAMIYOR.

İddialar üzerine AKP’li Bakan Varank, kendisine itibar suikastı yapıldığını ifade ederek: 17 yıldır şahsıma en ufak bir olumsuzluk isnat edemeyenler 2. derece akrabalarımın ticari işleri üzerinden itibar suikasti yapmaya çalışıyor. Böyle bir işte en ufak usulsüzlük, yolsuzluk veya benim herhangi bir dahlim varsa ispat etmeyen, suç duyurusunda bulunmayan namerttir” görüşlerine yer vermişti. Bakan Varank, görüş bildirmekle yetinmeyip, heberiile imtiyazlı ihaleyi ülke gündemine taşıyan Sözcü Gazetesi muhabiri, Bodrumlu gazeteci  Yaşar Anterve Sözcü Gazetesi’nden tazminat etmişti. Bakan Varank’ın talebiyle ilgili İstanbul 31. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde duruşma yapıldı. Varank’ınavukatının katıldığı duruşma’da, gazeteci Anter’in ve Sözcü’nün avukatı Kemal Çağkan İncemızrakduruşmada; “Haberden sonra habere konu ihale iptal edilmiştir. Bu da iddianın doğruluğuua kanıtlar mahiyettedir. Ayrıca haber içeriğinde Mv. Cemal Enginyurt ve Bodrum Yurttaş İnisiyatifi Sözcüsü Ayhan Karahan’ın beyanlarına yer verilmiştir. İfadeler basın özgürlüğü kapsamındadır, Davanın reddine karar verilsin” dedi. 31. İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi’de savunma talebini yerinde görerek, Bakan Varank’ın dava isteminin reddine karar verdi. Mahkeme kararı sonrası Bodrum Yurttaş İnisiyatifi Sözcüsü Ayhan Karahan; “Burada iki önemli olgu var. Bu ülkenin halen gazetecileri, hukukçuları var. AKP’nin en önemli vazgeçilmezlerinden birisi elinden adalet terazisi alınmış hukuk ise diğeri de iliştirilmiş medyadır. AKP’li bakanın bu iki noktadaki kurgusu da hayatın gerçekliğine çarpmıştır. Bodrum ile ilgili ikinci yanlış hesabı da İstanbul’da adaletten geri dönmüştür. AKP’li bakanın ikinci Bodrum hüsranı. Tarihimizin en acılı ve tarifi en güç süreçlerinden geçiyoruz. Ama şu gerçek daha açığa çıktı. Ne deprem, ne sel, ne yangın!!! Bunları durduramıyor. ‘Durmak yok, yağmaya devam’ iştahlarında en ufak bir eksilme yok maalesef” görüşlerini dile getirdi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL