Bodrum

Bodrum Sevindi, Ankara Üzüldü

Bodrum Ortakent’te Cumhurbaşkanı imzası ile imara açılması düşünülen 1.102.309 meyre kare arsa Danıştay 6. Dairesi kararı ile kurtuldu. Bölge 20.08.2020  Cumhurbaşkanı kararı ile imara açılırken, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı da jet hızıyla 1/100.000’lik, 1/25.000’lik, 1/5.000’lik,..

Bodrum Sevindi, Ankara Üzüldü

Bodrum Ortakent’te Cumhurbaşkanı imzası ile imara açılması düşünülen 1.102.309 meyre kare arsa Danıştay 6. Dairesi kararı ile kurtuldu. Bölge 20.08.2020  Cumhurbaşkanı kararı ile imara açılırken, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı da jet hızıyla 1/100.000’lik, 1/25.000’lik, 1/5.000’lik, 1/1.000’lik imar planları yaptı. Danıştay 6. Dairesi’nin Bodrum için, hayati önem taşıyan kararı ile Cumhurbaşkanı kararı ve Özelleştirme İdaresi’nin planları hukuken geçersiz duruma düştü. Danıştay’ın dün tebliğ edilen kararı her anlamda ders niteliğinde. 2022/10228 noluDanıştay 6. Dairesi kararında davalı Cumhurbaşkanlığı ve Özelleştirme İdareleri’nin itirazları da yerinde görülmemiştir. Kararda söz konusu imara açılma girişiminin hukuka aykırılığı, hayatın gerçekleriyle örtüşmeyeceği, doğaya telafisi imkansız zararlar vereceği özellikle belirtilmiş.  Dosyadaki dava masraflarının ve avukatlık ücretinin de davalı tarafa yükletilmesi de ayrıca karar altına alınmıştır.

BODRUM KENT KONSEYİ: “EMRİVAKİLERDEN BIKTIK.” 

İmara açılmak istenen bölgede eylemler yapan CHP’nin Bodrum İlçe Başkanı Başar Bıyıklı: “Bu karar bizim için, çok önemliydi. Sadece imara açılmaya çalışılan alanın geniş bir alanı kapsaması açısından değil bu önem. O anlamda bakılacak olursa ranta kurban edeceğimiz tek santimetre kare toprağımız yok. Nadir elimizde kalan yaşam alanlarımızdandı tekrar geriye kazandığımız, kurtardığımız alan. Onlar ne kadar yağmalamak isterlerse istesinler biz Bodrum’dan, Bodrum’u savunmaktan asla vaz geçmeyeceğiz” dedi. Bodrum Kent Konseyi Başkanı Arif Yılmaz: “Sanki bu topraklarda bir halk yaşamıyor. Sanki burada bir kültür, tarih, yerleşim, faaliyet yokmuşçasına yapılan emri vakilerden gerçekten bıktık. Birde yeni bir alışkanlık edinmişler. Mahkeme kararlarını, hukuku tanımıyorlar. Bu ne demek? Yeryüzünde; ‘Ben yaptım. Oldu’ diye bir hukuk yok. Bu nedenle Ortakent ile ilgili alınan karar elbette eşsiz güzellikte ve önemde. Ama yargı kararının uygulanması garanti altına alınana değin de meselenin her zamanki gibi takipçisi olacağız” görüşlerine yer verdi. 

BAŞKAN ARAS: “KONUYU TİTİZLİKLE TAKİP EDECEĞİZ.”

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras konuyla ilgili; “Ortakent Mahallemizdeki 1 milyon metrekareden fazla alanı ve üzerindeki doğal değerlerimizi betonlaşmadan, Bodrum’u da mülksüzleştirilmektenkurtarmış bulunuyoruz. Bu durumda, Anayasa ve kanun’un açık hükmü gereğince yargı kararının bir an önce uygulanmasını ve Ortakent’te özelleştirme ısrarından vazgeçilmesini bekliyoruz. Yargı kararlarını etkisizleştirmeye dönük diğer işlemlerin iptali istemiyle Belediyemiz tarafından açılmış davaları da aynı titizlikte takip etmeye devam ediyoruz, edeceğiz” ifadelerini kullandı. MUÇEP (Muğla Çevre Platformu) Sözcüsü Mir BahattinDemir de; “Ülke tarihinde örneği görülmemiş bir yağma saldırısı ile karşı, karşıyayız. Ancak şunu görmek gerek. Bodrum bu saldırılara karşı tek yürek olmuş durumda. Zaten öyle olmasaydı bu kazanımları elde etmemiz mümkün değildi. Tamambiz az kaldı diyoruz. Ama sanırım onlarda; ‘Az kaldı, ne götürürsek kardır’ diyorlar. Bu sevinçli tebligatı kararı aldığımız gün, bir girişimden daha haberdar olduk. Gölköy’de bir orman parselinin orman arazisi dışına çıkarılması kararı Cumhurbaşkanlığı’ndan çıktı. Ormanın fısıltısını dinlememiş olanların, kuş sesleriyle uyanmamış olanların, hayatlarında tek bir fidan dikmemiş olanların bu hoyratlığını da anlamak mümkün değil. Bodrum’un bu hayatı ve doğayı savunma konusundaki birliğini, beraberliğini koruması gerek. Başka bir Bodrum yok”  görüşünü dile getirdi. Bodrum Belediye Başkanlığı’nın ve sivil toplum örgütlerinin önümüzdeki günlerde konuyla ilgili (farkındalığı ve duyarlığı kalıcılaştırmaya) açıklamalar yapacakları alınan bilgiler arasında.

Ayhan Karahan

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL