Bodrum Muğla

Bodrum Platformu’ndan İkizköy Dayanışması

Bodrum’da ilçe örgütü bulunan yedi sol partiden oluşan Bodrum Platformu bugün İkizköylüler’in direnişlerinin 500. Günü nedeni ile ortak basın açıklaması düzenledi. Ülke kamuoyunun gündemine İkizköy-Akbelen Orman ve Zeytin Mücadelesi olarak..

Bodrum Platformu’ndan İkizköy Dayanışması

Bodrum’da ilçe örgütü bulunan yedi sol partiden oluşan Bodrum Platformu bugün İkizköylüler’in direnişlerinin 500. Günü nedeni ile ortak basın açıklaması düzenledi.

Ülke kamuoyunun gündemine İkizköy-Akbelen Orman ve Zeytin Mücadelesi olarak geçen süreç, önce Kemerköy ve Yeniköy Termik Santrallerinin Limak Holding ve YK Enerji Şirketine verilmesiyle başladı. Sonrasında Tarım Ve Orman Bakanlığı, Akbelen Ormanı’nı da kömür çıkarmaları için aynı şirketlere verdi. Tahsis edilen orman alanlarının yüzölçümü açığa çıktığında, bu proje hayata geçtiğinde bölgede orman vasfı taşıyan prman alanı kalmayacağı belli oldu. Durum böyle olunca direniş İkizköy’ü de aştı. Sadece İkizköylüler için değil, Milas ve Bodrum’u da kapsayan geniş bir alanda ekolojik yaşam güvencesi tehdit altındaydı. Bölge halkı ve çevreciler Muğla 1. İdare Mahkemesi’nde Tarım ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğüne karşı dava açarken, hukuki süreç devam etmesine rağmen kesim başladı. Kesime müdahale eden köylüler çalışmaları durdurduktan sonra nöbete başladılar. Köylü yurttaşlar bayram süresince de ağaçların kesilmesini engellemek ve Akbelen ormanını korumak için nöbetlerini sürdürdüler. İkizköy’deki Akbelen ormanlarını korumak için nöbet tutan köylüler ve çevreciler ile jandarma karşı karşıya geldi. Halen 2 kadın, 250 jandarmaya mukavemetten yargı önünde. 

BODRUMLU SOLCULAR, 500. GÜNDE AKBELEN’DE OLACAK

Bugün de, İkizköylüler ile sürecin başından beri dayanışma halinde olan Bodrum Platformu, Trafo Cafe’de 500. Gün nedeni ile basın açıklaması düzenledi. Platform adına basın açıklamasını okuyan Süheyla Türkoğlu: “İkizköy-Akbelen ormanı direnişini gerçekleştirenler, şimdiye kadar ona yakın köyü yutan kömür üretimine ‘Yeter artık! DUR!’ diyebilmiştir. İkizköylüler Anayasa ve yasaları dayanak edinerek, meşru mücadeleleri sayesinde kendi yaşam alanlarını korudukları gibi bölgenin ekosistemi ve su kaynaklarını da koruyorlar. Akbelen Ormanı’nı korumak adına başlattıkları ‘çadır nöbeti’ alanından, kolluk güçlerince bir gece yarısı darp edilerek atıldıkları oldu. Ama yılmadan, usanmadan her şart ve koşulda yaşamı savunan İkizköylülerin orman nöbeti 500. Gününe ulaştı. Mevcut siyasi iktidar kanunlara aykırı yönetmelik ve genelge  çıkararak enerji şirketinin önünü açmaya çalışıyor. Şirketin hukuksuzca yaptığı  orman kesimlerini ve zeytin ağacı sökümlerini fiili olarak durduran köylüler ve aktivistler, haksız hukuksuz bir şekilde yargılanıyor. Soruşturmalarla gözdağı verilmeye çalışılıyor. Köylü ve aktivistlerin , şirket ve şirket çalışanları hakkında yaptığı suç duyuruları ise hemen takipsizlikle sonuçlandırılıyor. Akbelen Ormanı için hazırlanan 3. bilirkişi raporunun, ormanın, kömür madenciliğine açılabileceğini bildirmesi üzerine, Akbelen Çevre Komitesi, gerçeği yansıtmayan rapora itiraz etti ve yeniden keşif talep etti. Bu direnişin, son bilirkişi raporuyla kritik bir sürece evrildiğinin farkında olarak; Tüm bu haksızlığa , hukuksuzluğa rağmen yaşam alanlarını savunmaktan vazgeçmeyen İkizköylülerin mücadelesi, mücadelemizdir diyor,  Bodrum’dan bir kere sesleniyoruz:  Şimdiye kadar beraberdik bundan sonrada birlikte olmaya, dayanışmaya devam edeceğiz. Direnişin beş yüzüncü gününü karşılamak için, hepimiz Akbelen Ormanı’nda olacağız!” görüşlerine yer verdi.  

Basın açıklaması, açıklamayı izleyen STK’lar ve basın açıklaması yapan siyasi parti temsilcilerinin; “Akbelen Ormanlarını Vermeyeceğiz, İkizköy  Halkı Yalnız Değildir, Direne Direne Kazanacağız” sloganları ve alkışlarla sona erdi.

Haber: Ayhan Karahan

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL