Bodrum Siyaset

Eğitimciler Bölücülüğe Karşı Birleşti

Milli Eğitim Bakanlığı’nın ÖMK (Öğretmenlik Meslek Kanunu) düzenlemesi ülkenin her yerinde eğitim emekçilerinin tamamının tepkisine neden oldu. ÖMK’nun eğitim camiasında savunanı yok iken, bakanlığın inatla yürürlüğe koyduğu kanun öğretmenleri bölüyor. Bu kanunla..

Eğitimciler Bölücülüğe Karşı Birleşti

Milli Eğitim Bakanlığı’nın ÖMK (Öğretmenlik Meslek Kanunu) düzenlemesi ülkenin her yerinde eğitim emekçilerinin tamamının tepkisine neden oldu. ÖMK’nun eğitim camiasında savunanı yok iken, bakanlığın inatla yürürlüğe koyduğu kanun öğretmenleri bölüyor. Bu kanunla öğretmenler 3’e bölünüyor. Mesleğe ilk adım atan öğretmen normal öğretmen sıfatıyla, 10 yıllık görev süresini dolduran öğretmenler uzman öğretmen sıfatıyla, 20 yıllık görev süresini dolduranlar ise Başöğretmen sıfatıyla kategorize edilecek. Aynı işi yapan öğretmenleri farklı statü ve maaş uygulaması üzerinden bölmeye ve ayrıştırmaya yol açacak böylesi bir düzenlemeye emekçi örgütleri başından itibaren karşı çıktı. Eğitim emekçilerini bölen , itibarsızlaştıran, adil olmayan, maaş artışını sınava endeksleyen, eşit işe eşit ücret ilkesine aykırı bu kanununa karşı 14 eğitim emekçisi örgütlenme bir araya gelerek, “Eğitim Sendikaları Güçbirliği” çatı yapılanmasını oluşturdu.  

EĞİTİMCİLER BİRLİKTE MEYDANA ÇIKTILAR.

Eğitim Emekçileri Güçbirliği, ÖMK’ya karşı bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Eyleme Bodrum Yarımadası eğitim emekçilerinden geniş katılım oldu. Eğitimciler Bodrum Belediye Meydanı’nda bir araya gelerek basın açıklamasıyla taleplerini dile getirdiler. Ellerinde; “Memnuniyet değil Mecburiyet, Eşit İşe Eşit Ücret, ÖMK iptal edilsin, Kariyer Hiyerarşisine Hayır” yazılı döviz ve pankartlarla toplanan eğitimciler sık sık; “Bakanlık Şaşırma Sabrımızı Taşırma, Bakanlık Yasanı Al Başına Çal, Susma Haykır ÖMK’ya Hayır, Karanlığa Teslim Olmayacağız, Güvenceli İş Güvenceli Gelecek” sloganları attı. Tüm sendikalar adına açıklama yapan Gönül Ay, Yüksel Okyay ve Mehmet Kaya ortak basın açıklamasını birlikte okudu. 

ÖĞRETMENSİZ, ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU (ÖMK). 

Yapılan basın açıklamasında “Öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştıran, öğretmenlerin ekonomik sorunlarına çözüm üretmeyen, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldıran, öğretmenler arasındaki ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştiren Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) düzenlemesine yönelik yoğun tepkilere rağmen, MEB ısrarla somut bir adım atmamaktadır. Öğretmenlerin, eğitim emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarına ilişkin sorunları Milli Eğitim Bakanlığı’nın gündeminde değildir. Yıllardır ekonomik, sosyal ve özlük haklarımıza ve geleceğimize yönelik taleplerimiz görmezden gelinmekte, insanca yaşam ve insan onuruna yakışır ücret taleplerimiz yok sayılmaktadır” ifadeleri kullanıldı. Açıklamanın sonunda ise “Eğitim emekçileri, kariyer basamakları sınavının iptali, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun yeniden düzenlenmesi, yoksulluk sınırı üzerinde bir ücret artışı, güvenceli iş, kamusal ve demokratik eğitim mücadelesini sürdürmeye kararlılıkla devam edecektir” denildi.

EĞİTİMCİLER, LAİK-BİLİMSEL-KAMUSAL EĞİTİMDE ISRARCI.

Basın açıklamasında talepler; “19 Kasım 2022’de yapılacak kariyer basamakları sınavının iptali, ÖMK’nun yeniden mecliste ele alınması, hazırlık ödeneğinin ayrımsız eğitim emekçilerine 1 maaş tutarında verilmesi, yoksulluk sınırı üstünde ücret, 1. Dereceye gelmiş tüm kamu emekçilerine 3600 ek gösterge verilmesi, ataması yapılamayan bu nedenle özel sektörde köle gibi çalıştırılan öğretmenlerin de insan onuruna yakışır hak ve ücrete kavuşması, farklı ücret ve istihdam şekillerine son verilmesi (4 B’lisözleşmeli tüm kamu emekçilerinin kadroya geçirilmesi), mülakat uygulamasına son verilmesi, tüm kamu emekçilerine giyim-ulaşım-barınma-beslenme-yakıt-kira yardımı, öğrencilerin en temel hakkı olan eğitim-barınma-beslenme haklarının devlet güvencesine alınması” olarak özetlenerek, “Bir Başöğretmenin kurduğu ülkede eğitim emekçisini değersizleştirmek, Başöğretmenimizin yeni nesilleri emanet edecek kadar güvendiği öğretmenlerin uzmanlığını kendi yeterliliğine bakmadan teste tabi tutmak, öğrencileri Anayasal hakları olan laik, bilimsel ve kamusal eğitimden mahrum bırakmak kimsenin haddi değildir!  Bu gerçeği anlamayanlara cevabımızı hep birlikte vereceğimiz mücadeleyle göstereceğiz” ifadelerine yer verildi.

EĞİTİM EMEKÇİLERİ İLE DAYANIŞMA BÜYÜYOR.    

Basın açıklamasının ardından eğitim emekçileri ve eylemlerine destek veren vatandaşlar, siyasi partiler, sanatçılar türküler söyleyerek halaylar çektiler. Eyleme destek veren Bodrumlu finans sektörü çalışanı Mercan Teköz; “Eğitimciler taleplerinde baştan sona kadar haklılar. Bakanlık bu talepler karşısında 3 maymunu oynayamaz. Hani bir şahsiyet vardı. ‘Maarifi çok iyi yönetirdim. Şu mektepler olmasa’  demişti. Şu anki iktidar da eğitimsiz bir milli eğitim hedefliyor sanırım. Yoksa bunca eğitimcinin çığlığına kulak tıkamak mümkün olamazdı. Çocuklarımızı ve geleceğimizi emanet ettiğimiz öğretmenlerimizin sonuna dek yanında olacağız” dedi. Yine eğitim emekçilerinin Belediye Meydanı’ndaki eylemine bir grup sanatçı arkadaşı ile destek veren ressam Bünyamin Pehlivan da; “Sanatçılar olarak Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Yeni kuşak, en büyük cumhuriyetçilik dersini bu günkü öğretmenler topluluğundan ve onların yetiştirecekleri öğretmenlerden alacaktır’sözlerini çok önemseriz. Birileri en büyük Cumhuriyetçilik dersinden rahatsız olabilir. Eğitimin karartılmak istenmesi ile, öğretmenlerin mesleki haklarının gaspı at başı gitmektedir. Kazanan eğitim emekçileri ve aydınlanma olacaktır. Bu haklı mücadelelerinde öğretmenlerimizi asla yalnız bırakmayacağız” ifadeleri ile görüş dile getirdi.

Haber:Ayhan Karahan

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL