Bodrum Siyaset

Adli Yıl Açılışında Baro’ya Soruşturma

Dün yapılan adli yıl açılışı ülke genelinde olduğu gibi Bodrum’da da bol soru işaretli gerçekleşti. Bunlardan en ilginci hiç kuşkusuz İzmir’de yaşandı. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın 2020 yılında, “İslam..

Adli Yıl Açılışında Baro’ya Soruşturma

Dün yapılan adli yıl açılışı ülke genelinde olduğu gibi Bodrum’da da bol soru işaretli gerçekleşti. Bunlardan en ilginci hiç kuşkusuz İzmir’de yaşandı.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın 2020 yılında, “İslam zinayı en büyük haramlardan kabul ediyor. Lûtîliği, Eşcinselliği lanetliyor” ifadelerini kullanması tepkilere sebep olmuş, Erbaş’a yaptığı yazılı açıklama ile tepki gösteren İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel ve Baro Yönetim Kurulu üyelerine ise Karşıyaka Başsavcılığı tarafından soruşturma açılmıştı.

Soruşturma üzerine Yücel ve İzmir Barosu yönetimi konuya ilişkin savunma yapmayı reddetmiş, düzenlenen fezlekede adı geçen avukatlar hakkında suç işlendiği yönünde yeterli delil bulunmadığından bahisle kovuşturma izni verilmesine yer olmadığı şeklinde de görüş bildirilmişti. Ancak Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığı, 2022-2023 Adli Yılı’nın ilk gününde haklarında soruşturma açtığı Avukatlar hakkında iddianame hazırladı. İddianamede, yapılan tebligatlara rağmen savunmada bulunmayan avukatların TCK 216/3 53. maddeden yargılanmak üzere son soruşturmasının İzmir Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılmak üzere yargılanmasına karar verilmesi talep edildi.

Bununla ilgili İzmir Barosu eski yöneticisi Avukat Ali Deman Güler: “Burada söylenmesi gereken şudur; Türkiye günlerdir yaşanan yolsuzluk skandalları, mafya ve iktidar arasındaki ilişki iddialarıyla çalkalanıyor ve toplumun büyük bölümünde şöyle bir beklenti var; Bu savcılar nerede? İşte o savcılar burada. Bu savcılar, giysisinden, yaşam tarzından rahatsız oldukları sanatçıların peşinde. Bu savcılar eylem yapan öğretmenin peşinde. Bu savcılar Türkiye’nin demokratik bir ülke olması için çalışan Baroların, baro yönetim kurulunun, avukatların peşinde. Bir adli yıl açılış gününde bizim karşılaştığımız tablo bu ve bu tablonun bir an değişmesi gerekiyor. Savcılar kendi görevlerini yapacaklar, savcılar toplumun onlardan beklediği şeyleri yapacaklar. Öte yandan bu davranış ise görev suçu işlendiğinin apaçık bir işareti” diyerek tepki gösterdi.

BODRUM’DAKİ ADLİ YIL AÇILIŞINDA; HAKİMLER, SAVCILAR YOKTU

Adli yılın açılış günü İzmirli Avukatların karşılaştığı sürpriz ülke genelinde meslektaşlarının ve kamuoyunun tepkisine neden olurken, dün Bodrum’da gerçekleşen adli yıl açılışı da bu anlamda tartışmalara nden oldu. hiçbir hakimin ve savcının katılmaması da şaşkınlıkla karşılandı. Muğla’daki adli yıl açılışına; Muğla Cumhuriyet Başsavcısı Oğuzhan Dönmez, Adli-İdari Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Ercan Aslan, diğer hakim ve savcılar katılırken; Bodrum’da ki farklı manzara dikkatlerden kaçmadı. Bodrum’daki 2022-2023 adli yıl açılışına yeni atanan Bodrum Cumhuriyet Başsavcısı ve Adalet Komisyonu Başkanı başta olmak üzere hiçbir hakim ve savcı katılmadı.

KARAÖZ: “YARGI, YARGI MENSUPLARINA BIRAKILMALI.”

Adli Yıl Açılışı, Bodrum Adalet Sarayı’nda gerçekleştirildi. Açılışta önce Atatürk büstüne çelenk konuldu. Ardından saygı duruşu gerçekleştirilip, İstiklal Marşı okundu. Bodrumlu Avukatların katılımıyla gerçekleşen açılış yurttaşlar tarafından da ilgiyle izlendi. Sadece avukatların katıldığı törende konuşan Muğla Barosu, Bodrum Temsilcisi Cavidan Karaöz: “Yeni göreve başlayan Başsavcımız ve Komisyon Başkanımız,Adli tatil içerisinde yerleşik düzene geçemeden ,göreve başlama durumunda kalmaları,bu sebeple de Adli Yıl açılışı yapılmadan, rapor almaları sebebiyle,maalesef Adli yıl açılışında aramızda bulunamadılar. Bir ülkenin savunması ne kadar güçlü, hâkim ile savcıları ne kadar bağımsız ise o ülke de adalet vardır, hukuk vardır, eşitlik vardır. Gerçek bir adli yıldan bahsetmek istiyorsak bir kısım çevrelerin, siyasi gücün, yargının üzerinden elini çekmesi ve yargıyı yargı mensuplarına bırakması gerekmektedir.Adalet ancak bu şekilde tecelli eder ve adli yıl adil bir yıl olarak hafızamıza yerleşir. Hukuksuz,keyfi uygulamalarla,vatandaşın yaşam tarzına müdahale eden,yasaklarla insanları bezdiren kararlara karşı yargının, yasaları uygulayarak müdahalelere son verdiği,rant uğruna topraklarımızın talan edilmesine müsaade edilmediği,bir tarafta söylemleri ile suç işleyenlere hiçbir şey yapılmayıp,diğer tarafta işlemedikleri suçlardan dolayı haksız yere tutuklamalara izin verilmediği,Yasanın öngördüğü tedbirlerin uygulandığı, kişilere özel uygulamaların ortadan kalktığı, anayasa ile güvence altına alınan hak ve özgürlüklerimizin kısıtlanmadığı, kişilerin düşünce ve söylemlerinden dolayı tutuklanmadığı, barış ve huzur dolu,adil bir yıl olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

“İYİ Kİ; AVUKATLAR VAR.”

Açılışa katılan Bodrumlu Avukatlardan Emine Aydemir Yenilmez de: “Hak,hukuk ve adaletin yerini bulması temennisi ile birçok hukuksuzluğa, birçok mesleki soruna çözüm bulunamamasına rağmen 2022-2023 Adli Dönemine bugün başladık. Bodrum Adliyemizde Komisyon Başkanı,Başsavcılık, Hakimler ve Cumhuriyet Savcılarının ne yazık ki katılım göstermediği Adli Yıl töreninin sahip çıkanı avukatlar oldu. İyi ki avukatlar var. Yeni Adli Dönemimiz tüm yargı camiasına hayırlı olsun” görüşünü dile getirdi. Bodrumlu mimarlardan Nazan Yılmaz da Adli Yıl Açılışı’nı ilgiyle izleyenler arasındaydı. Yılmaz: “Başka bir nedenle buradaydım. Güzel tesadüf oldu. Buradaki fotoğraf adaletten umudu kesmemek için, fazlası ile yeterli. Ancak hiçbir hakim ve savcının katılmaması oldukça üzücü. Bu muhteşem fotoğraf sanki biraz eksik kalmış gibi. Bu eksik fotoğrafın mutlaka tamamlanacağına olan inancımla; adaletin olmazsa olmazı avukatlarımız başta olmak üzere, adil adalet mensuplarına da hayırlı bir Adli Yıl diliyorum” diyerek görüş belirtti.

Haber: Ayhan Karahan

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL