Bodrum

Bodrum, Turizmin Başkenti Olma Yolunda

Turizm sezonu arifesinde; BOTAV ve Akdeniz Turizm Vakfı(MTF) tarafından Bodrum ‘da önemli bir buluşma gerçekleştirildi. Turizmin, özellikle Bodrum Turizminin yakın geçmişinin değerlendirildiği ve bugünden, 2022 öngörülerinin masaya yatırıldığı toplantının moderatörlüğünü..

Bodrum, Turizmin Başkenti Olma Yolunda

Turizm sezonu arifesinde; BOTAV ve Akdeniz Turizm Vakfı(MTF) tarafından Bodrum ‘da önemli bir buluşma gerçekleştirildi.

Turizmin, özellikle Bodrum Turizminin yakın geçmişinin değerlendirildiği ve bugünden, 2022 öngörülerinin masaya yatırıldığı toplantının moderatörlüğünü Muratcan Canbay yaptı. Ramada Otel’deki toplantı, MTF senatörü Barbaros Kon’un; 2019-2020-2021’e dair turizm rakamlarını verdiği ve 2022 turizmini bu rakamlar ışığında nelerin beklediğine ilişkin tahminlerini içeren, açılış konuşması ile başladı.

İki aşamalı panel şeklinde gerçekleşen etkinliğin; ilk bölümünde yabancı konuklar, ikincisinde ise yerel temsilciler yer aldı. Toplantıyı Muğla Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Bingöl, Malta Başkonsolosu Walter Mallia, Tunus Eski Turizm Bakanı Tijani Haddad da izleyenler arasındaydı. Muratcan Canbay’ın moderatör olduğu 2 aşamalı panelin ilk bölüm panelistleri BBC’den Rajan Datar, Akdeniz Turizm Vakfı Başkanı Tony Zahra, Avrupa Seyahat Komisyonu Direktörü Gavin Gulia ve Forbes Gezi Rehberi’nden Büyükelçi Filip Boyen oldu. İkinci bölümde ise Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kocadon, Bodrum TURSAB Başkanı Yüksel Aslan, Bodrum Deniz Ticaret Odası Başkanı Orhan Dinç, Bodrum Otelciler Derneği-BODER Başkanı Ömer Faruk Dengiz yer aldı.

AKDENİZ DÜNYA TURİZMİNİN KALBİ OLABİLİR.

İlk bölümün, ilk konuşmacısı BBC’den Datar; kültür, turizm ve gençlik bağıntısına dikkat çekti. İkinci konuşmacı Boyen ise turizmde güvenin önemine değindi. Boyen’den sonra Gulia ise; Türkiye ve Malta arasındaki işbirliğinin özellikle son 5 yılda arttığını belirtti. “Turizmimizin %85’i Avrupa kaynaklı. Ancak büyümeye devam etmek istiyorsak, Avrupa’nın dışına çıkabilmeliyiz. Amerika, Asya ve UzakDoğu’ya bağlanmak için önemli merkezler kurulmalı” diyen Gulia, turizmin iş dünyası için de yeni fırsatlar yarattığını ifade etti. İlk bölümün son konuşmacısı ve Vakıf Başkanı Zahra da pandemide turizm sürecini değerlendirerek, Akdeniz’in sektördeki önemine vurgu yaptı. Dünya turizminin dörtte birinin Akdeniz’de sirküle olduğunu iddia eden Zahra, daha da ileri hedefler konularak Akdeniz’in dünya turizminin kalbi olabileceğini ifade etti.

KOCADON: “TEHLİKEYİ FARK EDELİM” DEDİ.

Etkinliğin 2. Bölümü’nde BODER Başkanı Dengiz, konaklama tesislerinin; rezidans ve konuta dönüşmesinden duyduğu kaygıyı ifade etti. BODTO Başkanı Kocadon’un verdiği rakam ve oranlar toplantıda hayli ilgi çekti. Konuşmasındaki; Konutlardaki yaşayanlar ile konaklama tesislerindeki yatak sayıları oranları oldukça çarpıcı idi. Yüzde 50’lerden, turizm aleyhine %25’lere gerilemenin Bodrum’un turizm marka değerini düşürdüğünü dile getirdi. Bu gidişin önüne geçilmezse; Bodrum’un denize kıyısı olan kente dönüşeceği tehlikesinden söz etti. Kocadon devamla: “Bodrum’da son 10 yıllarda ciddi nüfus artışı yaşandı. 2012 yılında Bodrum’un nüfusu 99 bin iken yatak kapasitemiz yüzde 55 idi. 2022 yılında resmi nüfusumuz 184 bin alama Bodrum’da 480 bin kişi yaşıyor. Yatak kapasitemiz yüzde 25’in altına düştü. Bu rakamlar bize Bodrum’un turizm kenti olma özelliğini kaybettiğini gösteriyor” dedi. Deniz Ticaret Odası Başkanı Dinç; mavi yolculuğun önemine değindi. TURSAB Başkanı Yüksel Aslan ise; turizmde personel eğitiminin önemine değinerek, Bodrum’un bu anlamda mesafe kat ettiği görüşünü ileri sürdü.

BODRUM BULUŞMASI, TURİZMDE KRİTİK EŞİKTİ.

İki aşamalı panelin bitiminde katılan konuklara da söz verildi. Konuklar genel olarak; Bodrum’un Akdeniz turizminin vazgeçilmezi olduğuna değinerek, bunda yerel değerlerin korunmasının oldukça etkili olduğu gerçeğini dile getirdiler. Son olarak Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras konuşmasında; turizm-çevre sorunları, yangınlar, pandeminin düşündürdükleri, yerel değerlerin korunması konusunda görüşlerini bildirirdi. Ayrıca Aras; dışarıdan Bodrum’a yönelik sesleri duyabilmek açısından da, etkinliğin kendileri açısından önem taşıdığına değindi. Finalde Aras konuklara çiçek ve Bodrum tarihinin simgelerinden çift taraflı Zeus Baltası hediye edildi. “Bodrum Tourism Meeting 2022” toplantısı Bodrum açısından önemli bir eşik olmuştur. 39 ülkeden 1500 civarında turizmcinin Haziran ayında Malta’da gerçekleştireceği büyük buluşmanın ön hazırlığı önemi taşıyordu. Yine 2022 Ekim ayında Bodrum’da uluslararası bir turizm buluşması gerçekleştirileceğinin müjdesi de; “Bodrum Turizm Buluşması 2022” etkinliğin önemli notları arasında yer aldı.

Son olarak toplantının önemli katılımcılarından Bodrum Denizciler Derneği Başkanı Erol Erdoğan’ın gazetemize verdiği; “Bu toplantı Bodrum olarak uluslararası turizmde ne ölçüde geniş bir alanı işgal ettiğimizin ve sempatik bir değer taşıdığımızın açığa çıkması açısından sevindirici ve gurur verici olmuştur. Buradan hareketle asla bir şımarıklığa,benmerkezciliğe yönelmeyeceğiz. Sorumluğumuz sadece Bodrum’a ya da Akdeniz’e yönelik değildir. Artık uluslararası bir misyonumuz vardır. Bunu sadece ekonomik boyutta değerlendirmemek gerek” demeci de; Bodrum’un turizmin başkenti olma hedefinin gerçekçi olduğu yönündeki görüşü pekiştirdi.

Haber: Ayhan Karahan

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL