Bodrum Manşet

Bodrum’un En Meşhur Evine 166 Milyonluk Teklif!

Merhum Ahmet Ertegün’ün eşi Mica Ertegün, sözünü tuttu. 2017’de Bodrum’daki evine 13 milyon dolarlık teklif alan Mica Hanım, ‘113 milyon dolar da verseler satmam. Bu ev, Ahmet’in hatırası’ demişti. Mica..

Bodrum’un En Meşhur Evine 166 Milyonluk Teklif!

Merhum Ahmet Ertegün’ün eşi Mica Ertegün, sözünü tuttu. 2017’de Bodrum’daki evine 13 milyon dolarlık teklif alan Mica Hanım, ‘113 milyon dolar da verseler satmam. Bu ev, Ahmet’in hatırası’ demişti. Mica Ertegün, şimdi de denize nazır eve 166 milyon TL ödemeye hazır olan bir Rus iş adamını hiç düşünmeden reddetti.

Ahmet Ertegün, bu evi 60 bin dolara satın almıştı. Her yaz üç dört haftalığına Bodrum’a gelir, bütün dünyadan dostlarıyla birlikte güzel bir yaz tatili yapardı. Tepeden tırnağa Türk motifleriyle ve el ürünleriyle donatılan bu ev, ‘bilge mimar’ olarak adlandırılan Turgut Cansever tarafından dizayn edilmişti. Cansever, bu eseriyle 1980 yılında Ağa Han Mimarlık Ödülü’nü alacaktı.

ŞEYH TORUNU AHMET ERTEGÜN BİR DEVRİMCİYDİ

Ahmet Ertegün, Amerikan müzik dünyasının en önemli isimlerinden biriydi. Dünya müziğinin arkasındaki sessiz güçtü. Genel bir kanı, Elvis Presley, Chuck Berry olmasaydı, Rock’n Roll da olmazdı yönünde. Ancak bir gerçek var ki şayet Ahmet Ertegün olmasaydı, Rock’n Roll hiç olmazdı. Dünyada efsane olan neredeyse tüm Amerikelı şarkıcıların kariyerinde bir payı vardı.

Fakat Ertegün’ün pek de bilinmeyen ve konuşulmayan daha pek çok yönü vardı. Öreğin, babası Atatürk tarafından hukuk danışmanı olarak Lozan’a gönderilen Münir Ertegün’dü. Münir Ertegün son derece demokrat ruhlu bir insandı. Washington büyükelçiliği döneminde cazkulüplerinin altını üstüne getirip birçok zenci müzisyeni sefarete davet ederken, oğlunun gün gelip de Amerikan müzik dünyasını temelinden oynatacağını tahmin edebiliyor muydu acaba bilinmez!..

Ertegün’ün büyük dedesi İbrahim Edhem Efendi ise bir şeyhti. Özbekler Tekkesi’nin şeyhinin oğlu, gün gelip Atatürk’e hukuk danışmanlığı yapacaktı.

Ahmet Ertegün müzikte devrimciydi, sporda devrimciydi… Amerika’ya futbolu o tanıttı. Siyahi müzisyenlerin hamisiydi. Mevlevi müziğini dünyaya tanıtan adamdı.

BİR BODRUM AŞIĞIYDI

Cumhuriyet ile yaşıt olan Ertegün, yaşamının büyük kısmını Türkiye dışında geçirmesine rağmen Türkiye’nin tanıtımı için gönüllü bir kültür elçisi olarak çalıştı. Hem Türkiye’ye yatırım getirmek hem de Türkiye’ye yatırım yapmak isteyenlere yardımcı olan Ertegün, medyada da büyük işlere imza attı. Bir Bodrum aşığı olan Ertegün müzik sevgisi kadar doğa sevgisi ile de şaşırtıcıydı.

Nitekim, vefatından sonra Özbekler Tekkesi’nde toprağa verilen müzik dünyasının efsanevi ismi Ahmet Ertegün’ün mezarına vasiyeti üzerine Bodrum toprağı dökülecekti.

Ne yazık ki gün gelecek ve eski Bodrum’un tadını artık bulamayan Ertegün, “Çok gürültü var Bodrum’u terk ediyorum” diyecekti.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL