Bodrum

TÜRSAB Bodrum’dan 12 Ay Turizm Hamlesi

TÜRSAB Bodrum Bölge Temsil Kurulu Başkanı Mustafa Demir, bu yıl 34.’sü kutlanacak olan Turizm Haftası dolayısıyla Bodrum’da göreve yapan basın mensuplarıyla bir araya geldi. Eskiçeşme Otel’deki basın toplantısında 2024 yılı..

TÜRSAB Bodrum’dan 12 Ay Turizm Hamlesi

TÜRSAB Bodrum Bölge Temsil Kurulu Başkanı Mustafa Demir, bu yıl 34.’sü kutlanacak olan Turizm Haftası dolayısıyla Bodrum’da göreve yapan basın mensuplarıyla bir araya geldi. Eskiçeşme Otel’deki basın toplantısında 2024 yılı turizm sezonuna dair görüş ve değerlendirmelerini paylaşan Demir, Bodrum turizmine yönelik atılması gereken adımları ve projelerini de anlattı.

TÜRSAB Bodrum Bölge Temsil Kurulu Başkanı Mustafa Demir ve Başkan Yardımcısı Rukiye Dengiz, Turizm Haftası nedeniyle gazetecilerle bir araya geldi. Toplantıda Bodrum turizminin dünü, bugünü ve geleceğine dair önemli açıklamalarda bulunan Demir, yeni dönemde TÜRSAB olarak yapmayı planladıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Mustafa Demir, Bodrum’a yurt dışından gelen turistlerin yüzde 82’sini getiren seyahat acentalarının sorunlarını, beklenti ve taleplerini dile getirdi. Sezon dışı turizm hareketliliğini sağlamak amacıyla turizm STK’ları ile de işbirliği yaparak bir dizi proje başlatılması gerektiğini vurgulayan Demir, TÜRSAB BTK olarak 2025 yılı Kasım ayı itibariyle Bodrum’a iki ayrı başkentten uçuş hedeflediklerini müjdeledi. Hedeflerinin söz konusu iki ülkeden Bodrum’a kış boyu turist getirmek olduğunu söyleyen Demir, “Yaşayan bir şehre 12 ay turist gelir. Bodrum’da kış turizminin iki ayrı handikapı var. Bunlardan biri uçak, diğeri ise oteller. Turistin yüzde 82’sini getiren seyahat acentalarının riskleri çok büyük. Bu riske ortak olunması, uçak konusunda yaşanan sorunu büyük ölçüde çözecektir. Eğer tur operatörleri bu riski almazsa, Bodrum’a gelecek turist sayısı 180 bin kişidir. Örneğin geçen yıl Bodrum’a 936 bin turist geldi, bunun 800 binini seyahat acentası getirdi. Seyahat acentalarının sektördeki önemini anlatmak açısından bunları vurgulama ihtiyacı duyuyoruz” dedi.

BODRUM’UN UÇAK SORUNU ÇÖZÜLMEDEN TURİST GETİREMEYİZ

Mustafa Demir, İngilizlerin bu yıl itibariyle Bodrum’a yeniden dönüş yaptığını belirterek Avrupa pazarındaki yüzde 20 artışın, alınacak bir dizi önlemler ve yazılacak yeni hikayelerle nasıl korunabileceğini anlattı. Demir, Bodrum’a 12 ay boyunca yurt dışından turist gelebilmesi için havalimanının kış aylarında açık olması gerektiğini söyledi. Demir, “Pazarlamaya yeni hikayeler eklememiz gerekiyor. Sporu, gastronomiyi, dini eklememiz gerekiyor. 12 ay turizmi konuşuyoruz.  2011’de İngiltere’den 12 ay uçak vardı Bodrum’a. O zaman şehrin kapasitesi ile bugünkü kapasitesi çok farklı. Yaşayan bir şehire 12 ay turist gelir. Ama artık Bodrumlu da turist oldu. Bodrum’dan Türkiye içi ve dışına turist gönderen seyahat acentalarımız var. Geçtiğimiz yıl bayramda Bodrum’dan adalara 7 bin turist giderken, bu rakam bu bayramda 20 bine ulaştı. Uçak olmadığı taktirde biz ne turist getirebiliriz, ne de gönderebiliriz. Bizim en büyük beklentimiz uçak.” ifadelerini kullandı.

Bodrum turizminin giderek ivme yitirdiğini söyleyen Demir, “Küçük problemlerin çözümü, Bodrum’a büyük tanıtım desteği sağlayacak ve büyük problemlerin de daha kolay aşılmasına yol açacaktır.”dedi.

Mustafa Demir, konuşmasını şöyle sürdürdü:;

“Bodrum 80’lerde turizme başladı. 44 yılda Bodrum’a rakip bine yakın destinasyon açıldı. Biz Bodrum’un güzelliğini dile getiriyoruz fakat bunu ne ölçüde yurt dışına anlatabiliyoruz? Biz nasıl olsa Bodrum’uz, markamız biliniyor. İnsanlar bize nasıl olsa gelecek mantığı ile bugüne kadar bir pazarlama yapmamışız. Milas – Bodrum havalimanımız turistin ülkeye ilk ve son  ayak bastığı nokta olması nedeniyle, tanıtımda büyük rol oynamaktadır. Dünya standartlarında değil, daha üzerinde olmak mecburiyetindedir. Turiste daha rahat ve kaliteli hizmet verme konusunda  havalimanı işletmecisinden destek bekliyoruz.

Bodrum günübirlik limanlarında turistin  transferini sağlayabileceğimiz, indi bindi ve park alanlarına ihtiyacımız var.Halikarnas ve Gümbet iskele en fazla turistin günübirlik tura çıktığı bölge.

15 Kasım 2025 te Bodrum’a 3 destinasyondan direkt uçak seferi başlatma hazırlıklarımız son evresinde. Havalimanı ,tanıtma vakfı, kalkınma ajansı ve ticaret odalarından destek bekliyoruz.

Visit Bodrum uluslarası standartlarda, bölgedeki aktivite, spor müsabakaları, festival ve gösterilerin minimum 12 ay önceden planlanıp yurt içi ve yurtdışına tanıtılmasında en büyük rolü üstlenecek yapıdır. Yeni dönemde BOTAV’ın bu platformu daha aktif kullanmasını diliyoruz. Bodrum markasını daha üst noktalara taşıyacak yeni hikayelere ihtiyacımız var.Gastronomi, doğa ve macera turizmi, gastronomi, dini öğeleri daha ön plana çıkartacağız. Kurumlar arası iletişimi artırarak Bodruma zarar veren yapılarla daha aktif mücadele edeceğiz. Şikayet etmeyeceğiz, çözüm önerisi getireceğiz.”

TURİZMCİLER, BOTAV’IN YENİ YAPISINI MERAKLA BEKLİYOR

Bodrum’un yeni bir belediye başkanı ile yola devam ettiğini ve bu süreçte Bodrum Tanıtma Vakfı’ndaki ekibin de yenilenebileceğini belirten Demir, turizmciler olarak BOTAV ile ilgili yeni yapılanmayı merakla beklediklerini ifade etti. Mustafa Demir, Bodrum’un TGA gibi kalkınma ve yatırım ajanslarına proje sağlayamadığını ve bu ajansların imkanlarından da yararlanamadığını sözlerine ekledi. Demir, yeni dönemde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, kamuya ve ilgili STK’lara proje üreteceklerini de söyledi.

Haber: Selda Öztürk

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL