Kültür - Sanat

Tiyatro Kooperatifi Sahnelere Hayat Veriyor

Türkiye’nin ilk karşılıksız tiyatro destek programı Kumbara Sende, başladığı ilk ayda 30 özel tiyatronun yaşamsal ihtiyaçlarını karşıladı Tiyatro Kooperatifi tarafından tasarlanan ve öncü destekçisi Anadolu Efes olan Türkiye’nin ilk karşılıksız..

Tiyatro Kooperatifi Sahnelere Hayat Veriyor

Türkiye’nin ilk karşılıksız tiyatro destek programı Kumbara Sende, başladığı ilk ayda 30 özel tiyatronun yaşamsal ihtiyaçlarını karşıladı

Tiyatro Kooperatifi tarafından tasarlanan ve öncü destekçisi Anadolu Efes olan Türkiye’nin ilk karşılıksız tiyatro destek programı “Kumbara Sende” ile Aralık ayında, toplam 30 özel tiyatronun işletme giderlerinin bir kısmı karşılandı.


Devlet, Şehir ve Belediye Tiyatroları gibi kamu kurum ve kuruluşlarına bağlı olmayan ve kendi öz kaynaklarıyla sanat üreten “özel tiyatrolar”ın ekonomik, sosyal ve hukuki açıdan güçlenmesi için çalışan Tiyatro Kooperatifi; 36 yıldır kültür sanata kesintisiz destek veren Anadolu Efes’in öncü desteğiyle Kumbara Sende Tiyatro Destek Programı’nı başlattı. Özel tiyatroların yaşadığı ekonomik sorunların çözümüne katkı sağlamak için Tiyatro Kooperatifi tarafından tasarlanan Türkiye’nin ilk karşılıksız tiyatro destek programı Kumbara Sende, özel tiyatroların ayakta kalma mücadelesine omuz vermeyi amaçlıyor. 

Aralık 2023’te 30 özel tiyatronun toplam 249 farklı ihtiyacı karşılandı
Anadolu Efes’in programa verdiği ilk destekle Tiyatro Kooperatifi, Akdeniz Bölge Tiyatro Kooperatifi ve Ahura Tiyatro Kooperatifi’ne dahil olan 30 özel tiyatro, karşılıksız maddi destekten yararlandı. Adana, Diyarbakır, Hatay, İstanbul ve Osmaniye’den özel tiyatroların sahne ve depo kirasından nakliye ücretine, fatura borçlarından maaşlara kadar geniş bir yelpazede karşılanan ihtiyaçlar aşağıdaki şekilde detaylandırıldı:

  • 11 Tiyatro Sahnesinin 31 Aylık Kira Gideri
  • 87 Oyunun Şehir İçi Nakliye Gideri
  • 8 Tiyatronun 39 Oyunu İçin Salon Tahsis Ücreti
  • 1 Tiyatronun 20 Günlük Prova Alanı Kira Gideri
  • 10 Oyunun Şehir Dışı Nakliye Gideri
  • 5 Tiyatro Sahnesinin 38 Aylık Elektrik, Su veya Doğalgaz Faturası
  • 8 Tiyatrodan 12 Personelin 14 Aylık Maaşı ve Yevmiyesi
  • 6 Tiyatronun 14 Aylık Depo Kirası

Özel tiyatroların ihtiyaçları devam ediyor 
Tiyatro Kooperatifi’ne dahil ve İstanbul’da faaliyet gösteren 70’in üzerinde tiyatronun yanı sıra 6 Şubat depreminden etkilenen illerde bulunan Akdeniz Bölge Tiyatro Kooperatifi ile Güneydoğu Anadolu’da faaliyet gösteren Ahura Tiyatro Kooperatifi’ne dahil tiyatroların ihtiyaçlarının karşılanması için kaynak gereksinimi devam ediyor.

Ülkemizde pandemi benzeri tüm toplumsal kriz anlarında kamusal bir faaliyet yürüten özel tiyatro işletmelerinin başvurabileceği sürekli bir kaynağın olmadığını belirten Tiyatro Kooperatifi, programa katkı sağlamak ve özel tiyatrolara destek olmak isteyen tüm kişi ve kurumları kendileri ile iletişime geçmeye davet ediyor.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL