Bodrum Siyaset

TİP Bodrum Adayı Tuzcu’dan Su Çözümü

Türkiye İşçi Partisi Bodrum Belediye Başkan Adayı Özgül Tuzcu 22 Mart Dünya Su Günü vesilesiyle, Bodrum’da yaşanan ve kronik bir sorun haline gelen su kıtlığı ve çözüm önerileriyle ilgili bir..

TİP Bodrum Adayı Tuzcu’dan Su Çözümü

Türkiye İşçi Partisi Bodrum Belediye Başkan Adayı Özgül Tuzcu 22 Mart Dünya Su Günü vesilesiyle, Bodrum’da yaşanan ve kronik bir sorun haline gelen su kıtlığı ve çözüm önerileriyle ilgili bir açıklama yaptı.

“Bodrum’un su sorunu tekil uygulamalarla değil bütünlüklü çalışan bir politikalar paketi ile kalıcı olarak çözüme kavuşturulabilir. “diyen Tuzcu, Bodrum’da yaşanan ve kronik bir sorun haline gelen su kıtlığına dikkat çekmek ve çözüm önerilerini paylaştı.

İşte Özgül Tuzcu’nun o açıklaması:

Türkiye İşçi Partisi için halkın temel ihtiyacı olduğu için su Bodrum’un birincil öncelikle halledilmesi gereken sorunudur. “Sağlıklı ve yeterli suya erişim hakkı” temel bir yaşam hakkıdır ve Anayasa’da ifadesini bulan “sosyal devlet ilkesi” bağlamında devletin bir yükümlülüğüdür.

Bir kördüğüm haline gelen su sorunu Bodrum halkının sağlığını ve doğal yaşamını tehdit eder boyuta gelmiştir. Bu noktada her şeyden önce Bodrum’un su kaynaklarının adil ve etkin bir şekilde yönetilmesi için DSİ’ni su tahsis politikalarını gözden geçirmeye çağırıyoruz. Su Tahsisleri Hakkındaki Yönetmeliğin 7 inci maddesi, suyun kullanımında yurttaş ihtiyacını açık olarak birinci sıraya koymuştur. Devlet Su İşleri bu yönetmeliğe aykırı olarak ilçenin ihtiyacı olan suyun iki katından fazlasını termik santraller için tahsis etmiştir. DSİ halkın ihtiyaçlarını önceliklendirmeli ve yönetmelikleri uygulamalıdır.

Bodrum’un gerek yarımada konumu gerek yeraltı yapısı gerekse plansız alt yapısı, su temini ve yönetiminde çok ciddi bir yaklaşım gerektirmektedir. İlçede su sorununun kalıcı çözümü için ayrı ayrı değil, birlikte ve bütünlük içinde çalışacak bir politikalar paketine ihtiyaç vardır. Bu bağlamda çözüm önerilerimiz:

· Kamuoyunun su sorunlarına erişimi ve katılımının artırılması, su politikalarının belirlenmesinde ve uygulanmasında toplumun aktif rol almasının sağlanması.

· Suyun verimli kullanımını teşvik etmek için bilinçlendirme kampanyalarının düzenlenmesi.

· Su tasarrufu sağlayan teknolojilerin kullanımının teşvik edilmesi.

· Su kaynaklarının korunması için su işgalleri ve kaçak su kullanımıyla mücadele edilmesi, yasal düzenlemelerin yapılması.

· Su taşıma sistemleri ve altyapıları güçlendirilerek, başka havzalardan su taşınması gibi alternatif çözümler değerlendirilmesi.

· Termal su kaynaklarının etkin kullanımı için teknolojik altyapının güçlendirilmesi ve termal su kaynaklarının sürdürülebilir şekilde yönetilmesi.

· Taban suyuna ulaşımın teknik olarak sağlanması için gerekli altyapı çalışmalarının yapılması ve taban suyunun sürdürülebilir kullanımı için stratejiler belirlenmesi.

· Atık suyun verimli kullanımı için arıtma tesislerinin yapılması, güçlendirilmesi ve atık suyun geri kazanımı için yöntemler geliştirilmesi.

· Deniz suyunun ilerlemesine karşı kıyı koruma önlemlerinin alınması.

· Su kotasının belirlenmesi ve izlenmesi için etkin bir su yönetim sisteminin oluşturulması.

· Yağmur suyunun etkin kullanımı için yağmur suyu hasadı uygulamalarının teşvik edilmesi ve altyapıların buna uygun hale getirilmesi.

· Betonlaşma ve ısı adası etkisi gibi çevresel etmenlerle mücadele için şehir planlaması ve yeşil alanların korunması.

· Su geçirgen yol ve zemin uygulamaları.

· Havuzların ve golf sahalarının su tüketimini azaltacak yöntemlerle yönetilmesi.

· Zehir kullanımı ve maden izinleri gibi çevresel risklerle mücadele etmek için yasal düzenlemeler yapılması ve denetimler sıkılaştırılması

· Tarımda su tüketimini azaltacak verimli stratejiler geliştirilmesi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL