Bodrum

RES Olmuyorsa, Yamaç Paraşütü Verelim!

Rüzgar enerji santralinin (RES) devasa beton türbinlerinden yakasını kurtaramayan Yalıkavak Geriş, bu kez de yamaç paraşütü ve sıcak hava balon seyahati ile gündeme gelecek gibi görünüyor! Bodrum Kent Konseyi ile..

RES Olmuyorsa, Yamaç Paraşütü Verelim!

Rüzgar enerji santralinin (RES) devasa beton türbinlerinden yakasını kurtaramayan Yalıkavak Geriş, bu kez de yamaç paraşütü ve sıcak hava balon seyahati ile gündeme gelecek gibi görünüyor!

Bodrum Kent Konseyi ile çevre örgütlerinin yıllar süren mücadelesi ile üretim lisansı iptal edilen Geriş Rüzgar Elektrik Santrali’nin yerine şimdi de balon ve yamaç paraşütü tesisi geliyor! Geriş’te devam eden çalışma, Yalıkavak sakinlerini merak içinde bıraktı. Bodrum Belediyesi’nin iş araçlarını bölgede gören Yalıkavak çevrecileri, RES kabusu geri mi geldi” diye düşünürken, faaliyetin yeni bir yamaç paraşütü alanı için başlatıldığını öğrendi. Ancak çok geçmeden yeni soru işaretleri ortaya çıktı. Hazineye ait arazi üzerinde başlatılan çalışmanın yasal sürecini merak eden vatandaşlar, bu faaliyet için ÇED raporu alınıp alınmadığını sorguluyor. Öte yandan, SİT alanı niteliğindeki Hazine arazisinin imara açılıp açılmayacağı merak edilen bir diğer husus! Muğla’nın Fethiye bölgesinden de bilindiği üzere, yamaç paraşütü ve Kapadokya’da olduğu gibi sıcak hava balonu ile seyahat turu yapılan merkezlerde, belli başlı bazı tesisler de inşa ediliyor.

O halde akla takılan sorular net ve bir an önce cevabını bekliyor:

Öncelikle, SİT alanı niteliği olan bu arazi için Anıtlar Kurulu’ndan (Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu) gerekli izinler alındı mı?

RES mücadelesinden de bildiğimiz gibi, arkeolojik, doğal ve kentsel SİT alanı olarak bilinen Geriş tepelerinde, dokuya zarar vermesi muhtemel yeni bir girişim mi başlatılıyor?

Bu yatırım ile ilgili çevre düzenleme çalışmalarının emrini kim verdi?

İş makineleri bölgede görülen Bodrum Belediyesi, bu girişimin neresinde?

Hazine arazisine bu yatırımı yapma talimatı direkt olarak Bakanlık’tan mı geldi?

Düşünülen alanda RES yatırımı hayal olduğuna göre, bu yeni yatırım, Milli Emlak’a ait bu arazinin bir şekilde birilerine ‘tahsis’ edilmesi için mi gündeme getirildi?

Önce 49 yıllığına kiralandığı iddia edilen ve ‘turizm’ amaçlı kullanılmak istendiği apaçık ortada olan bu hazine arazisine, ilerleyen yıllarda turizm imarı verilmesi söz konusu olabilir mi?

Doğa Sporları Tamam Ama Kime Yarayacak?

Ve en önemli soru; Söz konusu alanın turizm işletmeciliğinden elde edilmesi düşünülen gelir kimin cebine girecek? Bodrumlu’nun mu, yoksa bir avuç şanslı yatırımcının mı? Doğa sporları adı altında gelişmeye başlayan sportif turizm, Türkiye’nin turizmde gelişme potansiyeli olan alanlarından biri. Ülkemize spor amaçlı gelen turist sayısı her yıl daha da artış gösteriyor. Bunun bir kazanç kapısı olduğu çok açık! Peki bu turizm çeşnisinden faydalanacak olan Bodrum’un yerel idaresi mi yoksa özel sektör mü? Yamaç paraşütü tesisinin gelirleri kime yar olacak? Bir yatırımcıya mı, yoksa Bodrum’a mı?

Bu soruların yanıtlarını merak ediyoruz.

İşte Geriş’te yamaç paraşütü yapılması planlanan Karakuzu tepesi mevkii

Yalıkavak’ta yaşayan Mirbahattin Demir, bu girişimle ilgili kamuoyu oluşturmak için şimdiden kolları sıvadı. “Bugün yamaç paraşütü denir. Yarın yerine villa dikilir. Bu hep böyle işlendi” diyen Demir, çok geçmeden hukuki mücadelenin başlatılmasını istedi. Demir, bölgede yapılaşmanın da beraberinde geleceğini belirterek “Sporcular, paraşüt yapacak. Bunun için güvenli pistten tutun da duş ve diğer tesisler de gerekecek. Bir turizm geliri elde edilecekse, bu gelir kime gidecek? Her şeyden öte, bu yatırımdan köylünün neden haberi yok?” ifadelerini kullandı.

Yalıkavak’ın çevreci sesi Kaptan Halil Aktaş da “Burası hazineye ait. Çok güzel zeytin ağacı vardı, tam meydanda çöğür ağacı gölgelik yapıyordu. Bu ağaçları herkes biliyor. Abide gibi her yerden görünürdü. Bugün yok oldu!” diyerek isyanını dile getirdi.

Bodrum Yurttaş İnisiyatifi Sözcüsü Nazan Yılmaz, Geriş’in bir süredir imara açılmak istendiğini hatırlatarak “RES’lerin yerine gündeme getirilen bu tesisin de masum bir amaçla hayata geçirileceğini düşünmüyoruz. Olağanüstü bir manzarası olan Geriş tepeleri, daha önce de defalarca dile getirdiğimiz gibi endemik türlere ev sahipliği yapıyor. Aynı zamanda Lelegler’den kalma tarihi yapıların da izlerine rastlıyoruz. Bizi rahatsız eden bazı söylentiler dolaşıyor. Leleg yolunu ‘paralı’ yol haline getirmek isteyen turizm girişimcilerinden haberimiz var. Eğer, bu girişimin arkasında böyle bir niyet varsa, bizler sonuna kadar karşısında dururuz.” diye konuştu.

Bodrum Kazanacaksa, Yapılaşma Olmayan Bir Turizm Alanına Karşı Değiliz

Konu ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz Geriş Mahallesi Muhtarı Hayrullah Kayacan da, konunun bu yönüne dikkat çekerek “Bodrum’un, Yalıkavak’ın doğal güzelliklerinden şayet Bodrum halkı faydalanacaksa, turizm girişimlerine, tabii ki doğaya ve insana saygılı olmak koşulu ile saygımız var. Geriş’te Bodrum Belediyesi’nin böyle bir spor alanı açmasına karşı değilim. Fakat o bölge endemik açıdan değerli bir coğrafya olduğu için, yapılaşmaya karşıyız.” diye konuştu.

Haber: Selda ÖZTÜRK

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL