Bodrum

Peksimet-Dereköy’ü Kurtaran Tesadüf

Bodrum’da bugün öğleden sonra saat 13.35’de Gümüşlük karayolu kenarından başlayan ve Dereköy’e doğru ilerleyen yangın rüzgarın da etkisi ile 10 dakika içerisinde yayıldı. Yangın şiddetli rüzgarın etkisi ile direkler arasındaki..

Peksimet-Dereköy’ü Kurtaran Tesadüf

Bodrum’da bugün öğleden sonra saat 13.35’de Gümüşlük karayolu kenarından başlayan ve Dereköy’e doğru ilerleyen yangın rüzgarın da etkisi ile 10 dakika içerisinde yayıldı. Yangın şiddetli rüzgarın etkisi ile direkler arasındaki elektrik tellerinde oluşan elektrik kontağı nedeni ile çıktı. Yangına köylüler, Bodrum itfaiye ekipleri, orman ve yangın bölgesinde çalışan inşaat işçileri müdahale ettiler.

Yangında birisi şahsa, diğeri ise hazineye ait 50 dönüm makilik alan yayıldı. Yangının bir anda büyümesi köylülerde şaşkınlık ve tedirginliğe neden oldu. Köylüler yerleşimin olduğu bölgede önlem almaya çalıştı. Yangın rüzgar nedeni ile Peksimet Mahallesi’nden, Dereköy Mahallesi yönüne ilerlerken; iki yerleşim arasında sınır sayılabilecek bölgede bulunan Köşemler adlı inşaat firmasının 5.5-6 m. yüksekliğindeki istinat duvarına dayandı. İstinat duvarı tesadüfen yangına büyük bir şans eseri adeta barikat oluşturdu ve Dereköy Mahallesi’ne olası bir alev sıçramasının en önemli engelleyicisi oldu. Söz konusu firmanın çalışanları ve iş makineleri de söndürme çalışmasına aktif olarak katıldı.

YANGININ KAYNAĞI; “SÖZÜN BİTTİĞİ YER” OLDU.

Gümüşlük istikametine seyir halindeyken yangına tanık olan ve söndürme çalışmalarına katılan Halim Kondaş: “Çok sıkıntılı bir yangın olacağını düşünüyordum. Oradaki inşaatın perde betonu inanılmaz bir mucizeye neden oldu. Yaşamım boyunca betona karşı oldum. Ama ilk defa bir beton imalata sevinmiş oldum. Yanlış anlaşılmasın gene betona karşıyım. Orman işçilerinin çabası takdire şayandı. Bu olay dahi orman işçiliğini gereksiz gören, tasfiye eden, işten çıkartan anlayışın ne kadar sakat bir tutum içerisinde olduğunu gösterdi. Ormanın gerçek sahibi, orman işçileridir. O nedenle bugünde o emekçi insanların adeta yuvalarını savunurcasına canhıraş çabasına tanık oldum. Yoksa 35-40 derecede ve yangınla daha da katlanan bu kavurucu sıcakta hiç bir para bu denli gönüllü bir çabanın gerekçesi olamaz. Gördüğüm kadarı ile 2 helikopter yangın kontrol altına alındıktan sonra geldi. Soğutma çalışmalarına katıldılar. Yangının direkler arasındaki tellerden çıkması da ayrı bir ayıp. Bu çağda, Bodrum gibi bir yerde elektrik donanımı8ndaki ilkellik kabul edilebilir değil. Üstelik de dünyanın en pahalı elektriğinin satıldığı bir memlekette yaşıyoruz. Ne demek lazım? Açıkçası sözün bittiği yerdeyiz” dedi.

“ORMANLARIN İMARA AÇILMASI AYRI BİR YANGIN.”

Yangına set çeken istinat duvarını yapan firmanın sahibi Veysel Köşem ise: “İstinat duvarını özellikle bölge ağaçlık ve ormanlık alan olduğu için yüksek tuttuk. Buna biraz da mesleki 6. His de diyebiliriz. Bazı meslektaşlarım bunu espri konusu dahi yapıp, ‘Çöpe atacak paran varmış’ dediler. Demek ki; çöpe gitmiyormuş. Biz inşaatçılara da yangınlara yönelik görev düşüyor. Yani bir bölgede inşaat yap, sonra sat ve git. Bunun hiçbir ahlaki tarafı olamaz. Yaşadığımız, kazandığımız, ekmeğini yediğimiz her karış toprağa borcumuz ve sorumluğumuz var” dedi.

Yangına müdahale eden şantiyelerden birisinin şefi olan Celil Ergül; “Yangın başlayınca köylüler, itfaiye ekipleri ve biz çalışanlar sanki önceden çalışmış gibi müdahalede bulunduk. Rüzgar hepimizi korkuttu. Ama memleket ve orman sevgisinin önüne hiç bir rüzgar geçemezmiş. Birileri de bizim korumak için, canımızı hiçe saydığımız ormanlarımızı satıyor. İmara açıyor. Bu da ayrı bir yangın olsa gerek” görüşlerini dile getirdi. 13.30’da başlayıp, 15.30 gibi kontrol altına alınan yangının soğutma çalışmaları 17.00 gibi tamamlandı. Halihazırda itfaiye ekipleri ve orman işçileri her ihtimale karşın yangın bölgesini terk etmediler.

Haber: Ayhan Karahan

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL