Bodrum Manşet

Müsilaj, Bodrum’a Ulaşmadan Tedbir Alınmalı

Marmara Denizi’ni saran ve Kuzey Ege ve Karadeniz’i de hızla etkileyen müsilaja dair çarpıcı açıklamalarda bulunan Hidrobiyolog Levent Artüz, “Tehdit Bodrum kıyılarına kadar vardı, büyük bir yıkıma doğru gidiyoruz” dedi.Bir..

Müsilaj, Bodrum’a Ulaşmadan Tedbir Alınmalı

Marmara Denizi’ni saran ve Kuzey Ege ve Karadeniz’i de hızla etkileyen müsilaja dair çarpıcı açıklamalarda bulunan Hidrobiyolog Levent Artüz, “Tehdit Bodrum kıyılarına kadar vardı, büyük bir yıkıma doğru gidiyoruz” dedi.
Bir süredir deniz salyasını izlediklerini belirten Artüz, Ergene deniz deşarjının devreye girmesiyle tetiklenen doğa olayının ciddi anlammda Kuzey Ege’yi ve hatta Bodrum denizlerini etkilemeye başladığını öne sürdü.
Artüz, Ergene deşarjının durdurulmaması halinde Ege’deki riskin büyüyeceğini belirterek şunları söyledi:
“Kirliliğin üç temel fazı var. Birinci fazda kirletici unsuru alıcı ortama bıraktığınızda dayanabilen türler kalır, dayanamayan türler ya ölür ya da o ortamı terk eder. Biz bunu 1989 senesinde az önce bahsettiğim adı “balık ölümleri” olan canlıların ölümüyle yaşadık. Tabii ortamdaki tür çeşitliliği azaldığı zaman rekabet unsurları da ortadan kalktığı için mevcut olan türlerin fert adetlerinde ciddi artış olur. İşte o kırmızı sular, yeşil sular, denizanaları gibi bazı türlerin anormal derecede patlaması gibi olayları biz bu fazın içinde yaşadık. Şu anda yaşadığımız olay da esasında mart ayında bir bitkisel planktonun anormal derecede üreyip sonra kırılması, yani ölmesiyle hücre içi sıvılarının ortama yayılması durumu. Yani şu anda gördüğümüz nihai ürün, mart ayında imalata başlandı, aşağı yukarı bir iki günde imalat tamamlandı ve biz şu anda nihai ürünle oynuyoruz.Gelelim üçüncü faza. Üçüncü fazda der ki “aynı ortama hiç önemsenmeyecek miktarda yapılacak yeni atık katkısı, biyotik ortamı abiyotik ortama çevirir. Şimdi bu son damla Ergene’ydi ve eğer acilen, yani şu anda Ergene derin deşarjını durdurmazsak Ege’de Bodrum’a kadar, öbür tarafta da Karadeniz’in tümü olmak üzere çok ama çok büyük bir risk altına girecek.”

Şu sıralar Bodrum’dan gelen görüntülerdeki olgunun, farklı bir tür olduğunu söyleyen Artüz, Kuzey Ege’de, Karadeniz’de ve Marmara’da üç farklı tür deniz kirliliği olgusunun varlığına işaret etti.

Bodrum ile ilgili müsilaj iddiasını Ümit Nazlı Boyner de sosyal medya hesabından duyurmuştu. Boyner, “Müsilaj Marmara’da başladı, dip sularda Bodrum’a ulaşmış.” diyerek, Kuzey Ege’deki tehlike çanlarını gündeme getiren isim oldu.

İddiaların gündeme gelmesiyle birlikte, Bodrum’da tetkik için çalışmalar başlatıldı.

Müsilajla mücadele kapsamında en büyük deniz temizliği seferberliği de ilan edildi. İstanbul Caddebostan Sahili’nde Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un başlatacağı seferberliğe, Marmara Belediyeler Birliği, yerel yönetimler, üniversiteler, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları da destek verecek. Hazırlanan 22 maddelik eylem planı Marmara Denizi’ne kıyısı olan 7 ile genelge gönderildi. “Marmara Hepimizin” sloganıyla başlatılacak seferberlik, İstanbul’da Pendik, Kocaeli’de Karamürsel, Bursa’da Mudanya, Balıkesir, Yalova, Çanakkale ve Tekirdağ’da da eş zamanlı yürütülecek.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL