Bodrum

Bodrum’da Bugün, Günlerden Akbelen

Akbelen direnişinin 10. Gününde Bodrum anlamlı bir dayanışma eylemine tanık olarak. Bodrum’daki siyasi partiler, çevre örgütleri, mesleki yapılanmalar, sivil toplum kuruluşları sürecin başından bu yana Akbelen’de ormanlarını savunan köylülerin yanında aktif olarak yer aldılar. Bugün saat 19.00’de..

Bodrum’da Bugün, Günlerden Akbelen

Akbelen direnişinin 10. Gününde Bodrum anlamlı bir dayanışma eylemine tanık olarak. Bodrum’daki siyasi partiler, çevre örgütleri, mesleki yapılanmalar, sivil toplum kuruluşları sürecin başından bu yana Akbelen’de ormanlarını savunan köylülerin yanında aktif olarak yer aldılar. Bugün saat 19.00’de eski Halk Eğitim Müdürlüğü, şimdiki Aya Nikola Kilisesi karşısında bulunan Bodrum Orman İşletme Şefliği önünde eylem yapılacak. Eylemin çağrıcısı yarımadada pek çok kamuoyu tarafından da ilgiyle izlenen etkinliklere imzasını koymuş olan; Bodrum Kadın Platformu. Çağrıya ses veren duyarlı yurttaşların ve yapılanmaların “Bodrum-AkbelenDayanışması” çatısı altında bir araya gelmesiyle önemli bir ivme yakalandı. Akbelen’de yaşam ve doğa savunuculuğunun artık günlerle, sınırlı zamanla ölçülemeyeceği gerçeği böylesi geniş katılımlı dayanışma birlikteliklerinin de gerekliliğini bir kez daha dayatmış oldu. Bugün saat 19.00’da Bodrum Kadın Platformu’nun öncülük yaptığı ve “Bodrum-Akbelen Dayanışması” örgütlemesi ile gerçekleşecek eyleme Bodrumlular geniş ilgi gösteriyorlar. 

SANATÇILARIN AKBELEN DUYARLILIĞI.

Sanatçılar da Akbelen direnişine büyük destek verdiler. Zülfü Livaneli’de bu sanatçılar içerisinde yerini alarak, kesimin yapıldığı alana gitti. Burada gözyaşlarına sahip olamadığını gözlemlediğimiz Livaneli; “Karlı Kayın Ormanı” türküsünü söyledi. Sürecin başından bu yana Akbelen ile Bodrum arasında adeta mekik dokuyan Bodrumlu sanatçılardan ressam Eray Mutlu Sarıhan da; “Termik ölüm demektir, orman yaşam demektir, toprak demektir, su demektir sözü bugünlerde hepimizin dilinde. Akbelen’de kıyım yaşanıyor. Köylüler ormanı, ağacı, kuşu kapitalizmden korumak için iki yıldır nöbet tutuyordu. Köylüler çok üzgünler, bitkinler, çocukları gibi sevdikleri ağaçlar yok ediliyor çünkü. Her gün yüzlerce duyarlı insan Akbelen’de ormanını, yaşam hakkını, söz hakkını savunmak için nöbet tutuyor. Gerçek vatansever onlar. Hepimiz orada yürek yüreğeyiz. Kaz Dağları, Fatsa, şimdi de Akbelen. Suçumuz insan olmak, ağacı, doğayı, yaşamı sevmek. Çocuklarımıza bırakacağımız aydınlık yarınlar için, doğa için, yaşam hakkı için el ele” diyerek sanatçılar olarak Bodrum Kadın Platformu’nun eyleminde yerlerini alacaklarını belirtti.

AKBELEN DRAMINDA GELİNEN AŞAMA.

Akbelen’deki ağaç kesimiyle ilgili görüşüne başvurduğumuz Türkiye Ormancılar Derneği Başkanı Hüsrev Özkara : “Akbelen’de 78 hektarlık alanda 40.000 ağaç kesildi. Geleneksel yaşama bir müdahale var. Orada havayı zehirleyerek insanların bölgeden göç etmesinin önü açılacak. Ağaçlar oldu, bittiye getirilerek kesildi. İnsanların buna tepki göstermesinden doğal bir şey olamaz. Biz önceden ormana tecavüz eden köylüye müdahale ederdik. Şimdi tersi bir durum oluştu. Köylü devlete müdahale ediyor. Yeniden ağaç dikme söylemleri inandırıcı değil. Yeni dikileceği söylenen ağaçların kesilenlerin yerini tutması mümkün değil. İklim krizine karşı en önemli silahımız ormanlardır. Türkiye ormanlarında 32 milyon metreküp kesim gerçekleştiriliyor. Bu devasa bir rakamdır. Ülkede nitelikli ormanlar yok ediliyor” dedi. Haberi yayına hazırladığımız şu saatlerde Akbelen’den yeni saldırı haberi geldi. Tel örgülerle çevrilen alanın bir kısmının köylünün özel mülkiyetinde kalması gerginliğe neden olmuş. Köylünün özel mülküne girememesini protestosu üzerine biber gazlı müdahale gerçekleşmiş.

Ayhan Karahan

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL